Karmen del Orefiće

Došla iz sirotinje, zavela visoko društvo: Burna životna priča najstarije mankenke na svetu! (FOTO)

Imala je buran život i teško detinjstvo. U dvanaestoj je bila muza Salvadora Dalija, a prvi put je pozirala za Vog davne 1947. Ova inteligentna i mudra žena ima 88 godine i još je aktivna manekenka, a kaže da joj je želja da umre u cipelama s visokom petom.

Moda
Autor:
Došla iz sirotinje, zavela visoko društvo: Burna životna priča najstarije mankenke na svetu! (FOTO)
Karmen del Orefiće, Foto: Profimedia

Mnogo je učinjeno protiv diskriminacije koja je u modnom svetu bazirana na godinama modela, a samo jedan primer da se u tome donekle uspelo je neverovatna priča o uspehu Karmen del Orefiće.

Još aktivna veteranka u pravom smislu te reči, koja je trećeg juna proslavila 88. rođendan, pozirala je za Vog još 1947. godine, s nepunih šesnaest. Vremenom je radila s velikim brojem fotografa, među kojima su i najslavniji: Ričard Avedon, Irvin Pen, Sesil Beaton, Norman Parkinson, a bila je zaštitno lice čak četrnaest kozmetičkih kampanja, 2000. se pojavila na Galijanovoj reviji, četiri godine kasnije u Hermèsovoj, a 2011. ju je angažovala i Alberta Fereti.

Ona je bila prvi supermodel: Jedan skandal ju je koštao slave i poslao u ludnicu gde je doživela 104 godine! (FOTO)

Karmen del Orefiće rođena je trećeg juna 1931. u Njujorku. Nije imala lako detinjstvo, jer su se otac, italijanski violinista, i majka, mađarska plesačica, često svađali i rastajali, te je Karmen odrastala kod rodbine ili po dečijim domovima, a tek sa jedanaest konačno se skrasila s veoma strogom majkom.

Znala je i da je udari, a nikada nije propuštala priliku da pokaže mladoj Karmen kako je njome nezadovoljna. “Bila sam tužno dete, samo sam htela da me majka voli. Bile smo veoma siromašne i često me ostavljala kod usvojiteljskih porodica dok bi radila i skupljala novac da iznajmimo sobu.

Prvi crni supermodel: Kako je Pet Klivlend pobedila rasizam i pokorila svet! (FOTO)

foto: Profimedia

Kada sam imala 13 pozirala sam Salvadoru Daliju u toplesu, za 12 dolara na sat. Šta bi današnji mediji rekli o poziranju obnažene devojčice, ali onda je sve bilo mnogo nevinije i manje iskvareno nego danas. Srećna sam što sam zarađivala, što sam mogla da pomognem majci. Bila sam prisiljena brzo da odrastam i bila sam veoma zrela za svoje godine.”

Kad je Karmen skupila dovoljno novca upisala je privatnu školu, platila ortodonta da joj napravi protezu za ispravljanje zuba i tajno pomagala ocu, kojeg je obožavala i s kojim je bila bliža nego s majkom, iako je s njom živela.

Klaudija Šifer (47) o sazrevanju i ključnim momentima u karijeri: Reč supermodel mi je davala snagu! (FOTO)

SEDAM DOLARA NA SAT

Počela je da odlazi na časove baleta, a bilo joj je trinaest kada ju je u autobusu primetila supruga jednog fotografa koji je radio u Harpers Bazaru. Dogovorila joj je probno snimanje i dve nedjelje kasnije Karmen je dobila prvi angažman za Horst. Godine 1946. počinje da radi kao model, zarađujući prvo sedam dolara na sat. Iako je potpisala prvi ugovor i počela zarađivati, Karmen je u svemu oskudevala, te je majci pomagala u šivenju odeće i zimi znala na klizaljkama ići do škole, kako ne bi kupovala autobusku kartu i uštedela koji dolar. Krhku i nežnu figuru najviše može da zahvali nedovoljnoj ishrani i lošoj materijalnoj situaciji. Bila je tako koščata i mršava da su asistenti fotografa pred kojima je pozirala morali na poseban način iglicama sužavati odeću, kako bi je prilagodili njenom telu. Tako je silom prilika nastao poseban stil ekstremne vitkosti i, istovremeno, rafinisane elegancije.

Lice anđela, telo boginje: Životna priča najlepše Francuskinje - Leticije Kaste! (FOTO)

foto: Profimedia

VOG, SLAVA I TRI RAZVODA

Godine 1947. pozirala je za Vog kao Crvenkapica, Pepeljuga i Snežana, uz super model Dorijen Li, te glumce Reja Bolgera i Hozea Ferera. Bila je jedna od retkih tinejdžerki koje su imale čast da se pojave na naslovnici najprestižnijeg modnog magazina, ostalima je to uspelo godinama nakon Karmen (Niki Tejlor, Bruk Šilds i Monika Šner), koja je osvanula na novembarskom broju Voga 1948. godine.

Nakon toga počela je njena saradnja s najboljim i najslavnijim svetskim fotografima, s prekidima zbog porodičnih problema ili ličnog izbora, da bi se kasnije trijumfalno vratila modelingu.

Njen privatni život bio je pun uspona i padova: tri braka, nekoliko abortusa, veliki emotivni problemi i otuđenost s ćerkom, s kojom je u povremenom kontaktu, čitava serija nevolja o kojima je, posle svega, u stanju da govori objektivno i smireno, iako je dvaput ostala bez celokupne imovine, zbog rizičnih ulaganja na berzi.

Ovako Kejt Mos (46) održava mladalački izgled: U ovaj alat se kune! (FOTO)

foto: Profimedia

Prvog muža Bila Majlsa upoznala je početkom pedesetih, zabavljali su se pet godina, tokom kojih je imala nekoliko abortusa, a onda i venčali. Rodila je ćerku Lauru i posle tri godine se razvela. Početkom 1958. upoznala je fotografa Ričarda Hajmana, zaljubila se i nakon šest meseci udala, a kada je odlučila da se povuče iz posla, odmah ju je napustio. Karmen je sredinom šezdesetih sklopila i treći brak s mladim arhitektom Ričardom Kaplanom, a kada se i on raspao posle devet godina bila je očajna, te je odlučila da se vrati modelingu.

To je učinila 1978. i radi još i danas.

ŽELJA ZA ŽIVOTOM

Niz mnogobrojnih životnih iskustava je tokom godina urezao bol i nezadovoljstvo na njeno lice. I bore, naravno, ali Karmen je inteligentna i mudra žena koja se pomirila sa svojom burnom prošlošću i koja je naučila da uživa u svakom sadašnjem trenutku. Oslobodila je samu sebe svakog osećaja krivice, zadržala je mirnoću i vedrinu koja se svakog trenutka ogleda na njenom licu. Njena večna lepota i želja za životom oduvek su je pratili uz ogroman optimizam, ujedinivši se u poseban, veličanstveni unutrašnji sjaj, te je i danas kao i onda prijatelji opisuju kao praktičnu, jednostavnu i vedru osobu.

Zavirite u dom Rouzi Hantington-Vajtli i Džejsona Stejtama: Minimalizam i luksuz! (FOTO)

foto: Profimedia

Uprkos poznim godinama, savršeno izgleda, a to je, kako sama kaže, “zbog dugotrajnog i strogog režima kojem podvrgava dušu i telo, te stalnih eksperimentisanjima s lekovitim kremama i pićima.” Karmen ne krije da konstantno radi na tome kako bi izgledala moćno i fantastično, a jedna od njenih tajni je Bag Balm, sredstvo za omekšavanje kravljeg vimena: “Ako je dobro za krave, dobro je i za mene. Podseća me na kultnu kremu Eight Hour by Elizabeth Arden, ali je cena neuporedivo prihvatljivija: samo 3.99 dolara za godišnju zalihu.”

TAJNA LEPOTE

O jedinstvenoj i prepoznatljivoj potpuno beloj kosi kaže: “Ideja da seda kosa može da bude lepa način je realnog pogleda na život. Ne treba se plašiti promena. Pola američkog stanovništa starije je od pedeset i tako je u celom svetu. Ali, lepe žene ne mogu da se takmiče s mladim devojkama koje se pojavljuju u časopisima i zato sam odabrala drugačiji put.

Menjala muškarce, uzimala opijate, bila osuđivana, volela samo jednom: Kontroverzan život Naomi Kembel! (FOTO)

Dok su se ostale borile da sakriju svaku sedu dlaku, ja sam ih sredinom osamdesetih pokazala u punom sjaju. Moja srebrna griva bila je upadljiva i drska, jer nijedna filmska diva ni model nikada nisu imale hrabrosti to da učine. Od tada su se stvari malo promenile. Ali, lepota nije uslovljena mladošću. Lepota nije činjenica, u pitanju je nešto što se neprestano razvija i upravo je to značenje bajke o ružnom pačetu. Odnos prema lepoti može vas odvesti u filozofiju, jer da biste shvatili tajne lepote potrebno je, pre svega, prihvatiti da lepota ne može da se odvoji od života. Lepota jeste život. A život je kontinuiran proces prihvatanja. Kao da idete u školu svakoga dana.”

SEKS SE DEŠAVA U GLAVI

U intervjuu londonskom Tajmsu pre nekoliko godina priznala je da je imala mnogo muškaraca, s trojicom se “čak i venčala”, da se podvrgavala mnogim estetskim zahvatima i da ima novog životnog partnera. U pitanju je, ustvari, dugogodišnji prijatelj s kojim je počela da živi, ali ne pada joj na pamet da se više udaje, iako “seks nikada nije bio tako dobar”, objašnjavajući kako je seks više ono što ti se dešava u glavi, a manje u ostalim delovima tela.

Aksesoari i garderoba koje su proslavile ikone stila: Od Grejs Keli do sestara Olsen! (FOTO)

“Tokom poslednjih nekoliko godina umrli su moja majka i partner kojeg sam duboko i iskreno volela, a onda i nekoliko bliskih prijatelja. Iz svega sam izvukla neku filozofiju. Angažovala sam se u nastojanju da pronađem način na koji ću da pomognem osobama na samrti da umru na ugodan način. Ne verujem u pogrebe i uništavanje samog sebe neizmernim bolom i plakanjem. Verujem u slavljenje života i odabrala sam: dok sam živa, želim da svim osobama koje me vole pokažem koliko ih volim i koliko brinem za njih. Ne verujem u biznis pogreba, ja sam donator organa i ako moje oči ili koža mogu nekome da koriste biće sjajno, a ostalo neka slobodno bace u đubre.

Poslednja mi je želja da umrem u cipelama s visokom petom.”

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs