pogledajte

5 legendarnih supermodela za koje verovatno nikad niste čuli: One su bile muze Živanšija, Iv Sen Lorena i Diora! (FOTO)

Mnogo pre Sindi, Linde, Naomi, Kristi i ostalih modela iz takozvane zlatne generacije, svijetom mode vladale su žene koje pamte samo pravi modni znalci

Moda
Autor:
5 legendarnih supermodela za koje verovatno nikad niste čuli: One su bile muze Živanšija, Iv Sen Lorena i Diora! (FOTO)
Veruška, Foto: Profimedia

1. Dovima

foto: Profimedia

Doroti Virdžinija Margaret Juba vladala je svetom mode u 50-im godinama prošlog veka. Lepu Amerikanku poznatiju pod nadimkom "Dovima" slučajno je na ulicama Njujorka otkrio jedan od urednika u Vogu i dan kasnije organizovao snimanje s legendarnim fotografom Irvingom Penom.

Bio je to početak velike karijere koju je obeležila saradnja s Ričardom Avedonom. Njegova fotografija pod nazivom "Dovima sa slonovima" nastala 1955. godine u pariškom cirkusu smatra se jednom od najboljih modnih fotografija svih vremena. Na njoj Dovima nosi haljinu s potpisom modne kuće Dior, prvu koju je za njih dizajnirao tadašnji novi asistent Kristijana Diora - Iv Sen Loren.

2. Ćina Maćado

foto: Profimedia

Modna karijera Noelie Dasuz Maćado koju svet mode pamti kao Ćinu Maćado započela je selidbom u Pariz. Igrom slučaja dobila je priliku da nosi jednu reviju Ibera de Živanšija nakon koje ju je zadivljeni dizajner pozvao da postane deo stalnog tima modela njegove modne kuće. Ćina je bila jedna od muza Ričarda Avedona koji je jednom prilikom izjavio da je ona "najverovatnije najlepša žena na svetu". S njim je 1959. godine napravila kultni editorijal za magazin "Harper's Bazaar". Ova lepotica kineskih, portugalskih i američkih korena bila je prva tamnoputa manekenka koja se pojavila na stranicama magazina.

3. Irina Pantaeva

foto: Profimedia

Prva Azijatkinja s titulom supermodela rođena je 1967. godine u republici Burjatskoj u istočnom Sibiru. Brzinom munje osvojila je modne piste početkom 90-ih, a prvu priliku pružio joj je Karl Lagerfeld i uvrstio je među modele koji su nosili njegove kolekcije visoke mode. Nosila je i revije za modne kuće Kristijan Dior, Aleksander Mekvin, Džon Galijano, Iv Sen Loren, Kenzo, Isaj Mijaki ali i mnoge druge.

4. Karmen Del Orefiće

foto: Profimedia

Karmen je imala samo 15 godina kada se 1946. godine prvi put pojavila na naslovnici Voga, a uz nekoliko prekida njena karijera nastavila se sve do danas. Trenutno je vlasnica titule najstarije manekenke na svetu, često nosi revije, pojavljuje se u raznim kampanjama i snima editorijale.

5. Veruška

foto: Profimedia

Nemica Vera Gotlib Ana Grafin von Lehndorf-Steinort rodila se 1939. godine u Kalinjingradu. Imala je 20 godina kada ju je u Firenci otkrio fotograf Ugo Mulas. Tokom karijere radila je s brojnim legendarnim fotografima poput Helmuta Njutona i Ričarda Avedona, a 1966. godine pojavila se u kultnom filmu "Blow-up" italijanskog reditelja Mikelanđela Antonionija. Modelingu se vratila prošle godine kada je postala zaštitno lice švedskog brenda "Acne Studios".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs