Razumevanje

Pravilo tri minuta: Steknite poverenje deteta, govoriće vam sve svoje tajne!

Ako savladate ovu tehniku, vaše dete će imati poverenja u vas i pubertet neće teško pasti ni vama ni njima

Vaše dete & vi
Autor:
Pravilo tri minuta: Steknite poverenje deteta, govoriće vam sve svoje tajne!
Foto: Shutterstock

Koliko vremena provodite sa detetom? Pored toga što mu spremate da jede, čitate mu knjigu i ušuškate u krevet, tri minuta mogu da budu ključna kada je reč o tome da li će dete imati poverenja u vas, piše uspesnazena.com

Psiholog Natalija Sirotić objasnila je pravilo "tri minuta" za koje tvrdi da će učvrstiti poverenje vašeg deteta toliko da će vam verovati i kada budu tinejdžeri.

Evo o kakvom je pravilu reč.

Pravilo tri minuta podrazumeva da se sa detetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo videli, čak i ako ste bili razdvojeni samo pet minuta dok ste otišli do prodavnice.

Osim toga, veoma je važno da čučnete kako biste bili u ravni sa očima deteta i da ta tri minuta zagrlite dete i pitate šta se desilo dok ste bili odsutni. Veoma je važno da ovo pravilo počnete da primenjujete kada dođete po dete u vrtić, školu ili kada se vratite sa posla. Ispovest novopečene mame koja će vas ostaviti bez reči: Bilo mi je teško, ali ove 3 reči su me izvukle!

foto: Shutterstock

Zašto je to neophodno

Prema rečima psihologa, tokom prvih minuta nakon što ste se videli, dete će vam reći sve informacije koje je zapamtilo.

Posledice ignorisanja pravila od tri minuta mogu se razlikovati zavisno od karaktera deteta. Neko ko nema priliku da kaže roditeljima sve kad može, neće govoriti o važnim stvarima i vremenom će mu neke činjenice izgledati potpuno nevažno da bi o njima govorio. U tom slučaju, roditelji mogu ostati uskraćeni za važne informacije.

Druga deca će pričati cele večeri, prisećajući se novih činjenica vremenom i na kraju ćete imati kompletnu priču. Roditelji takvog deteta su pod rizikom da ne čuju mnogo stvari jer će govor deteta vremenom, za njih postati samo buka u pozadini.

Dodatne preporuke

Važno je da znate da pravilo od tri minuta ne znači da bi trebalo da provedete samo 3 minuta dnevno sa svojim detetom. Ono samo znači da morate da provedete tri minuta sa njim nakon što ste se sreli kako biste čuli sve važno što ima da vam kaže. Kako biste dostigli nivo potpunog razumevanja sa detetom, trebalo bi da sledite sledeće preporuke psihologa:

Deci zabranili izlaske, momke, brzu hranu: Ove poznate ličnosti su izuzetno strogi roditelji! (FOTO)

foto: Shutterstock

– Svaki dan provedite vreme radeći nešto za šta ste i vi i dete zainteresovani.

– Neka dete čuje da ga razumete. Na primer, ponovite informaciju koju ste čuli od deteta kako biste bili sigurni da ste dobro razumeli.

– Ne pokazujte lažno uzbuđenje.

– Vratite se malo kasnije na razgovor, kako bi ono znalo da ste zapamtili o čemu ste razgovarali.

– Izbegavajte duge i beskorisne rasprave čak i ako je u pitanju nešto potpuno očigledno za vas. Samo recite svom detetu "U redu, razumem da se ne slažeš sa mnom".

10 pravila bontona koja svaka civilizovana osoba mora da zna: Kultura je jedino što nikad neće izaći iz mode!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs