NESVAKIDAŠNJA PRIČA

2 puta sebi pokušao da oduzme život, sa teškom depresijom se borio do smrti: Tajni život naveće muzičke legende! (FOTO)

4 braka, brojne ljubavne afere, tajne veza sa mafijom i borba sa depresijom, tako bi se ukratko mogao opisati život Frenka Sinatre

Vip priča
Autor:
Foto: Profimedia

Prijatelji su mu bili predsednici Amerike i šefovi mafije, žene su ga obožavale i on ih je često menjao. Bio je superzvezda pre Elvisa i Bitlsa, a nakon njegove smrti jedan grad, koji nikada ne gasi svetla, zoru je dočekao u mraku, piše Glossy.rs

Oskar, 13 Gremija, 58 filmova, 250 miliona prodatih ploča, četiri žene, troje priznate i jedno nepriznato dete, mnoštvo prijatelja s jedne i druge strane zakona učinili su život pevača i glumca Frenka Sinatre legendarnim. Umro je 14. maja 1998. godine od srčanog udara u 22.50, ali njegova muzika, najčešće inspirisana ljubavlju, postala je vanvremenska.

Iako su prošle 22. godine od smrti prvog pravog šoumena, on i dalje svojim specifičnim glasom oduševljava stare i stvara nove obožavaoce. Sinatra je bio kontroverzan na pozornici, ali i izvan nje. Podizao je prašinu gde god da je išao i čime god da se bavio. Njegove ljubavne afere, brakovi, problemi s alkoholom, kao i poslovni usponi i padovi bili su teme mnogih rasprava, a njegova povezanost sa mafijom detaljno je analizirana u svim eminentnim svetskim medijima.

"Ništa što je o meni rečeno ili napisano nikada mi nije smetalo, osim kada mi je smetalo", rekao je Sinatra otkrivajući da mu baš i nije bilo preterano ugodno dok je slušao razne spekulacije o svom životu.

Supruga je ne podnosi, saradnici je tuže za mobing, život joj se raspada: Ne bojim se za novac, uvek ću živeti kako hoću

foto: Profimedia

Frensis Albert Sinatra rođen je 12. decembra 1915. godine u Hobokenu, u američkoj saveznoj državi Nju Džersi, u radničkoj porodici italijanskog porekla. Otac Anton Martin Sinatra bio je vatrogasac, a majka Natali Garaventi, visoka funkcionerka Demokratske stranke, što je kasnije uticalo na političko opredeljenje njenog sina. U trudnoći je sanjarila o tome kako će roditi devojčicu, pa je za buduće čedo pripremila najlepšu garderobu u ružičastim nijansama. Frenk je bio jedinac koga su mazili, pazili i na kraju razmazili.

Sinatra je sa petnaest godina napustio srednju školu sa željom da postane sportski novinar. S druge strane, postoji i priča da je posle 47 dana izbačen zbog lošeg vladanja. Sport ga je oduvek interesovao, posebno boks i to onaj najbrutalniji - ulični. Verovatno je ljubav prema njemu nasledio od oca koji je bio poznati ulični bokser i čije je umetničko ime bilo Marto O’Brajan.

Novinarsku karijeru započeo je kao vozač kamiona za novine New Jersey Observer, a posle je počeo da radi u novinama. Nedostatak obrazovanja pravio mu je veliki problem, pošto su urednici smatrali da običan radnik ne može da bude i novinar. Vremenom je i sam shvatio da mu je to životni hendikep, pa je upisao večernju novinarsku školu. Trud se isplatio i dobio je posao, ali život ga

je odveo na drugu stranu.

Tragična smrt slavnog glumca ostavila je za sobom muk: Niko nije mogao ni da nasluti da će toga dana dići ruku na sebe!

foto: Profimedia

Muzikom je počeo da se bavi još u ranoj mladosti učestvujući na raznim takmičenjima, a nagrade su bile set posuđa ili deset dolara. Nije znao note i imao muzičko obrazovanje, ali je imao savršen sluh koji nije narušila ni puknuta bubna opna. Jedni tvrde da je do ove povrede došlo zbog tuče u mladosti, a drugi da je nastala prilikom porođaja. Navodno, Frenk je rođen kao beba od šest kilograma, a njegova majka je bila sitna žena, tako da je prilikom dolaska na svet skoro umro.

Ova povreda uticala je i na to da ne ode u rat. Sudbina mu je namenila da bodri vojnike pevajući im pre odlaska na front. Ipak, spekulisalo se da je platio 40 hiljada dolara kako bi izbegao vojnu obavezu. Navodno, u njegovom lekarskom kartonu piše da je neurotičan, ali FBI nikada nije uspeo da dokaže kako je dezertirao.

Međutim, tokom Drugog svetskog rata i nije bio preterano voljen jer je obilazio kazina, mnogo zarađivao i šetao lepotice dok su drugi ginuli. Na jednoj od žurki upoznao je i Tomija Dorsija, jedno od najvećih imena iz ere Big Bendova, koji je bio poznat i pod nadimkom Sentimental Gentlemen of Swing. Ubrzo su njih dvojica otpočeli zajedničku saradnju koja je trajala tri godine. Jedini, ali ne beznačajan problem koji su imali bio je ugovor koji je navodno bio nepovoljan za Frenka. Pričalo se da ga je on obavezivao da tokom čitavog života od svoje zarade daje 35 posto Dorsiju.

Živela u bedi sa tek nekoliko dolara u džepu, a onda je jedan susret promenio sve: Potresna ispovest najlepše Ruskinje!

foto: Profimedia

Ljubav iz detinjstva

Paralelno sa izgradnjom muzičke karijere, počeo je da obilazi i filmske studije nadajući se nekoj ulozi koja bi ga proslavila. Tada je već bio u braku sa Nensi Barbato, svojom ljubavlju iz detinjstva koja je takođe bila pevačica. S njom je otpevao i čuveni hit Something Stupid, a pesma je doživela mnoštvo obrada. Tokom braka rodilo im se troje dece – Frenk Jr., Nenci i Kristina.

Od početka njegove karijere, pričalo se o Frenkovoj povezanosti sa mafijom, tačnije sa Lakijem Lučijanom, legendarnim mafijaškim bosom koji je proteran iz SAD-a. Zahvaljujući prijateljima iz podzemlja, 1943. uspeo je da raskine ugovor sa Dorsejem i to tako što je mafijaš Vili Moreti uleteo u svlačionicu i uperio mu pištolj u glavu.

Brutalno ubistvo glumice u 9. mesecu trudnoće zavilo Holivud u crno: Žrtvovala je sekta, umrla u strašnim mukama!(FOTO)

foto: Profimedia

Uz malu pomoć već 1946. snimio je prvi samostalni album The Voice of Frank Sinatra na kome se nalazilo čak 15 hit singlova za kuću Columbia Records. Njegove ploče prodavale su se u milionskim tiražima i mediji su ga obožavali. Pevao je mirnim, fleksibilnim baritonom i sa ležerno prebačenim balonerom preko ramena, a često se na pozornicu penjao sa pićem u ruci, čime je izluđivao obožavateljke. Tada je rođena prva moderna superzvezda koju su nazvali The Voice (Glas). To su posle njega doživeli samo Elvis Prisli i Bitlsi. Uživao je u statusu zvezde, što je podrazumevalo dosta žena, zabave i pića.

"Alkohol je najgori čovekov neprijatelj, ali Biblija propoveda da trebamo voleti svoje neprijatelje", govorio je Frenk čija je omiljena zdravica bila: "Da poživite do stote i da poslednji glas koji čujete bude moj." Često je isticao i kakve žene voli: Uravnotežena devojka je ona koja ima praznu glavu i popunjen džemper.

Razvod i nova ljubav

Slava dođe i prođe, a on je to osetio već u kasnim četrdesetim godinama prošlog veka kada mu je sve krenulo nizbrdo. Karijera mu se raspadala, a brak sa Nensi Barbato bio je na klimavim nogama zbog njegove veze s Avom Gardner. Njihova veza objavljena je u medijima samo nedelju dana nakon Frenkovog razvoda od prve supruge, a 1951. godine usledilo je i njihovo venčanje. Međutim, on je za Nansi ostao najveća ljubav jer je posle njega odlučila da se više nikada ne udaje.

Život slavne glumice bio je horor film: Silovali je na snimanju filma, postala zavisnica, skončala od raka u 58. godini!

foto: Profimedia

Buran brak Ave i Frenka trajao je dve godine, ali on je dugo nakon razvoda držao njenu fotografiju pored ogledala. Svi problemi bili su van kreveta, a prepirke bi počinjele već za doručkom. Navodno, baš je ona zaslužna za njegov ponovni procvat jer mu je obezbedila sporednu ulogu u filmu Odavde do večnosti koja mu je donela Oskara.

Ava je producentu Hariju Kingu Konu, najomraženijem čoveku zlatnog doba Holivuda rekla: Sigurno znaš ko bi bio idealan za ulogu Megija? Prokleti, kučkin sin od mog muža. On bi bio savršen. S druge strane, priča se da je i za to zaslužna njegova veza sa mafijom, čak u filmu Kum Robert Duval razgovara sa filmskim producentom koji se sledeće jutro budi u krvavom krevetu sa odrezanom konjskom glavom pored sebe, nakon čega osrednji italijanski pevač dobija ulogu koja mu spasava karijeru.

Turbulentan razvod i pokušaj ubistva

Posle razvoda od Ave Gardner, Frenk je pokušao 2 puta da izvrši samoubistvo. Zbog psihičke krize u koju je zapao, jedno vreme čak i nije bio u stanju da peva, ali posle oporavka, zvuk njegovog glasa dobio je potpuno drugu dimenziju.

Noćima je Sinatra ludovao u Las Vegasu zajedno sa Dinom Martinom, Samijem Dejvisom Jr., Piterom Lofordom i Džojiem Bišopom koji su čini ekipu s lošom reputacijom. Oni su čak snimili i film Oceanovih 11 čime su uspostavili i svojevrstan rekord u ludovanju. U tom periodu Frenku su ljubavnice bile Natali Vud, Loren Bekol i Viktorija Principal.

Iako je vodio buran život, bio je izuzetno vezan za svoju decu, pa je 1963. proživeo dramu kada mu je otet sin Frenk Jr. Otmičari su insistirali da ih za dogovor o otkupnini zove sa javne govornice, pa mu je tokom jednog razgovora ponestalo novčića, zbog čega je pomislio kako je izgubio sina. Međutim, dobio je drugu priliku i kriminalcima je platio 250. 000 dolara. Otmičari su brzo uhvaćeni, a Frenkov džep je do kraja života bio ispunjen novcem.

Treća sreća

Treći brak sa trideset godina mlađom Miom Ferou nakratko ga je podmladio, ali je okončan posle svega šesnaest meseci. Razlog za razvod navodno je bio taj što je odbila da s njim glumi u filmu Detektiv, pa joj je on na set doneo papire za razvod. Uprkos burnom rastanku, ostali su u korektnim odnosima, a navodno joj je ponudio i da njenom suprugu Vudiju Alenu polomi noge kada ju je prevario s njihovom usvojenom ćerkom Sun-Ji Pervin. Verovatno bi mu u toj nameri pomogli i njegovi kontroverzni prijatelji. Onda je navodno upoznao Džona F. Kenedija s jednom od svojih ljubavnica Džudit Kembel Eksner koja je u isto vreme spavala i sa šefom čikaške mafije Semom Đankanom.

Udavala se 3 puta, mužu otvoreno priznala da voli drugog: Ljubavni život Svetlane Cece Bojković je poput filma! (FOTO)

foto: Profimedia

Mir je pronašao pored Barbare

Uprkos osporavanjima zbog svoje povezanosti sa mafijom, njegov status zavodnika samo je dobijao na ceni. Zbog toga je odlučio i da četvrti put stane na ludi kamen sa Barbarom Marks. Pored nje se zaista smirio i proveo dvadeset i dve godine, sve do smrti. S druge strane, ona je zbog njega primila katoličku veru. Jedini skandal koji se desio od kada su se venčali jeste onaj kada je glumica Eva Bartok obelodanila da je njena ćerka Deana, rođena u braku sa glumcem Kurdom Jurgensom, zapravo Frenkova. Sinatra nikada nije priznao očinstvo.

Došao iz sirotinje, osvojio svet: Životna priča najfatalnijeg muškarca 80-tih! (FOTO)

foto: Profimedia

Poslednji koncert održao je u februaru 1995. u Palm Desertu, u Kaliforniji. Tokom karijere bio je nenadmašan, primio je mnoštvo priznanja, ali bio je i čovek sklon promenama raspoloženja. Mogao je da bude najdraži na svetu, a u drugom trenutku zloban i agresivan. Njegov testament sadržavao je stavku da svi oni koji bi poželeli da ga ospore automatski bivaju razbaštinjeni.

Borba sa mentalnim poremećajem

Navodno je patio od bipolarnog poremećaja, ali se to strogo držalo u tajnosti. Time su objašnjene i njegove česte promene raspoloženja. Poslednjih godina bio je dementan. Pomagao je mladim pevačima na početku karijere, a stotine miliona dolara dao je u humanitarne svrhe.

Prvi srčani udar doživeo je godinu dana pre smrti i nakon toga nije se pojavljivao u javnosti. Poslednja reč koju je izgovorila bila je: Gubim se. Sahranjen je u Desert memorijal parku, a na njegovoj sahrani bilo je preko četiri stotine najuticajniji ljudi iz svih oblasti života. Dan nakon sahrane, najveći hoteli i kockarnice prigušili su svetla, a njujorški Empire State Building svetleo je u plavoj boji njemu u čast.

Bez roditelja i budućnosti, stvorio je novi svet smeha i šale: Ono što je uradio Gidra, nikome više neće poći za rukom!

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...