Uzor i inspiracija

Božanska lepota, živo umetničko delo: Grejs Džouns je najveća ikona svih vremena! (FOTO)

Jamajčanka iz visokog društva, karijeru počinje kao supermodel u Parizu i Njujorku, radeći okružena modnim genijima kao što su Iv Sen Loren, Karl Lagerfeld, Kenzo Takada i Đorđo Armani, a posebno Isaj Mijaki je uzima za vodećeg modela na istorijskoj reviji u Tokiju 1976. godine

Moda
12:23h Autor:
Božanska lepota, živo umetničko delo: Grejs Džouns je najveća ikona svih vremena! (FOTO)
Grejs Džouns, Foto: Profimedia

Njeno lice je krasilo naslovnice magazina "Vogue" i "Elle", a fotografisali su je lično Helmunt Njuton i Gaj Borden!

Grejs se ubrzo našla u zavodljivom vrtlogu najglamuroznije diskoteke svih vremena, njujorškog Studija 54, gde su njeni najveći fanovi tamošnja zvezdana klijentela, pre svih, dvojica velikih umetnika 20. veka, Endi Vorhol i Kit Haring kao brojni glumci i disko magnati, zauvek očarani njenom, gotovo božanskom pojavom.

Život besmrtne legende džeza: Oslepeo zbog smrti brata, imao 12. dece sa deset žena, nije mogao da živi bez heroina! (FOTO)

foto: Profimedia

Ipak, nju kao živo umetničko delo stvarao je njen saputnik i čuveni francuski umetnik Žan Pol Gude, koji je njenu divlju i nezadrživu energiju, urođenu androginost i nadljudskost pretvorio u neiscrpni niz nezaboravnih scenskih i televizijskih nastupa ('One Man Show', 1982) kao i fotografije koje će još vekovima krasiti galerije, muzeje i udžbenike istorije umetnosti. Među njima je i, kako je mediji nazivaju, "jedna od najpoznatijih fotografija u istoriji pop kulture", naslovna strana kompilacijskog albuma "Island Life", ali i čitava plejada drugih, ručno manipulisanih fotografija u vreme kada je "photoshop" označavao zanatsku radnju na uglu, a ne svemoćni softver.

Nakon 8 godina: Poslušajte novu, predivnu pesmu Šade Adu! (VIDEO)

foto: Profimedia

Retko poznato i da je upravo zbog ljubavi s Goudom, odbila glavnu ulogu u kultnom filmu Ridlija Skota – "Blade Runner"!

Spoj glamura i nezadržive sile skovan je u reči "glamazonka" koja najbolje opisuje neverovatnu autentičnost i snagu dostojnu ratnice koju Grejs igra uz Švarcenegera u filmskoj sagi o "Conanu" ili pak fatalne Bond žene koja može savladati i jednog agenta 007.

Pevanjem se bavio da bi zavodio lepe dame: Pavaroti je od njega napravio zvezdu! (FOTO)

foto: Profimedia

Neverovatna Grejs svoju mentalnu i fizičku spremnost i danas s lakoćom prikazuje na najvećim svetskim festivalima i pozornicama, u scenski raskošnim nastupima koji izazivaju nepodeljeno divljenje kod publike.

Nakon njenog nastupa na prošlogodišnjem "Wilderness festivalu" u Velikoj Britaniji, ugledne novine "Telegraph" savršeno su sumirale neiscrpnu energiju kosmičke Grejs, sa zapažanjem da s lakoćom vrti hulahop punih 20 minuta bez prestanka, dok istovremeno peva i publici predstavlja svoj vrhunski bend!

Tragedija frontmena grupe ABBA: Mučan razvod i teška demencija! (VIDEO)

foto: Profimedia

Samo izuzetni umetnici se neprestano transformišu i fasciniraju, a Grejs Džouns je tu pravi ekspert! Karijeru je počela rušeći dotadašnje stereotipe o tome kako bi manekenka trebalo da izgleda, ali ubrzo otkriva svoju pravu ljubav - muziku. Već 1977. godine izdaje prvi od deset studijskih albuma, uz kultni disko hit "I Need A Man" kao i fantastičnu obradu "La Vie En Rose" čuvene Edit Pjaf!

Orgijali, drogirali se, krali, pa postali zvezde: Kako je nastao omiljeni bend 90-tih! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon disko ere, njeno jamajčansko srce pronalazi se u saradnji s čuvenim rege tandemom "Sly & Robbie", koji kreiraju ultimativni hit "Pull Up to the Bumper" s kojim provodi čak sedam nedelja pri vrhu "Billboard" top liste.

Ubrzo sledi i famozni "Libertango" Astora Piacole čiju čuvenu temu obrađuje u velikom hitu "I've Seen That Face Before".

A najseksepilniji videospotovi svih vremena su...

foto: Profimedia

Ovu laskavu titulu obično dele muškarcima, ali za Grejs Džouns može da se kaže da je istinska "renesansna žena", koja je svojom svestranošću uticala na savremenu kulturu, ali i celokupno društvo, pre svega kao vizija samostalne i uspešne tamnopute žene. Dodatni efekat na društvo imala je i njena strastvena veza s čuvenim nordijskim lepotanom i akcionim glumcem Dolfom Lundgrenom, koju su smatrali pravom paradom nadljudske lepote zbog zapanjujućih fotografija u "Playboyu" iz objektiva velikog Helmuta Njutona!

Razvratan život ga koštao najveće ljubavi: Svi životni brodolomi Leonarda Koena! (FOTO)

foto: Profimedia

Veza sa Šveđaninom, koji je zahvaljujući njoj od izuzetno obrazovanog momka iz njenog osiguranja stigao do statusa holivudske zvezde, Grejs je završila u svom stilu, upadajući u njegovu hotelsku sobu i mašući pištoljem, i to na čoveka kojeg se u tom trenutku pola sveta plašilo zbog uloge Ivana Drage iz serijala o Rokiju! Njena zapovednička pojava srušila je zidove do tada ograničenog pojma ženstvenosti, rase, ali i rodnih stereotipa koje bi rušila kroz svoju androginost i tako istovremeno jačala cijelu "LGBTQ" zajednicu čija je ikona i dan danas.

Poslednji intervju Džordža Majkla: Tako sam se plašio da ću ga izgubiti, on je bio moj spasitelj! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Kako bi svetska muzička scena, ali i savremena umetnost generalno izgledali bez njenog uticaja, gotovo je nezamislivo, jer su nebrojeni umetnici upravo Grejs navodili ili kao uzor, ili kao inspiraciju.

Najtužnija ljubavna priča stare Jugoslavije: Otišao je pre 27 godina, posle njega nikada nije pogledala drugog! (FOTO)

foto: Profimedia

Mediji su pisali o pokušajima Lejdi Gage da ostvari saradnju s Grejs Džouns, koja je to odbila uz jasnu poruku: "Mlade pop zvezde izigravaju pionire bez da stvarno nešto rizikuju".

Ljubavna priča Barbre Strejsend i Džejmsa Brolina: On je jedan od retkih koje je zavela iskrenost! (FOTO)

foto: Profimedia

Bilo da su u pitanju muzičke ili modne transformacije, provokacije ili upečatljivi nastupi, jedna stvar je sigurna – Grejs je to prva uradila!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs