ŽIVOTNA PRIČA

Psihički lomovi, borba sa opakom bolešću i teško detinjstvo: Neobična sudbina fatalne dive zlatnog Holivuda! (FOTO)

Jednako dugo koliko joj je trebalo da pobedi komplekse i strahove kako neće biti prihvaćena, glumica Kim Novak tražila je i svoju srodnu dušu, koju je posle mnogih ljubavnih afera našla kraj veterinara Roberta Maloja

Vip priča 19.10.2020. - 10:41h Autor: Stil/Glossy
Foto: Profimedia

Kim Novak - holivudska lepotica, jedna od Hičkokovih plavuša, sa intrigantnom životnom pričom i rigidnim stavovima, uvek je uzburkavala duhove javnosti, piše Glossy.

 

I danas u 87. godini ona izgleda prelepo i ne osvrće se na zle komentare da je sve to dobila zahvaljujući plastičnoj hirurgiji pomoću koje je, navodno, promenila lični opis.

 

Poslednji film snimila je pre 28 godina i od tada uživa daleko od očiju javnosti, na ranču sa svojim suprugom Robertom Malojem koji je po zanimanju veterinar. S njim uzgaja životinje i slika, a svojom voljom filmsko platno zamenila je slikarskim.

 

- Volela sam glumu, ali ne zbog novca ili slave. Bilo je to bolno traganje za smislom – rekla je Kim u jednom od intervjua nakon završetka karijere.

 

Kombinacija hladnoće i senzualnosti kojom je Kim zavodila sa velikih ekrana, donela joj je status seks simbola pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Ona je jedna od poslednjih velikih zvezda koje su stvorili holivudski studiji, u njenom slučaju "Columbia Pictures". Borila se protiv imidža koji je imala u javnosti pokušavajući da izađe iz kalupa neinteligentne i glamurozne plavuše. Borba se završila prerano, ali mnoge koleginice zbog toga joj skidaju kapu. Njena dugogodišnja prijateljica Debi Rejnolds čestitala joj je na begu iz holivudske mašinerije.

 

Volela ga je kao boga, a za njega je bila prolazna: Tragična sudbina dive anđeoskog glasa, koju je ubilo slomljeno srce!

foto: Profimedia

Kim Novak rođena je u Čikagu kao Merilin Paulin Novak, drugo dete Džozefa i Blanše Novak. Njeni roditelji bili su učitelji, ali otac se kasnije zaposlio kao dispečer na železnici. Novakovi su u Ameriku stigli iz Čehoslovačke i nastanili su se u Skaposeu, u Oregonu.

 

- Bili su došljaci i živeli su u kolibama. Imali su malu dvoranu za ples i prodavnicu slatkiša. Moj deda je bio drvoseča – govori Kim koja još ima veliku porodicu u Portlandu i svake godine odlazi tamo na okupljanje, naročito kod sestre Arlen, sestrića i sestričine koji i danas žive uz reku Foks. Inače, dok su bile devojčice, Kim i Arlen obožavale su životinje i ta ljubav nikada se nije ugasila.

 

- Na prozoru smo imale okačenu poruku da primamo sve životinje lutalice. Obe smo želele da postanemo veterinari. Tata je to podsticao i mnogo nas je naučio o životinjama, naročito o insektima. Pomagao nam je da spasavamo ptice – prisetila se pre nekoliko godina Kim lepe strane svog odrastanja.

 

Nažalost, glumičino detinjstvo ima i ružnu stranu koja je ostavila neizbrisive posledice na njenu psihu. Džozef Novak je patio od depresije pa je u porodici često dolazilo do konflikata, a Kim je kasnije zaključila da su joj te situacije olakšale život i rad na filmu. Kada je pokušavala da napiše svoju biografiju i ponovo proživi svoje mladalačke godine, nije joj bilo lako, mada je to na kraju shvatila kao proces zaceljivanja starih rana.

 

Potresna životna priča Isabele Roselini: U osmoj deceniji spoznala pravu sreću! (FOTO)

foto: Profimedia

- Bilo je teško, ali pomirila sam se s tim da smo moji roditelji i ja, s obzirom na okolnosti, napravili najbolje što smo mogli. Prihvatila sam činjenicu da kao dete nisam dobila dovoljno ljubavi - objasnila je glumica. I zaista, njen otac je tek na samrtnoj postelji, dok su ona i sestra stajale uz njega, rekao: Volim vas.

 

U osnovnoj i srednjoj školi Kim se nikako nije slagala sa učiteljima, priznala je kako nije volela da joj se govori šta treba da radi. Isti problem mučio ju je i dok je odrastala, a potom i na poslu.

 

- Kada sam u problemu, to se veže za moju potrebu da budem prihvaćena. Ponekad, ako neko razmišlja drugačije od mene, pomislim da me ne prihvata i tada sam pod stresom. Treba mi malo vremena da se priviknem i shvatim kako sam samo neko ko ima drugačiji pristup – rekla je kasnije.

 

U pozadini takvih reakcije krije se i to što Kim pati od bipolarnog poremećaja, a dugogodišnju borbu s tom bolešću obelodanila je tek pre nekoliko godina na "Turner Classic Film Festivalu".

 

Jedni su je kleli, drugi sekli vene za njom, a ona je ludela za Nikolom Teslom: Životna priča legendarne Sare Bernar!

foto: Profimedia

- Bolujem od bipolarnog poremećaja koji mi je dijagnostikovan prilično kasno, ali srećom sada za to postoje lekovi. Češće proživljavam depresivnu nego maničnu stranu bolesti – ispričala je i dodala da joj tokom lečenja najviše pomaže slikanje koje je ispunjava. Svoje brojne radove ne prodaje, ali objavila je da će jednog dana napraviti prodajnu izložbu čiji će prihod ići ustanovama koje leči mentalno obolele osobe. Osim tog, glumica je imala i dosta drugih zdravstvenih problema. Nekoliko puta pala je sa konja i ozbiljno se povredila, a pre deset godina dijagnostikovan joj je rak dojke koji je uspešno izlečila.

 

Ipak, pravi šok izazvala je u pre 9 godina dok je pred "Grauman's Chinese Teatrom" u Holivudu ostavljala otiske nogu i ruku. Tada je sve prisutne neugodno iznenadila svojim izgledom - nekadašnja lepotica svetskog glasa postala je žrtva plastične hirurgije. Upravo zbog toga, mnogi su se prisetili vremena kada je u holivudski svet stigla kao srednjoškolka koja se, iako je dobila stipendiju za "Art Institute of Chicago", bavila modelingom i sve fascinirala svojom lepotom.

 

Tragičan život najfatalnije ruske glumice: Lepotom očarala svet, skončala sama u 38. godini bez igde ikoga! (FOTO)

foto: Profimedia

- Moj cilj oduvek je bio da postanem umetnica, a modeling je bio samo nešto čime sam se bavila sa strane. Pohađala sam "Wright Junior College" i preko leta prihvatila sam posao modela za frižidere "Thor" i pevala – otkrila je Kim, a taj posao odveo ju je na turneju koja se završila u San Francusku. Nije odolela blizini Los Anđelesa, mada odlazak u filmsku Meku nije bio njena ideja.

 

- Sa jednom devojkom otišla sam u L.A. Ona je to stvarno želela da učini, mislile smo da ostanemo mesec dana i vratimo se kući. Međutim, na jednom partiju, asistent producenta iz "Columbia Pictures-a" ponudio je Kim da je upozna s agentom za talente. Tako se 1953. prvi put pojavila u filmu "The Veils of Bagdad", a samo godinu dana kasnije i u ostvarenju "The French Line" igrajući kraj Džejn Rasel. Mada je to doslovno bilo pojavljivanja bez teksta, njena figura i hladna lepota zapale su za oko Maksu Arnovu, šefu odeljenja za talente, koji je direktoru Hariju Kolanu skrenuo pažnju na nju. Odradila je probna snimanja i dobila ugovor na šest meseci. Premda veoma mlada, Kim je odmah shvatila o kakvom poslu je reč.

 

- Predstavnik službe za javnost odmah mi je rekao: Ti si komad mesa i to je sve. To nije bilo lepo, ali morala sam da prihvatim. Kada sam odradila prvo snimanje, reditelj je svima objasnio: Ne slušajte je, samo je gledajte.

 

Ostavljena od roditelja, zlostavljana u braku: Potresna životna priča najveće dive ikad - Tine Tarner! (FOTO)

foto: Profimedia

Na zahtev studija, promenila je ime u Kim Novak i bilo je to kompromisno rešenje do koga su došli nakon mnogo poteškoća. Hari Kon video je u njoj zamenu za Merilin Monro, čija je karijera bledela zbog zdravstvenih i privatnih problema. S obzirom na to da je njeno ime bilo Merilin, bila je zadovoljna, ali promena prezimena nije joj bila draga. Kim se zbog toga prvi put našla u kancelariji velikog šefa, čija je ideja bila da se zove Kit Marlou, što je ona odlučno odbila.

 

- Rekla sam mu da neću promeniti prezime, a on mi je uzvratio: Niko neće doći da gleda devojku sa poljskim prezimenom. Odgovorila sam mu: Ja sam Čehinja, ali Poljakinja, Čehinja, nema veze, to je moje ime.

 

I tako je dobila prvu bitku promenivši ime u Kim, a prezime je ostalo. Pristala je da smrša i počne sa časovima glume o sopstvenom trošku. Nije želela da bude zvezda koju je kreirao Holivud i protiv toga se borila.

 

- Nije me stvorio Hari Kon, ali imam osećaj da to nisam uradila ni ja sama, već oboje pomalo. Uvek mi je bilo teško kada bih čula reči ta proizvedena zvezda.

Kada bi samo znali koliko sam se trudila da to ne budem – objasnila je kasnije lepotica kojoj je studio i te kako pomogao da otkupi svoje obnažene fotografije za 15.000 dolara. Slike su, navodno, nastale kada je Kim imala 16 godina, a nuđene su na prodaju kada je već postala popularna. Bila je to burna godina za nju, ali uspela je da prevaziđe teške trenutke i ubrzo dočeka sporednu ulogu u filmu "Pushover", uz Freda Merkurija i Filipa Karjea. Iako film nije ostvario veliki uspeh, reakcije na njenu glumu bile su pozitivne. Izuzetno je želela da dobije podršku roditelja, ali njenom ocu nije se svidelo to što radi.

 

Suzana Mančić se prisetila najtežeg perioda svog života: Rodila sam dete koje nije preživelo!

foto: Profimedia

- Bio je uzrujan. Nije mogao da shvati zašto sam snimila takav film, a toliko sam želela njegovo odobrenje – bila je razočarana. U romantičnoj komediji "Phift", uz Džudi Holidej i Džeka Lemona dočarala je lik fatalne žene, a potom dolazi prva glavna uloga u krimi drami "5 Against the House". Status istinske zvezde čije ime puni bioskope stekla je nakon uloge u filmu "Piknik" u kom je glumila uz Vilijama Holdena i za koju je osvojila Zlatni globus za najbolju novu žensku zvezdu godine, kao i nominaciju Bafte za najbolju stranu žensku ulogu. Rola lepotice koja želi da je vole zbog nje same, a ne zbog njenog izgleda, potpuno je odgovarala Kim Novak. Scena u kojoj ona i Holden senzualno plešu kao da su sami na svetu, neverovatno je upečatljiva.

 

- Sećam se turneje po Evropi i Kanskog festivala. Nisam znala njihov jezik, a ni oni moj. Ali, ljudi su mi prilazili na ulici i tačno znali šta misle o tom plesu u "Pikniku" – ispričala je Kim godinama kasnije.

 

Zanimljivo je da je pre snimanja scene u istom filmu u kom plače, zamolila reditelja Džoša Logana da je jako uštine jer jednostavno ne može da plače ako je nešto ne boli. Poslušala je savet svog učitelja glume koji joj je rekao: Ne moraš da glumiš. Glumci pokušavaju da budu što realniji. Još jednom je potvrdila svoj talenat za dramske uloge u filmu "Čovek sa zlatnom rukom" glumeći uz Frenka Sinatru. Iako joj kritika uglavnom nije bila naklonjena, publika je volela Novakovu. U pedesetim godinama redovno je bila među prvih deset najpopularnijih ženskih holivudskih zvezda, a budući da "Columbia Picutres" u njoj nije videla glumicu već zvezdu, dodeljivali su joj lakše uloge pokušavajući da je nametnu kao zamenu za seksi Ritu Hejvort koja je već ušla u zrele godine.

 

Holivudskog miljenika život nije mazio:Živeo kao beskućnik, jedva spajao kraj s krajem,a onda je jedan dan promenio sve!

foto: Profimedia

Osim toga, bila je i na stranicama tabloida, a mediji su je povezivali sa raznim glumcima. Ponekad je bilo reči o nečemu što se stvarno dogodilo, a drugi put o tračevima i vezama sa izmišljenim muškarcima koje je plasirao njen studio. Na listi muškaraca s kojima su je povezivali bili su Frenk Sinatra, Keri Grant i Semi Dejvis, što je u ono vreme bio skandal jer je on bio Afroamerikanac. Jedan od njenih udvarača bio je i Remfis Trujilo, sin dominikanskog diktatora Rafaela Trujila, a kada joj je on darovao skup sportski automobil, to je izazvalo raspravu u Kongresu. Od 1954, moglo bi se reći kako je počela da proživljava svoje burne ljubavne godine, a sve to trajalo je do 1976. kada se udala za svog drugog supruga, veterinara Roberta Meloja.

 

Naime, Kim je na dodelu Oskara 1954. stigla sa mladim glumcem Kervinom Metsom, što je pokrenulo govorkanja o njihovoj vezi. Sledeće godine upoznala je 35 godina starijeg magnata Marka Krima na teniskom meču, a njih dvoje ubrzo su započeli aferu koja će se pretvoriti u šestogodišnju vezu. Svi su očekivali brzo venčanje, ali nakon tri njena blokbastera i statusa top zvezde, Kimina i Mekova ljubavna priča počela je da se gasi. On ju je posetio na snimanju "Piknika" tokom koga je postala bliska sa mladim glumcem Nikom Adamsom.

 

Na evropskoj turneji sa istim ostvarenjem, u Kanu je upoznala princa Alija Kana, plejboja i bivšeg muža Rite Hejvort, koji nije odoleo njenom šarmu i odmah je poželeo da ona postane njegova supruga. Uživajući u životu punim plućima, Kim nije padalo na pamet da se vezuje. U Rimu je nedugo nakon toga upoznala grofa Marija Bandija, zgodnog i galantnog vlasnika fabrike za konzerviranje paradajza, koji ju je oborio s nogu i odveo u Veneciju. Svi muškarci pali su u zaborav nakon susreta sa glumcem Džonom Irlandom. Planirala je čak i venčanje ako se on razvede od svoje supruge Džoane Dru, ali to se nije desilo. Ređali su se brojni muškarci kroz njen život, a snimajući film "The Amorous Adventures od Moll Flanders" 1964. upoznala je glumca Ričardsa Džonsona s kojim se venčala sledeće godine, ali zajedno su ostali manje od godinu dana.

 

Dok je sve zasmejavao kao Borat, njegov privatni život ostao je tajna: Ovo siguno niste znali o popularnom glumcu!

foto: Profimedia

Konačno je bila spremna za brak 1976. kada se na ceremoniji u svom domu u Big Suru, u Kaliforniji, udala za sedam godina mlađeg Roberta Maloja, veterinara koga je upoznala dok je lečio njenog konja. U braku su i danas, a veže ih međusobna strast i ljubav prema životinjama. Žive na farmi u Oregonu okruženi prekrasnom prirodom i mnoštvom životinja. Robert iz prethodnog braka ima dve ćerke s kojima se Kim odlično slaže, a ona sama nikada nije imala decu.

 

- Ta vrata nikada mi se nisu otvorila, ali moj suprug ima dvoje dece koja kao da su biološki moja. Lisa i Beka su moje ćerke i to je divno. Nisam morala da preživljavam fazu pelena – rekla je Kim, čiju je karijeru pobedonosno obeležila uloga u filmu Alfreda Hičkoka "Vrtoglavica". Iako je vrednost tog ostvarenja godinama osporavana, pre nekoliko dana u anketi "Sight&Sounda" kritičari su mu dali najviše glasova za najbolji film svih vremena.

 

Žena Rafaela Nadala ne želi da ga prati na turnirima i ne želi da mu rodi decu: Za to ima jak razlog! (FOTO)

foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...