Istina

Evo u kakve ljude odrastaju deca strogih majki!

Izgleda da se roditeljsko zvocanje na kraju ipak isplati

Vaše dete & vi
16:56h Autor:
Evo u kakve ljude odrastaju deca strogih majki!
Foto: Shutterstock

Tinejdžeri vape za slobodom i žele da što pre postanu odrasli, ali su konstantno ograničeni pravilima koja im nameću roditelji.

Jednom kada postanete roditelj, verovatno ćete postati strogi isto kao i vaši roditelji. Želite da izvedete dete na pravi put, pa ćete imati svoja pravila kojima ćete želeti da se ono povinuje. Izgleda da je zapravo najbolja stvar koju možete da uradite jer naučnici otkrivaju da strogi roditelji vaspitavaju bolju decu.

Istraživanje je objavljeno na Institutu za socijalna i ekonomska istraživanja od 2004. do 2010. godine, a u njemu je učestvovalo 15.500 devojčica uzrasta 13 i 14 godina. Posmatrano je koliko je majka deteta bila stroga i kako je to uticalo na to u kakvu će osobu ta devojčica da izraste.

Deca čije su majke bile stroge uživaju više poverenja. Ona se osećaju sigurnije i bila su emotivno zrelija. Ova grupa devojčica imala je 4 odsto manje šansi da ostane prerano trudna. Uz takve majke deca su imala veće šanse da završe koledž i nađu dobar posao. Sve u svemu, ova grupa je bila uspešnija u životu nego ostali. Izgleda da se svo roditeljsko zvocanje na kraju ipak isplati.

Zaustavite kmezavost kod dece: Ovo je pravi lek!

Kao deca verujemo da smo uspešni samo zahvaljujući našem trudu. Dok pokušavamo da izbegnemo pravila i borimo se protiv njih, istraživači pokazuju da su upravo ta pravila ono što nam garantuje uspeh. Malo pozitivnog roditeljskog pritiska može da pomogne detetu da bude uspešno u životu, ali ne treba preterivati.

Ne želite da preplašite vaše dete i ulijete mu strah u kosti od mogućih grešaka, ali potencirajte da poštuje neke vrednosti. Poznato je da su roditelji u Kini stroži od ostalih. Oni zahtevaju od dece više i postavljaju im visoke standarde. Kada dete pogreši oni imaju spremnu kaznu. Ovo deluje kao autoritarno roditeljstvo, ali nije.

Autoritarno roditeljstvo se zasniva na strahu koji se uliva detetu. Takvo roditeljstvo stvara odnos sa decom koji je lišen empatije, bes kod dece dovodi do buntovništva, roditelji smatraju da su oni uvek u pravu, ohrabruje se laganje jer je dete dobro samo kada je roditelj u blizini i vodi do zlostavljanja druge dece jer takva deca slede primer roditelja.

Umesto toga, poštedite dete negativnih stavova i emocija, dajte detetu mogućnost da izrazi svoje želje i pravite kompromise.

Pravila i granice mogu da budu dobra za decu jer ona nisu rođena sa osećajem da prepoznaju odmah opasnost i da znaju šta im je činiti u svakoj situaciji.

Jedini ispravan način da nauče jeste da nauče od vas tako što ćete im preneti zdrave i emotivne granice i time im pomoći da uspeju u životu.

Pre izvesnog vremena Hafington post je objavio tekst Nikol Smit o tome kako šta je ona naučila od svoje stroge majke.

Pravilo tri minuta: Steknite poverenje deteta, govoriće vam sve svoje tajne!

6 stvari koje sam naučila zahvaljujući strogoj mami:

1. Ne odustaj

Molila sam mamu da me upiše na klarinet, da bih bila kao svoja starija sestra. Ali, mama je imala uslov – ako se upišem u četvrtom razredu, nema odustajanja do srednje škole. Znala je da će mi brzo dosaditi i da će me mrzeti da vežbam. I posle godinu dana stvarno sam je molila da se ispišem, ali ona me je podsetila na svoje pravilo. Znala je da će mi to izgraditi karakter i da ću razviti ljubav prema muzici koja će mi promeniti život. I zaista, muzika mi je pomogla na moja četiri porođaja, smiruje me i pomaže mi da pišem.

2. Budi dete

Dok su se sve moje drugarice držale za ruke i ljubakale sa svojim momcima u sedmom razredu, ja sam se pitala zašto ne mogu i ja. Ali moja mama imala je čvrsto pravilo – nema momaka pre šesnaeste godine. Želela je da, dok smo deca, budemo deca. Zbog toga sam iskusila detinjstvo u svoj njegovoj nevinosti i to je dar na kome sam joj zahvalna, jer mnoga deca isuviše brzo odrastaju.

3. Naporno radi za ono što želiš

Svoja leta u starjim razredima provodila sam sa mamom na poslu. Pomagala sam oko papirologije, javljala se na telefon, sređivala police… Sa petnaest godina počela sam da radim na šalteru u lekarskoj ordinaciji. Sa šesnaest sam radila svakog dana posle škole od 5 do 10 uveče da bih zaradila za automobil. Priželjkivala sam da mi mama prosto kupi auto a ja da zadržim svoju zaradu, ali mi je činjenica da sam sama zaradila svoj automobil donela mnogo zadovoljstva.

Prepoznajte agresivnost kod dece dok nije kasno: Stručnjaci savetuju kako da im pomognete!

4. Izađi napolje i igraj se

Da sam mogla da biram, nacrtala bih se isped TV-a i gledala crtaće po ceo dan. Umesto toga, mama bi samo viknula iz kuhinje: "Idi napolje da se igraš!" Vozili bismo bicikle od jutra do mraka, trčali kroz prskalice, ležali u travi i posmatrali oblake. Ponekad bih se sa knjigom zavukla na drvo i zadubila u čitanje sve dok je ne bih čula da me doziva na večeru. Sve to naučilo me je samostalnoj, kreativnoj i aktivnoj igri.

5. Vikend je za porodicu

Vreme smo provodili sa familijom, uključujući babe, dede, ujake, tetke i rodbinu. Okupljanja nisu bila po pozivu već su svi uvek bili dobrodošli. Uvek je bilo hrane, smeha, i nije bilo drugih planova osim da provodimo vreme zajedno. Ponekad sam želela da budem više kao druga deca, koja idu da prespavaju kod drugara ili sa njima na put, ali, kad se sad osvrnem, imam pregršt uspomena na ljude koji mi najviše znače u životu – porodicu.

Zašto je važno da otac učestvuje u odgajanju deteta od prvog dana: Prva tri meseca su ključna!

6. Sve pada u vodu kad postanete baka

Najdraže mi je kad gledam kakva je moja mama sa mojom decom. Jako ih voli, ali na drugi način nego što je volela mene. Mekša je, manje stroga – umesto da postavlja pravila, više voli da ih krši. I, mada sam sada stroga mama, znam da ću jednom, sa svojim unucima, biti drugačija, iako ću ih jednako voleti.

Srbi, da li se sećate kako je nekad izgledala nedelja: Zašto smo ubili najdivniji dan na svetu?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs