najharizmatičniji muzičar svih vremena

Otac ga je SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO, jedna TRAGEDIJA obeležila je njegovo DETINJSTVO: Tragičan život DŽIMA MORISONA! (FOTO)

Pevač i lider slavne američke grupe The Doors, “pesnik seksa i smrti”, ostaće zapamćen kao jedna od najharizmatičnijih muzičkih figura svih vremena. Idol mladih za vreme rata u Vijetnamu, ubistva braće Kenedi i Martina Lutera Kinga, zver na sceni, prokleti heroj, divlji anđeo, Kralj guštera – bio je pravi prorok slobode

Vip priča
Autor:
Otac ga je SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO, jedna TRAGEDIJA obeležila je njegovo DETINJSTVO: Tragičan život DŽIMA MORISONA! (FOTO)
Džim Morison, Foto: Profimedia

Morisonova muzika, kao i njegov život, bili su objekat obožavanja, skoro religija mnogobrojnih obožavatelja iz celog sveta. Često mu se pripisivala samo njegova “prokleta” strana, puna preterivanja zanimljivih u knjigama i filmovima; Džimova stvarna slika je bila mnogo drugačija. Bio je to obrazovan i osetljiv čovek, ponekad i stidljiv u društvu žena, istinski pesnik koji je želeo da promeni svet, a od tog istog sveta osuđen pa pomilovan, postavši besmrtan.

Zaveo je kada je imala 15 godina, kasnije otkrila i bolnu tajnu iz detinjstva: Životna priča Nastasje Kinski!(FOTO)

Džejms Daglas Morison rođen je 8. decembra 1943. godine u gradiću Melburn na Floridi, kao sin admirala Džordža Stivena Morisona i Klare Klark, koji su radili u američkoj pomorskoj službi. Budući da je rođen u porodici vojnih službenika, često je bio prinuđen da seli iz jedne države u drugu. Zbog odsustva oca, u detinjstvu je neprekidno bio u sukobu sa autoritetom majke, jedinom tačkom oslonca i porodičnom ikonom. U školi je bio među boljim učenicima, stalno je čitao, bio je pažljiv na časovima, a tokom privremenog stanovanja u San Francisku postala mu je veoma bliska beat kultura. Sviđalo mu se priređivanje različitih vrsta iznenađenja profesorima i kolegama, pa je znao, na primer, namerno da padne niz stepenice i pravi se mrtav. Džim nije mogao da se pohvali srećnim i bezbrižnim detinjstvom zbog različitih problema, a situacija se drastično pogoršala kada ga je navodno, kako se poverio bliskom prijatelju, silovao otac. Majka nije htela da ga sasluša, govoreći mu kako bezočno laže.

Za njim su uzdisale žene, a on je bio veran jednoj poslednjih 50 godina: Životna priča najvećeg gospodina Holivuda!

DIONIS

Uspeh je usledio odmah nakon izlaska prvog albuma. Muzika Doorsa bila je psihodelični bluz-rck apsolutne originalnosti: Manzarek je na klavijaturama uspevao da stvori zvuk sa motivima vodvilja, bugi vugi i džez; Kriger se savršeno uklapao sa svojom flamenko gitarom, čas ciganskom, čas havajskom. Stvarali su idealnu atmosferu za anđeoski i istovremeno demonski Morisonov glas, začinjen elementima teatralnosti grčke tragedije na koncertima, tako pažljivo praćenim kao da se sam bog Dionis ukazao kako bi publiku naučio ludovanju.

On je bio Kazanova rok scene: Životna priča čoveka koji je osvajao najlepše žene i pisao najlepše pesme! (FOTO)

FBI

U godinama uspona sa Doorsima Džimov stil života bukvalno je bio “seks, droga i rock and roll”, i to svakim danom sve intenzivniji. Postao je besni i razdražljivi alkoholičar, što je bend itekako osetio. Tokom jednog koncerta u Majamiju 1969, zbog ogromne količine droge i alkohola u sebi, bio je u takvom stanju da je publici pokazivao genitalije i simulirao felacio Krigeru dok je ovaj svirao. Tada je bio i uhapšen zbog opscenog ponašanja, a FBI je već ranije otvorio Džimov dosje zbog njegovih poziva na prestupe i uništavanje.

Oženio princezu, zaveo Džeki Kenedi, porodična tragedija ga odvela u smrt: Životna priča kontroverznog Italijana!

LOS ANĐELES

Daleko od roditelja, koji su preselili u Feniks, dugo godina živeo je kod bake i deke, veoma pobožnih i konzervativnih, pohađajući školu i trudeći se da smanji noćne izlaske. Džim se osećao nekako skučeno, Florida mu je bila premala u to doba prilično teško za Ameriku, kada je nakon Kenedijeve smrti muzički pokret vapio za osećajem slobode za sve mlade. Odlučio je da se preseli u Los Anđeles i upiše se na fakultet. Iako su mu roditelji obećali samo novac za stan, učinio je što je želeo, slagavši da stan plaća više. Tako mu je ostajalo dovoljno novca da upiše fakultet i ima dovoljno za knjige.

Životna priča Amalie Rodrigez, portugalske fado boginje: Ona je grb, zastava i duša Portugala! (FOTO, VIDEO)

SEKS, FIGURE I PIJANSTVA

Džimov prvi susret sa seksom u adolescentnom dobu bio je psihički veoma nesiguran; zabavljao se izrezivanjem figura iz stripova koje je zatim stavljao u različite nedolične položaje. Imao je tada i devojku, Tendi Martin, sa kojom je veza bila prilično poremećena i frustrirajuća i koju je često prisiljavao da prisustvuje njegovim noćnim opijanjima.

KRVAVI INDIJANCI

Jedan od najznačajnijih trenutaka u njegovom životu, kako je sam tvrdio, desio se kada je 1947. sa porodicom putovao u Nju Meksiko. “Prvi put sam otkrio smrt… Ja, moja majka, otac, baka i deda putovali smo kada se kamion pun Indijanaca sudario sa automobilom. Krvavi Indijanci ležali su i umirali svuda naokolo. Bio sam dete i morao sam da ostanem u automobilu, a otac i deda izašli su da pogledaju. Nisam video ništa osim ljudi i jedne zabavne crvene, krivudave linije na zemlji. Ali znao sam šta se dešava, osećao sam ljudsku strepnju oko sebe. Prvi put sam osetio strah, činilo mi se kako duše tih umrlih Indijanaca, jedna ili dve, kruže oko mene i ulaze u moju dušu, a ja sam bio kao spužva, spreman da ih upijem.” Imao je tada samo četiri godine.

PATRIŠA I PAMELA

Džim Morison i novinarka i autorka Patriša Kineli obavili su 1970. godine obred sličan venčanju, ceremoniju u Vika stilu (kosmičko spajanje osoba), ali kako je on nije najozbiljnije shvatio, veza nije ni potrajala. Mnogo ozbiljnija i duža bila je veza sa Pamelom Kurson, koju je Džim nazvao “kosmičkom partnerkom”. Upoznali su se u Los Anđelesu 1966, a umrla je tri godine posle njega usled predoziranja. Morison i Pamela preselili su se u Pariz u martu 1971, gde je Džim želeo da se posveti samo poeziji i prestati da pije. Umro je u kadi svoje kuće trećeg jula iste godine. Sahranjen je na poznatom pariškom groblju Per Lašez.

Ceo život nosio traume iz detinjstva, postao marioneta žene, ubijen na kućnom pragu: Zamršena životna priča Džona Lenona

Danas je njegov grob ograđen, a originalna nadgrobna ploča menjana je zbog mnogobrojnih grafita fanova, koji ga neprestano posećuju i kojih je svakim danom sve više. Mnogi biografi tvrde kako je smrt bila izazvana preteranom količinom droge, a lekarski izveštaji govore o srčanom udaru, mada obdukcije nije bilo. Sve što je imao, ostalo je Pameli, koja nije mogla dugo da izdrži bez njega – izvršila je samoubistvo u aprilu 1974. godine.

DROGA I SAMOUNIŠTENJE

Džim Morison
foto: Profimedia

Džim je i pre formiranja grupe koristio halucinogene droge i pio alkohol u ogromnim količinama. Znalo se desiti da dođe pijan na snimanje, tako se u pesmi Five to One čak čuje njegovo štucanje. Preteranost je bila uobičajena i u seksu, uvek sa novim partnerkama ili u besnim orgijanjima, mada je bio u vezi sa obožavanom Pamelom. Tada se droge poput marihuane i LSD-a nisu smatrale ilegalnim i opasnim, a kako ih je Džim nemilice trošio, postale su veoma popularne kod mladih. Džimu je droga pomagala da pobedi svoju urođenu stidljivost i nedostatak samopouzdanja. Osećao se duhovitijim, inteligentnijim, drugačijim i hrabrijim, osećao je pripadnost jednom ekskluzivnom krugu ljudi. Mogao je da bude infantilno neugodan i okrutan prema prijateljima i prema neznancima. Alkohol je, mnogo više nego droga, naglašavao njegovu mračnu stranu, bacajući ga naizmenično u depresiju i iracionalnu euforiju, što mu se sviđalo i što ga je uzbuđivalo. Eksperimentisao je sa različitim “koktelima”, odlazio u pustinju kako bi probao čisti meskalin jer je čitao o njegovim efektima istinskog ludila, gutao je LSD kao bombone – bio je na putu samouništenja.

Zvali su je najuzbudljivijom ženom na svetu: Životna priča nezaboravne dive - Erte Kit! (FOTO)

Džim Morison
foto: Profimedia

ŽIV!

Priču o životu Džima Morisona pretočio je 1991. godine Oliver Stoun u biografski film The Doors, gde ga je sjajno odigrao Val Kilmer. Najbliži Džimovi prijatelji smatraju kako ga je film iskrivljeno i samo delimično prikazao. Rej Manzarek prekinuo je saradnju sa slavnim režiserom nakon što je ovaj odbio da promeni neke spektakularne, ali nerealistične scene. Mnogi veruju kako Morison negde tajno živi sa Pamelom, pogotovo nakon što se pojavila knjiga francuskog grafičara Žaka Rošara Vivo!, u kojoj tvrdi kako mu je Džim poverio, kada ga je 1980. sreo u Parizu, da je iscenirao vlastitu smrt zbog ogromnog tereta popularnosti. Na stranu priče, legenda o Džimu Morisonu, kao i one o Elvisu, Merilin i Džejmsu Dinu, živeće večno. Platili su besmrtnost sopstvenim životima. Lepo je pomisliti kako je ta cena u Džimovom slučaju služila za kupovinu karte u jednom pravcu za put u zemlju iza Vrata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs