ljubavna priča

Ona je rušila tabue i zavodila careve: Lepotica čija smrt je i danas jedna od najvećih misterija Kine! (FOTO)

Bila je jedna od najmoćnijih žena u državi poznata i kao "jedno od četiri lepote drevne Kine". Iako "tek" konkubina, važila je za osobu koja zna sve tajne, poznaje najmoćnije ljude carstva i ima veze koje je mogu zaštititi od svakog neprijatelja. A onda je, jednog dana, pronađena mrtva!

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Profimedia

Jang, iako konkubina, bila je veoma bliska sa carem Ksuanzongom, veoma poštovana i obožavana u društvu, pa na neki način i smatrana vladarkom, iako zvaničnu titulu nije imala.

 

Njeni roditelji su umrli kada je bila veoma mlada, a odgajao je ujak. U početku, ona je prvenstveno bila odabrana za carevog sina, ali kada ju je ugledao, car je poželeo za sebe, jer je bila jako lepa.

 

U to vreme, takav potez cara, i promena koja se desila, nije izazvala neke značajne reakcije društva. Jednostavno, u vreme Tang dinastije, ljudi su bili vrlo otvoreni, vrlo liberalni.

 

Tadašnja Kina bila je otvorena i za strance. Preko 30. 000 stranaca je živelo u gradu Čang, i ako ste govorili kineski, mogli ste da položite ispit i postnete državni zvaničnik, pa čak i ministar. Tako nešto čak je i danas nezamislivo.

 

Najstrastvenija ljubavna priča svih vremena: I posle razvoda žudeli jedno za drugim! (FOTO)​​​​​​​

foto: Profimedia

Veruje se da i Konkubina Jang nije bila poreklom Kineskinja. Važila je za veoma lepu ženu, ali i talentovanu za umetnost, pre svega ples. Kako je car bio talentovan za muziku, napisao je neka legendarna muzička dela, koja su nažalost izgubljena, a uz koja je Jang zanosno plesala.

 

Nažalost, njihova priča nije imala srećan kraj. U zemlji su rasle tenzije i nakon sve jačih napada pobunjenika, car je odlučio da pobegne sa Jang. Jačanje tenzije, i problemi koji su se javili, izazvali su revolt i carevih sledbenika, koji su za sve krivili upravo prelepu Jang, te su uslovili cara da će ga napustiti ukoliko ne ubije konkubinu.

 

U principu to je bilo tipično za to vreme - žena se krivila za sve probleme. Zvaničan podatak o njenoj sudbini se ne zna, osim da je umrla mlada, kako se pretpostavlja, zadavljena. Istorijski podaci kažu da je na mestu gde je ubijena ujedno i sahranjena.

 

Nakon ovog događaja, car je povratio svoju moć i poverenje sledbenika ali, kako pišu istorijske knjige, ceo život je tugovao, patio za Jang i osećao kajanje zbog onog što je učinjeno.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...