TEJLOR SVIFT

Buran život najpopularnije pevačice današnjice: Sa njom nema kačenja, ona gazi sve pred sobom! (FOTO)

Uspešnu karijeru američke pevačice koja je nedavno objavila novi album često su pratili ljubavni brodolomi - zbog romantične prirode kroz njen život prodefilirali su brojni slavni muškarci, sve dok nije upoznala britanskog glumca Džoa Alvejna s kojim se smirila.

Vip priča
Autor:
Buran život najpopularnije pevačice današnjice: Sa njom nema kačenja, ona gazi sve pred sobom! (FOTO)
Tejlor Svift, Foto: Profimedia

Pandemija koronavirusa u potpunosti je promenila poslovne planove jedne od najpopularnijih američkih pop-kantri pevačica Tejlor Svift (30). U ovo vreme je trebala da bude usred velike svetske turneje “Lover Fest”, nazvane po njenom prošlogodišnjem albumu “Lover”, inače najprodavanijem muzičkom projektu u 2019. Umesto toga, povukla, se u izolaciju i u tajnosti snimila svoj osmi album, “Folklore”, i učinila, na više nivoa, ogroman zaokret u karijeri.

Album sa 16 autorskih pesama snimljen je za njenu novu izdavačku kuću Republic Records i potpuno je drukčiji od svega što je do sada radila. Ulazak u tridesete očigledno joj je doneo ličnu i muzičku zrelost pa se odmakla od komercijalnog zvuka i započela saradnju s prvacima indi scene Džastinom Vernonom (Bon Iver) kao i članovima grupe The National. Rezultat je njen najintimniji album do sada, koji od kritičara dobiva samo pohvale, a sviđa se i publici.

"U ovaj sam album unela sve svoje hirove, snove, strahove i osećanja. Bio je to moj način bega u maštu, prošlost i sećanja", rekla je Tejlor, koja je potpuni zaokret u karijeri dodatno potvrdila i ličnom režijom spota za prvi singl, "Cardigan", za koji je sama osmislila scenario.

I on svedoči o promeni. Većina dosadašnjih spotova Tejlor Svift je hiperseksualizirana, a u ovom se pojavljuje obučena u dugačku široku čipkanu belu haljinu, s romantičnom frizurom i dirljivom pričom o muzici koja ju je spašavala u svim životnim olujama. Tejlor Svift je jedan od najuspešnijih muzičkih izvođača u istoriji.

Dugo vremena na vrhu

U 14 godina karijere osvojila je 23 priznanja American Music Awards i 10 Grammyja. Prodala je više od 50 miliona primeraka albuma. Jedna je od retkih koji nisu imali nijedan pad u karijeri - svaki novi album bio je uspešniji od prethodnog, pogotovo nakon što je 2014. učinila zaokret i umesto kantrija počela da peva pop. Uz to je, napokon, nakon duge potrage i puno pogrešnih izbora, pre tri i po godine našla sreću u ljubavi s britanskim glumcem Džoem Alvejnom (31).

Tejlor se uz njega smirila i emocionalno sazrela pa više ne puni novinske naslove pričama o propalim vezama, zbog čega su je u medijima godinama zvali zaljubljiva devojčica iz Pensilvanije. Drugi razlog zbog kojeg je stalno bila na tapeti su njene javne svađe sa zvezdama, a najpoznatija je ona s reperom Kanje Vestom i njegovom suprugom, rijaliti zvezdom Kim Kardašijan.

Svađa je započela 2009., kada je Tejlor dobila nagradu za najbolji ženski spot za pesmu "You Belong With Me" na dodeli MTV Music Video Awards. Pijani Kanje se popeo na pozornicu pa joj je usred zahvaljivanja oteo mikrofon tvrdeći da je nagradu trebala da dobije Bijonse. Bilo je to verovatno najveće poniženje i sramota koju je mlada pevačica doživela u karijeri. Kanje se izvinio zbog incidenta tek godinu dana kasnije na Tviteru, da bi 2013. u intervjuu u Njujork Tajmsu izjavio kako mu uopšte nije žao što je osramotio Tejlor.

Činilo se da stvar pomalo pada u zaborav dok Kanje nije 2016. opet zakuvao priču intrigantnim stihom u svojoj pesmi "Famous". Napisao je: "I feel like me and Taylor might still have sex/Why? I made that bitch famous" (Osećam da bismo ja i Tejlor još uvik mogli imati seks/Zašto? Ja sam tu kuju učinio slavnom).

Tejlor je javno podivljala, a Kim Kardašijan je dolila ulje na vatru tvrdeći da je pevačica sve znala jer su se ona i Kanje o pesmi "Famous" prethodno dogovorili u jednosatnom telefonskom razgovoru. Objavila je snimak tog razgovora, ali Tejlor je i dalje tvrdila da nije znala za stih "Ja sam tu kuju učinio slavnom". Nakon toga je na svom Instagramu objavila video sa zmijom, objavivši time rat bračnom paru Vest-Kardašijan.

Njihova gotovo desetogodišnja svađa dugo je punila medijski prostor, baš kao i ona o sukobu s bivšom prijateljicom, pop-pevačicom Kejti Peri. Naime, Tejlor je poznata po bliskosti s grupom slavnih prijateljica, među kojima su pevačice Selena Gomez i Zendaja, glumica Blejk Lajvli, manekenke Karli Klos i Karla Delevinj, a jedna od njih dugo je bila i Kejti Peri. Posvađale su se jer joj je Kejti pre sedam godina navodno "ukrala" plesače za turneju, a Tejlor joj se osvetila pesmom "Bad Blood". Ratnu su sekiru zakopale su tek ujulu 2018., nakon što joj je Kejti poslala paketić s pismom izvinjenja i maslinovom grančicom.

Da teško prašta i da se nije pametno kačiti s Tejlor Svift, uverio se i denverski DJ Dejvid Mueler, bivši voditelj jutarnje emisije na radio stanici KYGO-FM. Na promotivnom fotografisanju pre koncerta u Denveru 2013. zgrabio ju je za zadnjicu, a pevačica se požalila njegovima šefovima, nakon čega je dobio otkaz. Mueler je tada tužio Svift tražeći odštetu od tri miliona dolara jer ga je, tvrdio je, lažno optužila za pipkanje. Pevačica je odgovorila podigavši tužbu za seksualno zlostavljanje, da bi u avgustu 2017. dobila spor. Iako su mediji godinama pratili njene svađe i brojne ljubavne veze, (nakon kojih bivšima redovno posvećuje pesme), činjenica je da to ne bi mnogo značilo za Tejlorinu karijeru da ne piše izvrsne pesme.

A sve je počelo zahvaljujući njenim roditeljima, koji su rano prepoznali ćerin talenat i podredili celi život njegovom razvoju. Tejlor Svift rođena je u Readingu u američkoj državi Pensilvaniji u dobrostojećoj građanskoj porodici. Otac Skot bio je broker i finansijski savetnik, majka Andrea marketinški stručnjak, a dve godine mlađi brat Ostin danas se bavi fotografijom i glumom.

"Odrasla sam u staroj farmerskoj kući s mnogo domaćih životinja u dvorištu i borovima koje sam obožavala da ukrašavam za Božić. Kad su mi bile četiri godine, prilazila sam potpunim strancima na plaži i pevala im pesme iz crtaća “Kralj lavova”. Bila sam malo naporno i glasno stvorenje u kičastoj haljinici. Moja baka, rođena u Singapuru, bila je operska pevačica. Uvek je pevala i zahvalna sam joj što me je naučila o muzici. To me je inspirisalo da i ja počnem da pevam", izjavila je u jednom intervjuu Tejlor, kojoj su uzor bile kantri-pevačice Šanaja Tvejn, Fejt Hil i devojke iz grupe Dixie Chicks.

Iako je već s 10 godina pisala pesme i nastupala na lokalnim sajmovima i festivalima, porodica je shvatila da neće postići veći uspeh ako se ne presele u prestonicu kantrija - Nešvil. Učinili su to kad je Tejlor bilo 14 godina, a nedugo potom potpisala je ugovor s RCA Records i Sony/ATV Music Publishing - najvećom muzičkom izdavačkom kućom na svetu - kao najmlađa autorka u istoriji.

Kad joj je bilo 17, objavila je prvi singl, "Tim McGraw", nazvan po poznatom kantri-pevaču, koji je dogurao do šestog mesta Bilbordove kantri top liste. Bilo je jasno da joj je predodređen uspeh. Dogodilo se to 2006. s debitantskim albumom jednostavno nazvanim "Taylor Swift", kojim je osvojila i publiku i kritiku. Dve godine posle snimila je album "Fearless", koji je bio najprodavaniji u 2009. i doneo joj četiri Gremija pa je postala najmlađa dobitnica nagrade za najbolji album u istoriji. Usledili su albumi "Speak Now" i "Red", ali sve ih je 2014. nadmašio izvrsni "1989" (nazvan po godini njenog rođenja), ujedno njen prvi pop-album.

Čak tri singla s tog albuma dospela su na vrh lestvica u SAD-u, Australiji i Kanadi, a Tejlor je ponovo osvojila Gremi za album godine. Promovisala ga je na spektakularnoj svetskoj turneji, kojom je zaradila više od 250 miliona dolara. Inače,Tejlor Svift je poznata po bliskom odnosu s obožavateljima, koje često poziva kod sebe kući na privatna druženja uz muziku i redovno se s njima susreće iza scene nakon koncerata. Takođe, podupire ih na razne načine - otplaćuje im studentske kredite, pokriva medicinske troškove i šalje poklone, a trudnoj obožavateljki Stefani iz Mančestera, koja je postala beskućnica, kupila je kuću.

"Na turneji sam od 17. godine. Pre i posle svakog nastupa razgovaram s obožavateljima i tako gradim dobar odnos s njima. Prilaze mi devojke koje mi ispričaju celu svoju ljubavnu istoriju ili se požale da ih je baš danas ostavio dečko pa su, da se uteše, došle na moj koncert. Šta učiniti u takvoj situaciji nego im udeliti koji savet", kaže Tejlor, koja je nakupila bogato ljubavno iskustvo.

Doduše, ne baš i lepo jer je u prošlosti retko koja njena veza trajala duže od nekoliko meseci, a mnoge su završile ružnim raskidom. Poslovno neverovatno uspešna, u ljubavi dugo nije imala sreće, a bol nakon raskida lečila je pisanjem pesama o slomljenom srcu - koje bi redovno postale hitovi.

Ljubavni brodolomi obeležili su joj karijeru

Prvu romansu doživela je s 18 godina, kad se ludo zaljubila Džoa Jonasa, pevača grupe The Jonas Brothers, koji joj je poruku da je ostavlja poslao mobilnim - tokom razgovora koji je trajao manje od pola minute. Raskid ju je toliko povredio da mu je posvetila pesmu "Forever & Always", u kojoj govori o njegovom prekršenom obećanju.

-"Uvek pišem pesme o svom životu. Ako ste loši prema meni, napisaću pesmu o vama i neće vam se svideti. Nikad mi nije bio problem da pišem o detaljima privatnog života, ali ne želim o tome da pričam u intervjuima. Smešno mi je što svi žele da znaju takve stvari jer sam zapravo često sama. Imam fobiju od pogrešnih veza pa čim shvatim da ne vode nigde - prekidam. Nikada nisam gubila vreme s pogrešnom osobom, i na to sam ponosna. Što si duže u lošoj vezi, to više propuštaš šansu da upoznaš onog pravog", objasnila je tada svoje stavove Tejlor.

Utehu je sredinom 2009. potražila u zagrlja­ju glumca Tejlora Lautnera, zvezde serija­la "Sumrak", kojeg je upoznala na snimanju svog glumačkog debija, romantične komedije "Va­lentine’s Day". Veza je potrajala četiri meseca, dovoljno da je inspiše za "Back To December", baladu u kojoj ga moli za oproštaj jer joj je "dao ruže, a ona je pustila da uvenu". To joj je jedna od retkih u kojima je priznala da je ona zabrljala - mnogo češće njene su pesme osveta bivšima koji su je povredili.

"Znam da mediji uz mene vežu rečenice poput: 'Tejlor je ponovo slomljena' ili 'Tejlor se ludo zaljubila, a dečko joj je slomio srce'... Prestala sam da se opterećujem time. To su prave emocije i mislim da je sasvim u redu biti ljut na nekoga ko te je povredio. Ljubav je okrutna igra ako je ne odigraš dobro i pametno. To je moja ljubavna filozofija", rekla je tada pevačica, a ta filozofija nije baš dobro “legla” njenom kolegi Džonu Mejer, s kojim se viđala pred kraj 2009. godine.

Dok je ljubav trajala, zajedno su otpevali "Half of My Heart", a kad je pukla, posvetila mu je pesmu "Dear John" - u kojoj ga ogorčeno pita "nije li bila premlada za njegove mračne, uvrnute igre".

foto: Profimedia

U oktorbru 2010. okušala je sreću u zagrljaju glumca Džejka Džilenhola,ali i to je bilo kratkog daha - jedva su zajedno izdržali do kraja godine. Razlaz je bio ružan, nakon čega mu je napisala pesmu "Shake It Off" u kojoj govori o "igračima" i "slamateljima srca".

Njena očajna potraga za ljubavlju u međuvremenu se nastavila. Idući u nizu bio je bogati naslednik Konor Kenedi, unuk pokojnog američkog senatora Roberta F. Kenedija, s kojimse zabavljala sredinom 2012. Zbližili su se u za Konora vrlo osetljivom trenutku - nedugo nakon što mu je majka počinila samoubistvu. Tejlor je na početku bila puna razumevanja pa je zbog njega kupila kuću vrednu pet miliona dolara pored vile Kenedijevih u luksuznom letovalištu Kejp Kod. Činilo se da će veza postati ozbiljna, a onda je ljubavni plamen iznenada splasnuo pa je od Konora Kenedija ostala samo pesma "Begin Again".

Sledio je još jedan debakl, s Harijem Stajlsom, bivšim pevačem grupe One Direction, s kojim je izdržala tri meseca - od novembra 2012. do januara iduće godine. Dovoljno da mu posveti pesmu "Out Of The Woods".

foto: Profimedia

Nakon dužeg zatišja, u proleće 2015., zaljubila u škotskog DJ-a Kelvina Harisa. Veza je potrajala za nju rekordnih 15 meseci, a pu­­klo je iz više razloga: navodno je Tejlor želela brak i decu, a Harisu je smetalo što su stalno pod lupom javnosti i to što je ona popularnija od njega. Drugi pak izvori kažu da je poludeo od ljubomore kad se pevačica počela pre­­često družiti s britanskim glumcem Tomom Hidlestonom, zvezdom filmova o Toru, kojeg je upoznala na humanitarnom balu Met Gala u Njujorku.

Njeni su pak prijatelji tvrdili da to nije istina i da se u Hidlestona zaljubila dok joj je bio rame za plakanje nakon razlaza s Harisom. Glumac ju je, navodno, čim je čuo za raskid, nazvao i poslao buket cveća. A onda su se dugi razgovori u kojima ju je tešio u samo dve nedelje kasnije pretvorili u - novu romansu. Navodno se na događaje iz tog vremena referirisala u pesmi "I Did Something Bad" u kojoj se pita: "Kažu da sam napravila nešto loše, zašto se onda osećam tako dobro?"

Ali i veza s Hidelstonom bila je promašaj: trajala je samo tri meseca, nakon čega se glumac, nimalo džentlmenski, požalio prijateljima. Govoreći o Tejlor, rekao im je da je "umoran od nje", a ona mu je posvetila pesmu "Getaway Car".

Kad je već valjda i sama prestala da veruje da će naći pravu ljubav, srela je godinu dana mlađeg britanskog glumca Džoa Alvejna. Upoznala ih je njena prijateljica, glumica Ema Stoun, koja je s njim snimala film "Miljenica" i zaključila da su rođeni jedno za drugo. Za sada se čini da je to tačno jer zajedno su tri i po godine, što je za Tejlor Svift rekord. Možda je tajna u tome što je Britanac vrlo povučen i ona mu je prva ozbiljna devojka pa o svojoj ljubavi uopšte ne govore u medijima. Kad su počeli da se višaju, još je živeo s roditeljima: majkom Elizabet, psihoterapeutkinjom, i ocem Ričardom, rediteljem dokumentarnih filmova.

Na početku veze glumica je unajmila kuću u Londonu i hodala gradom s perikom i kapom na glavi, kako ih nito ne bi prepoznao. Kada se pokazalo da je ipak reč o ozbiljnoj vezi, Alvejn se u julu 2017. preselio u Ameriku kako bi što više vremena mogao da provodi s Tejlor. Nagađa se da mu je posvetila neke pesme s albuma "Reputation" i "Lover", ali kako ona i Džo kriju privatnost kao zmija noge, javno o tome nije želela da govori.

foto: Profimedia

"Kad sam bila jako mlada, u pesmama sam govorila o tome kako se ne uklapam u društvo s kojim sam išla u školu. Posle sam pisala o ljubavi, a te stihove sam zamišljala kao poruku u boci koju bacam u okean i puštam je da plovi. Ali ne mislim do kraja života da pevam takve pesme. Ko će me u četrdesetima hteti gledati kako skačem po pozornici u svetlucavoj haljinici? ", izjavila je proročanski Tejlor uoči 30. rođendana. Sada, nakon što je objavila "Folklore", jasno je da je mislila ozbiljno.

Ljubiteljka mačaka

Tejlor Svift obožava mačke i ima ih tri: Meredit (nazvanu po Meredit Grej iz serijala ‘Uvod u anatomiju’), Oliviju (po Oliviji Benson iz serijala ‘Zakon i red: Odel za žrtve’) i Bendžamina (po Bendžaminu Batonu iz istoimenog filma). Mace su joj toliko drage da je prošle godine glumila Bombalurinu u filmskoj adaptaciji mjuzikla "Mačke", za koji je s kompozitorom Endrjuom Lojdom Veberom napisala pesmu "Beautiful Ghosts".

Miss Americana

Na kraju prošle godine na filmskom festivalu Sandens predstavljen je Netfliksov dokumentarac "Taylor Swift: Miss Americana", u kojem je pevačica otkrila neke intimne detalje. Rekla je, na primer, kako je u mladosti patila od poremećaja u ishrani, kako joj je bilo teško nositi se s burom emocija kad se njenoj majci 2019. vratio rak dojke ali je i otkrila da još nije spremna za majčinstvo.

"Postoji deo mene koji se oseća kao da mi je 57 godina, ali postoji i deo koji sigurno nije spreman imati decu. Na neki način, nemam taj luksuz da neke stvari mogu otkrivati sama, prvo zato što je moj život isplaniran i po dve godine unapred", rekla je u dokumentarcu Svift.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs