NEVEROVATAN ŽIVOT

Oženio princezu, zaveo Džeki Kenedi, porodična tragedija ga odvela u smrt: Životna priča kontroverznog Italijana!

Porodica o kojoj se i dan danas priča!

Vip priča
01:00h Autor:
Oženio princezu, zaveo Džeki Kenedi, porodična tragedija ga odvela u smrt: Životna priča kontroverznog Italijana!
Đani Anjeli, Foto: Profimedia

Đovani Đani Anjeli rođen je 12.3.1921. godine u Viljar Perosi (nedaleko od Torina), selu koje je već vekovima ognjište porodice Anjeli. Rođen je u braku između industrijalca Edoarda Anjelija i princeze Virdžinije Burbon del Monte, kćerke princa San Faustina, Karla del Montea. Đani mu je nadimak, dok je pravo ime, Đovani, dobio po svom dedi, inače osnivaču kompanije FIAT.

Đovani se obrazovao u Pinerolu, a u drugom svetskom ratu borio se na ruskom, a potom i na severnoafričkom frontu, gde ga je jedan nemački vojnik ranio zbog svađe oko žene.

Đani Anjeli
foto: Profimedia

Đovani, sin princeze, i sam je 1953. godine oženio princezu Marelu Karaćolo, sa kojom je dobio jednog sina. Njegov životni procvat dogodio se 1966. godine, kada je nasledio porodični posao i preuzeo rukovođenje kompanijom, koju svi znamo kao Fiat. Kompaniju je proveo kroz godine krize do korporacije koja je u jednom trenutku dostigla vrednost dvadesetog dela celokupne italijanske privrede.

Ljubila, plakala, pevala, na kraju sve izgubila: Tužna sudbina čuvene Anite Ekberg! (FOTO)

Đovani je počeo da radi tek u 46. godini; jeste nasledio mnogo, ali je mnogo i doprineo kompaniji. Bio je zaslužan za razvoj kompanije Fiat krajem šezdesetih jer je, pošto je stavio celu Italiju na četiri točka, dao kompaniji nacionalnu dimenziju. Najgoru krizu, tokom sedamdesetih, prebrodio je tako što je libijskom lideru Gadafiju prodao 15%, a odlučno je sprečio i infiltraciju terorističke organizacije Crvene brigade među 300.000 radnika u kompaniji Fiat. Krajem osamdesetih, koje su bile godine ogromnih profita, Anjeli je razvio razne biznise (od turizma do bankarstva), ali je automobilska industrija ostala na prvom mestu – uostalom, ostvario je monopolski položaj otkupivši sve svoje konkurente u Italiji.

Prevara, osveta, najveća tragedija: Život ludački bogate italijanske princeze! (FOTO)

1 / 5 Foto: Profimedia

Fiat se proširio na većinu aspekta života u Italiji, počevši od auto-industrije, među kojima su naravno Fiat, zatim automobilske kuće Alfa Romeo, Maserati, Ferrari, Lancia, preko energetike (Italenergija), turizma (lanac Klub Mediterane), sporta, (fudbalski klub Juventus i tim Formule 1), medija (čuveni dnevni list Corriere della Sera i La stampa), pa do mode, gde je imao udela u modnoj kući Valentino, i sportskoj marki Fila.

S razvojem kompanije FIAT digla se na noge celokupna italijanska ekonomija. Đani je uspeo da izvrši težak zadatak, odnosno da državnu ekonomiju razrušenu ratom i ratnim nevoljama postavi na stabilne temelje. Italija je tokom sedamdesetih godina prošlog veka bila peta svetska ekonomska sila.

Životna priča najglamuroznijeg kreatora na svetu: Ni jedan muškarac ne želi da mu žena izgleda kao dečak! (FOTO)

Đanijeve najveće strasti bile su dve najuspešnije italijanske sportske firme: Juventus i Ferrari. Od 26 titula fudbalskog prvaka Italije, čak 24 su osvojene sa familijom Anjeli na čelu, a Đani je posebno voleo da u crno-belom dresu vidi maštovite igrače poput Sivorija, Platinija, Zidana, Bađa... Obožavao je Ferrari bolide, pa je krajem šezdesetih postao partner svog prijatelja Enca Ferarija, a nakon smrti osnivača otkupio je i ostatak kapitala.

Najukletije porodice svih vremena: Tragične sudbine dočekali i njihovi daleki potomci! (FOTO)

Đovani Anjeli je okarakterisan i kao ikona stila. On je svojim izgledom, stilom oblačenja i načinom života obeležio 20. vek. Potvrdu Đanijevog dobrog modnog ukusa dao je i magazin Tajm1967. godine, opisavši ga kao čoveka koji je uvek u odelu krojenom po njegovoj meri. Ostao je upamćen po tome što je uvek sat nosio preko rukava košulje.

Iako je bio oženjen za plemkinju Marelu mediji su se više zanimali prateći njegov ljubavni život iza scene i burne veze s glumicom Anitom Ekberg i američkom dizajnerkom Džeki Rodžers i mnogim drugim ženama iz visokog društva.

Kontroverzni život Fiatovog naslednika: Ne izvinjavam se za svoju prošlost! (FOTO)

Poznata je priča da je Džeki Kenedi sa svojom sestrom Li Radzivil i decom letovala jedne godine na njegovom imanju na jugu Italije i da su novine procurele njihove zajedničke fotografije. O njihovoj navodnoj vezi se malo zna ali ljudi koji su ga poznavali rekli su da nijedna žena nije uspela da mu odoli.

Najveće rivalstvo u visokom društvu: Bile su najbogatije na svetu, mrzele se iz dna duše-umrle same i napuštene! (FOTO)

Đani Anjeli kad bi se ujutro probudio, odmah bi pozvao svog privatnog pilota da ga pita u kom delu Evrope je sunčano (da bi tamo otišao na jednodnevni izlet). Kada je 1966. zbog ostavke tadašnjeg predsednika kompanije Fiat, koji je Đanija odmenjivao dok se ovaj zabavljao, Đani trebalo da preuzme kompaniju, on je bio na jahti negde nasred Pacifika, zbog čega nekoliko nedelja nisu mogli da mu to jave...

Anjeli je najviše voleo zemlju odakle je poticala njegova majka Virdžinija, Ameriku... Među prvima je shvatio da je blagostanje Italije vezano za Sjedinjene Američke Države i zato je mnogo vremena provodio tamo, poznavao je sve američke predsednike, od Džona Kenedija naovamo, hteo je da udruži kompanije Fiat i General Motors. „Lepi Džoni“, kako su ga zvali Amerikanci, bio je prijatelj familija Ruzvelt, Kenedi, Rokfeler i blizak Endiju Vorholu.

Obe su jurile moć, novac i uticajne muškarce: Neverovatni detalji iz života Džeki Kenedi i njene sestre! (FOTO)

Kada je išao u opasni Harlem da sluša bluz, Rokfeleri bi unajmili boksera Džoa Luisa, prvaka sveta u teškoj kategoriji, da ga čuva. Kao simbol italijanskog stila i šarma, dopustio je sebi da šefu Centralne obaveštajne agencije u centrali u Lengliju kaže da je „dileja“. Đani Anjeli se redovno viđao sa Fidelom Kastrom, Mao Cedungom,Josipom Brozom, a jedan od njegovih najboljih prijatelja bio je Henri Kisindžer.

Porodična tragedija Anjelija

Status i bogatstvo Đanija nisu poštedeli stravičnih porodičnih tragedija. U novembru 2000. godine, njegov sin Edoardo Anjeli, izvršio je samoubistvo, skočivši u provaliju. Uprkos velikom porodičnom bogatstvu i prestižnom društvenom statusu, život Edoarda Anjelija bio je obeležen bolnim iskustvima. Prijatelji su za njega govorili da je čovek „koji zrači posebnom svetlošću“, a njegova ličnost bila je mnogo drugačija od onoga što su mnogi zamišljali. Bio je veoma blizak sa bratom od strica, Đovaninom, sinom Umberta Anjelija, koji je trebalo da jednog dana postane menadžer kompanije Fiat. Nažalost, Đovanino je umro 13. decembra 1997. od raka. Priča se da su Edoardo i Đovanino Anjeli, iako potpuno drugačijih karaktera i različitih načina života, bili vrlo bliski i često su se jedan drugom poveravali. Priča se, takođe, da je bratovljeva smrt za Edoarda bila veoma težak udarac. Edoardovi prijatelji su govorili da on poslednjih dana nije pokazivao znake duboke depresije. Pa ipak, pretpostavka o samoubistvu je posle autopsije potvrđena.

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

Čitava porodica Anjeli, više od sedamdesetoro dece, unuka, supružnika, naslednika osnivača kompanije Fiat, Đovanija Anjelija seniora i njegove supruge Klare Boseli, okupili su se na porodičnom groblju povodom smrti mladog Edoarda Anjelija. Osnivač kompanije Fiat i njegova supruga imali su dvoje dece: sina Edoarda i kćerku Ničetu. Dinastija Anjeli počela je da se grana zahvaljujući sinu Edoardu koji se oženio Virdžinijom Burbon del Monte. Oni su imali sedmoro dece, među kojima su i Đani i Umberto, koji su takođe bili vlasnici kompanije Fiat.

Đani Anjeli i njegova supruga Marela Karačolo osim tragično nastradalog Edoarda imaju i kćerku Margeritu koja živi u Parizu s drugim suprugom Seržom de Falenom, s kojim ima petoro dece. Iz prvog braka s Alenom Elkanom ima troje dece. Umberto Anjeli, Đanijev brat, osim pokojnog Đovanina ima još dvoje dece iz braka s Alegrom Karačolo. Đani Anjeli, osim brata Umberta, imao je još četiri sestre. Treći brat, Đorđo, umro je posle duge i teške bolesti u 36. godini. Jedna od Anjelijevih sestara, Suzana, bivši ministar za inostrane poslove Italije, ima sedmoro dece.

Bila je prijateljica našeg poslednjeg monarha,udajom postala princeza,umrla sama u Americi:Život misteriozne Mici Lou!

Đani Anjeli
foto: Profimedia

Đovanija je strašno pogodila smrt sina, a prethodno i smrt sinovca Đovanina, koji je umro od raka, i koji je trebalo da nasledi celu imperiju.

Posle svih ovih porodičnih tragedija, Đani Anjeli je za svog naslednika izabrao svog najstarijeg unuka Džona Elkana, ćerkinog sina.

Đovani Anjeli se nikada nije oporavio nakon smrti sina pa jeubrzo i preminuo u januaru 2003. godine, u svojoj kući, okružen brojnom porodicom, u tradicionalnom italijanskom stilu. Sahranjen je u porodičnoj grobnici uz sve počasti koje zaslužuje najpoznatiji Italijan prošlog veka.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs