NJEGOVA MUZIKA JE PROŽETA MELANHOLIJOM MLADALAČKOG DOBA: Jedan od najboljih kantautora bivše Juge misteriozno je nestao

Preživeo je strašnu tragediju a onda bez traga nestao iz javnosti, o njemu danas kruže razni mitovi.

Celebrities
Autor:
NJEGOVA MUZIKA JE PROŽETA MELANHOLIJOM MLADALAČKOG DOBA: Jedan od najboljih kantautora bivše Juge misteriozno je nestao
Pesnik gradskih parkova i studentskih soba., Foto: Printscreen/youtube

Miladin Šobić je bio pesnik studentskih soba i gradskih parkova a njegova muzika ističe svu romantiku i melanholiju mladalačkog doba. Njegove melodije i dalje ispunjavaju ustajali vazduh studentskih soba a gitara odlično razume svu patnju i usamljenost izgubljene duše.

Krajem sedamdesetih bio je jedan od najboljih kantautora bivše Jugoslavije, ali nakon porodične tragedije nestaje iz javnosti i decenijama se nije znalo ništa o njemu. Pričalo se da je poludeo od tuge, da je digao ruke od svega i otišao da čuva ovce, pa čak i da je umro... Međutim, njegovi fanovi nikad nisu poverovali u to.

Miladin Šobić
foto: PrintscreenJutjub/Miladin Šobić

Šobićeva muzika izražava bunt jednog individualca spremnog da žrtvuje sve zarad svoje slobode. 1980. godine dvojici mladih kantautora bilo je predodređeno da pokore bivšu Jugoslaviju. Jedan je bio 27-godišnji Đorđe Balašević, a drugi tri godine mlađi Miladin Šobić.

Pokojni Balašević je svojevremeno u jednom intervjuu na pitanje može li se ponoviti vreme kantautora poput Miladina Šobića, rekao:

"Činjenica je da sam Miladina Šobića voleo i da je tada postojala jedna dobra i interesantna plejada kantautora. Miladin je mnogo bliži Ibrici Jusiću, vrstan gitarista… To su bile neke šansonjerske večeri koje su bile u zaista dobroj konkurenciji", rekao je u jednom intervjuu.

Miladin Šobić
foto: Printscreen Youtube / Miladin Šobić

Jednostavni i neposredni Šobić, rođen je u Nikšiću, gde završava srednju školu, a onda odlazi u Dubrovnik gde upisuje fakultet za turizam.

Svoje prve pesme komponuje još u srednjoj školi, a svoj prvi singl "To sam ja, zazvoni zvono" snimio je 1975. Pesma "To sam ja" ili "Sonata" postala je nezvanična studentska himna u Dubrovniku.

Popularnost je počela da se širi po celoj nekadašnjoj Jugoslaviji, iako je njegov zvuk bio potpuno drugačiji od onog koji se tada budio.

Na muzičkom festivalu "Omladina 76" u Subotici osvojio je drugo mesto.

Početkom osamdesetih nizao je sjajne i originalne hitove "Džemper za vinograd", "Od druga do druga", "Marija", "Ožiljak" i druge. Karijera mu je trajala 8 godina.

Kada je bio na vrhuncu popularnosti sestra mu je preminula od raka, nakon čega se on povlači u rodni Nikšić i naprasno napušta muzičku scenu.

Snimio je samo dva albuma - danas kultne "Ožiljak" i "Umjesto gluposti" - a rad na trećem prekinuo je nakon porodične tragedije.

Nakon što je bez traga nestao iz javnosti, o Šobiću su kružili mitovi: da je mrtav, da je bez prebijene pare, da opet snima, da čuva ovce, da je u manastiru.. A on je ćutao.

2013. godine regionom je kao bomba odjeknula vest da doživeo moždani udar. Operisan je u Kliničkom centru Crne Gore i još uvek se oporavlja od posledica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs