žIVOTNA PRIČA oDRI mUNSON

Ona je bila prvi supermodel: Jedan skandal ju je koštao slave i poslao u ludnicu gde je doživela 104 godine! (FOTO)

Bila je prvi pravi supermodel i muza brojnih umetnika, a celi svet joj se raspao kada se našla u središtu jednog skandala

Zanimljivosti 08.09.2018. - 11:42h Autor: express.hr
Odri Munson, Foto: Wikipedia / Audrey_Munson

Bila je poznata kao najsavršenijii model, a u danima njene najveće slave jedne novine su o njoj objavile tekst s naslovom "Celi Njujork poklonio se pravoj Mis Menhetna".

Odri Munson je taj 'nadimak' zaradila zbog savršenih proporcija lica i tela, koje je inspirisalo brojne umetnike koji su po njoj napravili više skulptura koje su i danas izložene po Menhetnu, Bruklinu i Bronksu. Prema nekim navodima Odri je pozirala za razna umetnička dela više nego bilo koji drugi model, a radovi inspirisanu njenim likom česta su pojava u Njujorku, a da ni sami Njujorčani toga verovatno nisu ni svesni.

 

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NC (@bangtannat) on

"Ona je bila prvi supermodel i prvi supermodel koja je imala ovacije društva", kaže Dajana Rozas, autorka knjige o Odri, "American Venus: The Extraordinary Life of Audrey Munson, Model and Muse".

 

Rođena je 1891. godine u Ročestertu. Njeni su se roditelji razveli kad je bila mala i s majkom se preselila u Njujork. Dok je jednog dana šetala Brodvejem, prišao joj je jedan fotograf i zamolio da je uslika. Odri je imal 15 godina.

 

Zapazio ju je umetnik Isidore Konti i tako je Odri brzo postala traženi model. Iako su ti poslovi često tražili da Odri bude gola, ni ona ni njena majka nisu se tome protivile. "Bila je muza. Imala je dar da inspiriše umetnike i zato su je svi tražili", rekla je Rozas. Ta slava joj je donela i prvi ugovor za film. Nemi film "Inspiration" iz 1915. godine prvi je nepornografski film u kojem se prikazala golotinja i bila je to upravo Odri.

 

Gde žive, čime se bave i kako izgledaju najimućnije žene na planeti! (FOTO)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vintage Stardust (@vintage_stardust) on

Nakon toga se pojavila u još nekoliko filmova i počela da zarađuje puno novca, a njen otuđeni otac je govorio medijima kako Odri taj novac 'troši kao vodu'.

 

Ali, 1919. godine celi njen svet se srušio kad je postala glavna priča oko jednog kriminalnog slučaja. Njen bivši stanodavac Volter Kin Vilkins bio je uhapšen zbog ubistva svoje supruge. Vilkins je tvrdio da su je ubili provalnici, ali policija je našla mnogo rupa u njegovoj priči. Policija je tvrdila da je Vilkins imao motiv za ubistvo svoje supruge – očajnički je želeo da oženi Odri Munson s kojom je bio opsednut nakon što je od njega iznajmila stan, piše Njujork Post.

Vilkins je proglašen krivim i osuđen na smrt. Publicitet koji je priča dobila u javnosti uništila je Odrinu karijeru, pa se odselila kod svoje majke u gradić Meksico, u državi Njujork. Tamo je njena majka od vrata do vrata prodavala posuđe kako bi njih dve imale od čega da žive. Nastavila je da glumi, ali ne tako uspešno kao nekad, a uzela je i novo umetničko ime – baronica Odri Meri Munson-Monson.

 

Očajna, 1922. pokušala je samoubistvo trovanjem. Oporavila se, ali je 1931. godine poslata u ludnicu u Ogdensburg. Ostala je tamo do smrti 1996. godine. Imala je 104 godine i sahranjena je u neoznačenom grobu.

 

Prevara, osveta, najveća tragedija: Život ludački bogate italijanske princeze! (FOTO)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Simmons (@leaving_a_mark) on

"Šta nastaje od modela umetnika? Pitam se koliko je mojih čitatelja stalo pored remek dela napravljenih po meni i koliko se njih zapitalo: Gde je ona, ova devojka koja je tako lepa?", napisala je Odri Munson u jednoj novinskoj kolumni 1921. godine.

 

Buran život najbogatije žene na svetu: Udavala se 7 puta, izgubila sina, umrla u hotelskoj sobi sama i zaboravljena! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs