DECA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI SU NEGOVALA 3 VEŠTINE KOJE SU KLJUČNE ZA RAZVOJ: Današnja deca to karakterišu kao NEBITNO

Veštine koje smo okarakterisali kao nebitne, a mogu da budu od velikog značaja u dečijem razvoju

Porodica
Autor:
DECA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI SU NEGOVALA 3 VEŠTINE KOJE SU KLJUČNE ZA RAZVOJ: Današnja deca to karakterišu kao NEBITNO
Deca iz Jugoslavije, Foto: Ilustracija Shutterstock

Detinjstvo dece rođene u bivšoj Jugoslaviji bilo je znatno drugačije od detinjstva kakvo mališani danas doživljavaju. Tehnologija je danas preplavila svet i to je dovelo do bitno drugačijeg načina odgoja. Nekada su deca bila pripremana za život na sasvim drugačiji način, a cenile su se veštine koje moderna deca često nemaju. Evo koje su to veštine:

U školama su se učile određene veštine

U Jugoslaviji su deca učila kako da obavljaju konkretne stvari koje su im koristile u životu. To su bile praktične veštine koje su ostajale sa njima zauvek. Svi su imali hobije koji su se često oslanjali na rad rukama.

Deca iz Jugoslavije
foto: Profimedia

Devojčice su naučile šivenje, pletenje, dok su dečaci razumeli elektroniku. Kao rezultat toga, deca su završavala školovanje sa praktičnim iskustvom i bili su spremniji da brinu o sebi. Nažalost, danas se često dešava da osamnaestogodišnjak po ovom pitanju nije mnogo drugačiji od desetogodišnjeg deteta.

Deca su više komunicirala

Nekada su deca učila kako da razgovaraju sa starijima, mlađima i svojim vršnjacima. Nije bilo drugog izbora, pa čak su i introvertna deca stupala u kontakt, birajući "mirnije" igre kao što je na primer šah, umesto ekipnog fudbala u dvorištu. Kao rezultat toga, deca u Jugoslaviji su razvijala bolje komunikacijske veštine. Odrastali su kao ljudi koji nisu imali problem razgovarati sa nepoznatim osobama i znali su kako održavati kontakt sa prijateljima.

Deca iz Jugoslavije
foto: Profimedia

Znali su popraviti pokvareno

Današnja deca su, na neki način, razmazena potrošačkim društvom. Ne osećaju potrebu da popravljaju stvari koje su pokvarene.

Deca
foto: Profimedia

Zašto bi, kada mogu kupiti novu? Deca u Jugoslaviji su znala kako da poprave peglu, cipele, igračke, zašiju rupu na haljini i još mnogo toga. Isto tako, i u skandinavskim zemljama su došli do istog zaključka - zašto uvek kupovati novo, kad možete popraviti staro? Međutim, današnja deca te veštine često nemaju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs