Životna priča

Bez roditelja i budućnosti, stvorio je novi svet smeha i šale: Ono što je uradio Gidra, nikome više neće poći za rukom!

Gluma je bila njegov spas, a njegova sigurna luka brak sa Ljiljanom

Vip priča
10:18h Autor:
Bez roditelja i budućnosti, stvorio je novi svet smeha i šale: Ono što je uradio Gidra, nikome više neće poći za rukom!
Foto: Printscreen YouTube/ Herzika84

Počinje snimanje 11. nastavka čuvenog serijala “Lude godine”, u kojem nećemo gledati legendarnog Dragomira Bojanića Gidru koji je preminuo 1993. godine, a koji je u velikoj emri zaslužan za neverovatan uspeh televizijsko-filmske priče. U nastavku neće biti ni Marka Todorovića, Žikinog prijatelja Milana, koji je 2000. preminuo, a ni prije Jelene Todorović koju je igrala Jelena Žigon (1933- 2018).

U centru priče biće unuk Miša, odnosno Nikola Kojo koji je danas otac dvojice sinova, od kojih je jedan na pragu “ludih godina”. Ljubitelje serijala obradovalo je to što će Mariju kao i nekada igrati Rialda Šebek. I dok se još čeka da se sazna šta će biti sa ulogom Bobe koju je 1977. u prvom delu preuzeo Vladimir Petrović i igrao je do kraja (“Žikina ženidba”, 1992), zna se da će 11. deo režirati Milan Konjević, kao i da je scenario za njega napisala Milena Marković.

Nedostajaće her Žika Pavlović čiji je smisao za humor ostao neprevaziđen. Publika mu se obraduje u svakoj reprizi “Ludih godina”, a serijala se, što sigurno znate, reprizira iz godine u godinu. A da li kao ljubitelji Gidre znate ove detalje o njemu?

Glumac je preminuo u Beogradu u 60. godini. Rođen je u Kragujevcu 1933. godine. Gidra je najčešće na malim ekranima bio nasmejan, a nosio je sa sobom priču o veoma teškom detinjstvu.

Majka slavnog glumca je preminula od tuberkuloze, a oca, oficira Jugoslovenske vojske su streljali. Tragedije ga nisu slomile. U Kragujevcu je završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća. Nakon mature je godinu radio u fabrici konzervi „Crvena zvezda“. Bio je vredan, odgovoran i hrabar, i zaljubljen u umetnost. Zato je i upisao Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi Raše Plaovića. Zanimljivo je da je u rodnom Kragejvcu bio član amaterskog pozorišta „Sveta Mladenović“ , a da je kao student prve godine Akademije glumio Mitketa u “Koštani” u Narodnom pozorištu.

Kada se završio prijemni, upitao ga je Raša Plaović: "Imaš li ti gde da spavaš u Beogradu?" Gidra mu je odgovorio da ima, a zapravo nije imao nikakav smeštaj osim onog na železničkoj stanici. To je znao i Plaović, koji je već rekao čistačicama na Akademiji da raspreme jednu sobu s metlama i kantama u koju se uselila buduća zvezda.

Dragomir Bojanić koji je bio član i Jugoslovenskog dramskog pozorišta debitovao je na filmu ulogom u “Ešalonu doktora M”. U kinematografiji odigrao je više od 30, što glavnih što sporednih uloga. Igrao je i van granica Jugoslavija, u Italiji pod pseudonimom Entoni Gidra. Tamo je šezdesetih godina glumio u čak desetak vestrena i akcionih filmova.

Izgledao je veoma atraktivno na platnu, a za ulogu u “Baladi o revolverašu” A. Kaltabijana bio je i nagrađen.

Bio je omiljen i kao Lale u “Majstorima”, agent Mikule u “Povratku otpisanih” i kao Krstivoje Krstić u kultnoj seriji “Vruć vetar”.

Gledali smo ga i u serijalu “Hajde da se volimo” (vozač autobusa Dragiša), ali je najveću popularnost stekao u serijalu “Žikina dinastija” Zorana Čalića glumeći Živorada Žiku Pavlovića. Lik gastarbajtera, Bobinog oca i Mišinog dedu dočarao je maestralno. Bilo je u njegovoj glumi dosta našeg mentaliteta, ali i mnogo njegovog vanserijskog glumačkog talenta.

Serijal "Žikina dinastija” spada u red domaćih serija koje se najčešće repriziraju. Za to je umnogome zaslužan i Gidra (nadimak znači “zmija”, a glumac je bio tako drag i vedar).

Ljubav sa Ljiljanom

Na Akademiji je upoznao buduću suprugu - Ljiljanu Kontić, takođe glumicu. I taj brak je bio filmski ne samo zbog profesija aktera već zbog sadržaja. Raša Plaović im je bio kum na svadbi.

"Oni su se venčavali tri puta, a dva puta su se razveli. Mira Stupica se stalno šalila s mojom mamom: 'Ti si jedina žena koja se razvede i ostane da živi u kući s bivšim mužem'. Govorila mi je za tatu: 'Bio mi je toliko simpatičan jer je toliko psovao da nisam mogla preko toga da pređem'. Tata ne bi opstao bez nje", kaže Gidrina ćerka.

Zahvaljujući njoj Gidra je živeo duže. Živeo je brzo, bio je od onih ljudi koji su mogli mnogo da popiju, a da budu zabavni i pričaju viceve.

Ljiljana je bila Gidrina životna ljubav. Upoznali su se dok je on pohađao studije glume, a ljubav su krunisali 1966. godine. Glumica rođena u Savincu, čuvena Ljeposava iz serije „Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo”, “smirila je” Dragomira.

Znate kako je Žika Pavlović bio nestašan kada su žene u pitanju? Glumac iza kamera je bio potpuno drugačiji muškarac, privržen porodici.

I voleo je svim srcem. Svoju Ljiljanu kojom se ženio tri puta zvao je Ljalja, a kada mu je 1970. podarila kćerku Jelenu, sačekao ju je ispred porodilišta sa tri automobila sa muzičarima iz Skadarlije.

O jačini njihove ljubavi pričala je Jugoslavija. Oni koji su ih poznavali kažu da su bili prilično različiti, umelo je da bude i “burno” u njihovom odnosu, dva puta su se razvodili, dva puta venčavali, ali je na početku i na kraju ostala velika ljubav.

"Nisam verovao da mogu da budem tako “upecan”. Kada sam bio mladić, nisam mogao ni da pretpostavim da ću jednog dana biti toliko vezan za porodicu. Nosi nas zajednički vetar, a Ljalja trepti nada mnom. Za porodicu je izuzetno važan fluid koji nas spaja," rekao je Gidra.

Njegova Ljalja je zbog ljubavi prema Gidri malo “ublažila” svoje ambicije, i nije zažalila.

Dragomir Bojanić Gidra kog smo gledali i u “Maršu na Drini”, filmu “Valter brani Sarajevo”, preminuo je 1993. u Beogradu. Bolovao je od raka jetre.

"U jednom povratku u Srbiju, 1993, otišla sam direktno kod njega u bolnicu. Sletela sam u Budimpeštu. Grozno vreme. Iz Budimpešte sam direktno otišla na VMA. Onkologija, četvrti sprat. U četiri ujutru je sve mračno, a na kraju hodnika na četvrtom spratu svetlo. Mi se približavamo. Ceo VMA je bio pun vojske pod oružjem. Nije izgledao kao bolnica, već kao objekat pod opsadom. Imala sam utisak da sam se vratila u neku drugu državu. Moja generacija nije bila svesna. Popnemo se i vidim kroz mrak gužvu. A oni dovoze helikopterom ranjenike, sve deca od 18-19 godina, operišu ih, mnogi su bez nogu. Medicinske sestre dovoze te mlade ranjenike u kolicima do tatine bolničke sobe i Gidra im priča viceve u četiri ujutru. Znali smo da mu je kraj, sestre mu švercuju cigarete. A u njegovoj sobi dežurni lekari i ranjenici se smeju njegovim fazonima. Oni sede od 11 do četiri ujutru kod njega, a on ima čitav monolog, pa za svakog od njih štos. Tako je mesec dana umirao i svako veče u tih mesec dana zabavljao ranjenike", prisetila se njegova kćerka Jelena za Nedeljnik.

Ljiljana Kontić koja je igrala u “Beštijama”, “Majstoru i Šampiti”, umrla je 2005. u Beogradu.

Glumac je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs