NAJVEĆE RIVALKE

Obe su jurile moć, novac i uticajne muškarce: Neverovatni detalji iz života Džeki Kenedi i njene sestre! (FOTO)

Li Radzivil doživela je ono o čemu je prva dama samo mogla da sanjala

Vip priča
Autor:
Obe su jurile moć, novac i uticajne muškarce: Neverovatni detalji iz života Džeki Kenedi i njene sestre! (FOTO)
Foto: Profimedia

Iako nije bila udata za jednog od najvoljenijih predsednika Amerike, ova trendseterka proživela je neverovatnu, gotovo filmsku priču, piše Glossy.rs

U jednom od retkih intervjua koji je dala za Njujork Tajms Li Radzivil, sestra Džeki Kenedi, prisetila se audijencije na britanskom dvoru kada joj se princ Filip požalio kako živi u kraljičinoj senki.

"Ti i ja uvek hodamo tri koraka iza", rekao je tada aludirajući na njen život uz slavnu i obožavanu sestru Džeki.

Detalji njenog bogatog životnog iskustva u visokom američkom i evropskom društvu sažeti su u knjigu jednostavno nazvanu Li koja je izašla pre nekoliko godina. Teško je opisati sve uspone i padove ove žene koja je od malih nogu odgajana i pripremana za ulogu dame iz visokog društva.

Priča o njenoj knjizi zanimljivija je utoliko što je davne 1970. Radzivilova morala da vrati pozamašan avans za memoare koje nikada nije napisala.

Naime, tada je shvatila da svetu ne može ogoliti dušu i pritom ugroziti svoju slavnu sestru Džeki, koja je, zahvaljujući braku s američkim predsednikom Džonom Kenedijem, postala prominentna politička i društvena figura SAD. Danas je sve već rečeno ili napisano u mnogim neautorizovanim biografijama koje su otkrile pikanterije iz života sestara. Naime, po informaciji iz knjige U sestrinoj senci na svečanim prijemima Li i Džeki bi uvek stajale po strani i došaptavale se komentarišući zvanice.

Sestre su odrasle u Sauthemptonu u dobrostojećoj porodici s ocem Džekom Buvijeom, bankarom s Vol Strita, i majkom Dženet Norton Li. Naizgled srećno detinjstvo, kojeg su se u intervjuima uvek prisećale, naprasno je prekinuto razvodom roditelja. Dženet Li više se nije mogla nositi s Buvijeovim kockanjem i alkoholizmom pa je zatražila razvod. Ova je odluka teško pogodila Li i Džeki, koje su idealizovale oca i borile se za njegovu pažnju.

Udala se, pa zavela svog pastorka. I sa mužem i sa njegovim sinom imala decu: Svojim ponašanjem zgrozila čak i Holivud!

foto: Profimedia

Navodno je Buvije izjavio da je Džeki najlepša ćerka koju jedan otac može imati, jasno dajući do znanja da je više naklonjen njoj. Iako je obožavao Džeki, nije je dopratio do oltara kada se udavala za Džona Kenedija. Dženet Li mu je zabranila da se pojavi na venčanju, pa je Džeki predao očuh.

U tinejdžerskim je danima imala nekoliko kilograma viška, pa joj je majka uvek govorila da se ugleda na vitkiju sestru, koja je bila bolji materijal za porodični plan o dobroj udaji. Sestrinoj senci pokušala je umaći udajom za Majkla Templea Kanfilda, sina medijskog magnata Kasa Kanfilda i poznate majke Kiki Preston, koja je dobila nadimak devojka sa srebrnom iglom. Taj nadimak zaradila je zbog zavisnosti o drogama koje je, bez obzira na okruženje u kojem se nalazila, ubrizgavala srebrnom iglom.

Brak je bio daleko od idealnog. Majkl je puno pio, a Li je trpela i jedno vreme pokušavala održati sliku skladnog para. Istina je bila da nije imala gde da se vrati. Povratak kući pognute glave bila bi društvena sramota i znak poraza u večnom i zamornom takmičenju sa sestrom. Predstava za javnost trajala je sve dok se nije upustila u tajnu vezu s poljskim političkim azilantom, princem Stasom Radzivilom. Činilo se da je kraj agonije napokon na vidiku. Postati princeza čak i bez državne ili službene titule, koja je Razivilu oduzeta za vreme Drugog svetskog rata, bila je prilika koja se ne propušta. Li je napustila Majkla i uz sestrinu pomoć uspela da dobije papinu dozvolu za poništenje braka, te se 1959. u Londonu udala za Radizvila, s kojim je ubrzo dobila dvoje dece – Anu i Entonija.

Kako je dvostruki oskarovac izbrisan sa lica zemlje:Skandal koji je uništio život i blistavu karijeru holivudske zvezde!

foto: Profimedia

Novi početak u novom gradu značio je život kakav je oduvek želela...

Svi su slavili Li, ne kao mlađu sestru Džeki Kenedi, već kao trendseterku, damu s pedigreom, ženu koja je znala prirediti najbolje zabave na koje su svi hteli biti pozvani.

"Živeli smo u prekrasnoj kući u neposrednoj blizini Bakingemske palate. Posedovali smo i najlepše imanje u Engleskoj koje je uredio Lorenco Monđiardino. Oblepio je zidove u trpezariji sicilijanskim šalovima i angažovao ilustratorku Lilu de Nobili da naslika moju decu s najdražim životinjama i cvećem", rekla je Li u jednom intervjuu.

Bila su to vremena kada se živelo u izobilju, a okružena intelektualnom i umetničkom elitom, Li je predstavljala ideal svake debitantkinje iz njujorškog visokog društva koja je sanjala da će se jedan dan udati za svog princa i krasiti naslovnice svetskih medija odevena u kreacije poznatih kuća. U to vreme Li je postala i modna ikona. Po kući se šetala u raskošnim kaftanima, a za izlaske u javnost birala je svečane kreacije s potpisom američkih dizajnera. Za razliku od Džeki, koja je morala biti odmerena kao prva dama nacije, Li je mogla dopustiti nešto slobodnije odevne kombinacije, naravno, nikad vulgarne, ali za ono vreme često provokativne.

Svako od nas ima pravo da zavrti novi krug ljubavi: Životna priča Sanje Marinković! (FOTO)

foto: Profimedia

Život domaćice iz visokog društva ubrzo je dosadio Li, a veliki interes medija za njen lik i delo naterali su je da okuša sreću u šou biznisu.

Njen veliki prijatelj, a kasnije zakleti neprijatelj Truman Kapoti uverio ju je da bi trebalo da glumi. Briljantni pisac, koji se polako utapao u alkoholu, imao je velik uticaj na Li, ali i na ostale žene iz visokog društva. Kapoti je na društvenoj sceni bio nešto kao danas Derek Blasberg. Večni poverenik bezobrazno bogatih žena koje su mu otkrivale svoje najmračnije tajne, često pod dejstvom kojom tabletom valiuma i čašom votke. Kapoti je obožavao Radzivilovu iz mnogo razloga. Jedan od njih bio je taj da ju je, u počecima prijateljstva, mogao kontrolisati, a drugi se, naravno, naslanjao na činjenicu da je sestra najmoćnije žene Amerike.

Glumačke ambicije brzo su "pokopali" kritičari, koji su rekli da nikad nisu svedočili tako drvenom izvođenju. Nakon predstave Filadelfijska priča, koja je bila postavljena u Čikagu, pa film Laura, Li je odustala od sna da postane glumica. Dugo je izjavljivala da je za njen debakl krivo slavno prezime zbog kojeg joj ljudi ne daju priliku da se dokaže. Istina je da su časovi glume iz nje po prvi put izvlačili sirove emocije koje kao dete i tinejdžer nije uspela pokazati jer su i ona i sestra vaspitanje tako da ih uvek obuzdavaju i ne pokazuju.

I drugi se brak približavao svom kraju, a Li je već "ljubovala" s grčkim brodovlasnikom Aristotelom Onazisom. U priču između Onazisa i Li uplela se Džeki. Mediji danas nagađaju da je Onazisa Li zanimala isključivo kako bi mogao doći do Džeki. Starija sestra ju je opet pretekla, a ovaj put sramota je bila javna i propraćena u svim svetskim medijima. Za ženu iz njene klase situacija se nije mogla razviti na gori način. Ali pravi problemi su tek počeli.

Priča jednog od najseksepilnijih holivudskih glumaca: Detinjstvo proveo na farmi, suprugu je upoznao na slepo!

foto: Profimedia

Stas je preminuo ostavivši za sobom dug u iznosu oko 30 miliona dolara. Dugovanje je navodno šokiralo Li, koja nije znala da su sve njene kuće, haljine i putovanja plaćeni na kredit. Bila je prisiljena da rasproda imovinu kako bi namirila dugovanja i potraži pomoć od Džeki, koja se pobrinula za decu otvorivši im novac u nasledstvo. U depresiji i besciljnosti Li je počela da pije i guta tablete. Na vidiku nije bilo potencijalnog partnera koji bi je mogao izdržavati na način na koji je ona htela, sestra je bila smatrana velikom damom, modnom ikonom, dok se na nju gledalo kao na izgubljenu ženu nesposobnu da život dovede u red. Bilo je vreme da se ponovno pronađe i vrati u žižu interesovanja.

Od princeze Li preko noći je postala boho devojka koja je zatvarala klubove u društvu Mika Džegera i Endija Vorhola. Sa svojom tankom figurom, aristokratskim držanjem i porodičnim pedigreom, Li je u trenu postala zvezda u tim krugovima. Muškarci su se takmičili za njenu pažnju, ali niko od njih nije nudio dijamantski prsten i dao joj preko potrebnu garanciju i stabilnost. Njen bivši dečko Piter Bird rekao je da je Li čeznula za iskrenom ljubavlju, ali da je ispraznost glamuroznog života na kakav je navikla u tome sprečavao.

Pokušala je da radi kako bi zaradila nešto novca. Emisija koju je osmislila za CBS propao je nakon prvog prikazivanja, potom se bacila na dizajniranje enterijera, u čemu se pokazala kao talentovana i tvrdoglava dizajnerka. Jedno je vreme radila na uređenju hotela, ali ubrzo je odustala i zatvorila studio, rekavši kako je posao dekoratera jednostavno pretežak.

Buran život najpopularnije pevačice današnjice: Sa njom nema kačenja, ona gazi sve pred sobom! (FOTO)

foto: Profimedia

Sestra ju je naterala da krene na sastanke anonimnih alkoholičara na koje ju je sama vozila i čekala ispred zgrade kako bi bila sigurna da će Li ostati do kraja sastanka. U mnogočemu Li i Džeki su jedna drugoj bile izvor frustracije, ljubomore i večne zavisnosti te ljubavi zbog koje su uvek jedna drugu dizale i spašavale iz ralja depresije i loših životnih izbora.

Do 1986. godine Li se oporavila i bila je spremna da se uhvati u koštac s problemima. U njen život ušao je koreograf i redatelj Herbert Ros, za kog se udala uprkos Džekinom protivljenju. Naime, Ros je bio biseksualac i to su svi znali, pa je Džeki bila zabrinuta za sestrino krhko mentalno zdravlje i šta će se dogoditi ako je Ros izneveri i ostavi.

Životni susret koji će joj dati najstabilnije trenutke karijere dogodio se 1980. godine kada je upoznala Đorđa Armanija, koji je bio očaran njenom elegancijom i duhom. Od 1985. bila na je funkciji PR direktorke za modnu kuću Armani, promovišući italijanski brend među svojim otmenim prijateljima i klijentelom koja je treperila pred njenim društvenim statusom. Tako je, na primer, na velikoj proslavi 40. godišnjice brenda Armani, koja je upriličena u Milanu, Li bila počasna gošća. Kada je zakoračila iz zatamnjenog Mercedesa fotografi su podivljali, pokušavajući uhvatiti što bolji kadar krhke 83-godišnjakinje.

2 puta sebi pokušao da oduzme život, sa teškom depresijom se borio do smrti: Tajni život naveće muzičke legende! (FOTO)

foto: Profimedia

Kada se činilo da su stvari konačno došle na svoje mesto Džeki se razbolela od teškog oblika karcinoma i preminula 1994. godine. Testament je bilo šokantan. Džeki nije ostavila ni centa Li, verovatno smatrajući da joj je tokom života dovoljno pomogla. Brak s Rosom nije išao najbolje. Li je tvrdila da je reditelj bio opsednut svojom bivšom suprugom, balerinom koja je takođe preminula od karcinoma. Mrzela je Holivud i kompletnu filmsku industriju. Ros je preminuo 2001. godine od posledica srčanog udara, pa je Li opet ostala sama.

Napustila je Ameriku i odlučila da se skrasi u Parizu. U stanu ispunjenom uspomenama na drage prijatelje poput baletana Rudolfa Nurejeva, u kojeg je navodno bila beznadežno zaljubljena, i Trumana Kapotija, kojeg je nazivala najboljim prijateljem.

Tragična smrt slavnog glumca ostavila je za sobom muk: Niko nije mogao ni da nasluti da će toga dana dići ruku na sebe!

foto: Profimedia

Pored očigledne stabilnosti, pozne godine donele su joj i apsolutnu slobodu da svetu napokon ispriča svoju stranu priče, onu koju nećete pročitati u neautorizovanim biografijama i u ženskim časopisima. Većina najvažnijih aktera iz njene knjige više nisu među živima. Živo je bilo samo njeno sećanje na njih, ponekad gorko, kao u slučaju Onazisa, a ponekad nežno i setno, kao kada priča o najvećoj ljubavi i najvećoj boljci svog života – sestri Džeki.

U životu isprepletenom razočarenjima i ushićenjima, princeza Li je odlučila da će imati zadnju reč.

Preminula je 15. februara 2019. godine na Menhetnu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs