KRISTOFER PLAMER

Za njim su uzdisale žene, a on je bio veran jednoj poslednjih 50 godina: Životna priča najvećeg gospodina Holivuda!

Njegova markantna pojava i sugestivan glas činili su ga uverljivim u ulogama monsinjora, kardinala, kapetana, doktora, careva, vojskovođa, političara, bogataša

Vip priča
12:13h Autor:
Za njim su uzdisale žene, a on je bio veran jednoj poslednjih 50 godina: Životna priča najvećeg gospodina Holivuda!
Kristofer Plamer, Foto: Profimedia

Poznati i popularni kanadski filmski glumac Kristofer Plamer, verovali vi to ili ne, nikad u svojoj sedamdeset godina dugoj i plodnoj karijeri nije igrao glavnu ulogu u nekom filmu.

Uprkos tome za saradnju s tim 87-godišnjim, kako mnogi kažu, najboljim sporednim glumcem svih vremena su se do danas otimali veliki svetski reditelji poput recimo legendarnog Ser Ridlija Skota jer njegove vrlo upečatljive sporedne uloge vrede više od mnogih glavnih. U filmu Sav novac sveta, zamenio je ozloglašenog kolegu Kevina Spejsija, a to nije poslednji film u kojem igrao. Prošle godine je briljirao u u filmu "Knives Out" koji je bio i u nominaciji za nagradu Oskar.

Iako je njegova uloga sporedna sva se radnja vrti oko njega pa je ta uloga ustvari - glavna. Vrlo cenjen i poštovan u filmskom svetu, ali i od gledaoca Plumer je bio dobitnik mnogih značajnih nagrada za svoje glumačko umeće. Osim Oskara, dva puta je nagrađen Emijem, dva puta Tonijem, te po jedan put Zlatnim globusom i BAFTA-om. Oskarom je nagrađen 2012. godine za najbolju sporednu ulogu u filmu Početnici u kojem je glumio s Ijanom Mekregorom.

Kada je upoznala ljubav svog života, on se pretvorio u pakao: Tragična životna priča Karoline Beset-Kenedi! (FOTO)

Kristofer Plamer
foto: Profimedia

Oskara je dobio u svojoj osamdeset i drugoj godini i tako postao najstariji dobitnik te prestižne nagrade u Istoriji. Svoju zlatnu statuu čekao je toliko dugo da je pri preuzimanju u šali primetio kako je znamenita statua Oskara od njega starija svega dve godine pa je zapitao Oskara: "Gdje si bio do sada? Čekao sam te celi život!"

Plamer je bio nominovan i za Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u filmu "Sav novac sveta", ali ga nije osvojio. Njegova markantna pojava i sugestivan glas činili su ga uverljivim u ulogama monsinjora, kardinala, kapetana, doktora, careva, vojskovođa, političara, bogataša. U filmu Isus iz Nazareta glumio je tako lik Heroda, u Drakula 2000 Van Helsinga, u Genijalnim umu psihijatra, u filmu Poslednja stanica Tolstoja, a u filmovima Zvezdane staze generala Čenga, da spomenemo samo neke njegove uloge autoritativnih osoba. Široj filmskoj publici najveroatnije je poznat kao autokratski udovac kapetan Georg Ludvig von Trap u mjuziklu Moje pesme, moji snovi u kojem mu je partnerka bila Džuli Endrjus.

On je bio Kazanova rok scene: Životna priča čoveka koji je osvajao najlepše žene i pisao najlepše pesme! (FOTO)

Kristofer Plamer
foto: Profimedia

I u filmu Sav novac sveta snimljenom prema istinitoj priči Kristofer Plamer glumi autoritativan lik, čoveka multimilijardera Pola Getija, pokojnog naftaškog tajkuna, svojevremeno najbogatijeg čoveka na svetu, zloglasnog po svojoj škrtosti. Pol Geti je iako multimiljarder za vreme pregovora sa otmičarima svog unuka škrtario sa svakim centom iako je kao od šale mogao platiti otkupninu stavljajući tako život svog unuka na kocku. Zanimljivo je da je Plamer ulogu nadosnimio uprkos poznim godinama u vrlo kratkom roku zamenivši u toj ulozi Kevina Spejsija nakon što je optužen za seksualno uznemiravanje.

Oženio princezu, zaveo Džeki Kenedi, porodična tragedija ga odvela u smrt: Životna priča kontroverznog Italijana!

Kristofer Plamer
foto: Profimedia

Plamer je rođen 13. decembra 1929. godine u vrlo uglednoj porodici u Torontu kao jedino dete Isabele i Džona Plamera. Majka mu je bila sekretarica jednog od dekana na prestižnom fakultetu, a otac se bavio osiguranjem.

Kristoferov predak Džon Abot bio je jednom kanadski premijer. Kristofer je odrastao u Kvebeku. Od malena ga je zanimala pozotišna i filmska gluma.

Kraljica Elizabeta ga je 1968. godine odlikovala tada najvećom nacionalnom civilnom počasti 'Companion of the Order of Canada'.

Kristofer Plamer
foto: Profimedia

Ženio se tri puta i dva puta razvodio.

Ženio se tri puta, s glumicom Tami Grajms 1956. godine, s novinarkom Patrišom Luis 1962. godine, i s glumicom i plesačicom Elejn Tejlor 1970. godine. Od dece ima samo ćerku Amandu Plamer, koju je dobio u prvom braku i koja je takođe glumica.

Plamer je do smrti bio veoma aktivan. Samo od 2000. godine gledali smo ga u filmovima Sirijana uz Džordža Klunijai Meta Dejmona, Imaginarijum dr. Parnasusa reditelja Terija Gilijama, Muškarci koji mrze žene reditelja Dejvida Finčera, ... Uprkos svojim godinama Kristofer Plamer nikada nije želeo da prestane da glumi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs