Neverovatno

Dok je sve zasmejavao kao Borat, njegov privatni život ostao je tajna: Ovo siguno niste znali o popularnom glumcu!

Ali G, Borat Sagdijev i Bruno Gehard samo su neki od likova kojima je glumac Saša Baron Koen osvojio brojnu publiku širom sveta. Povodom njegovom 49. rođendana prisetili smo se nekih detalja iz njegovog života

Vip priča
Autor:
Dok je sve zasmejavao kao Borat, njegov privatni život ostao je tajna: Ovo siguno niste znali o popularnom glumcu!
Foto: Profimedia

Engleski komičar, glumac i producent Saša Baron Koen osvojio je svet svojim satiričnim likovima, a pojavio kao Ali G, Borat Sagdijev i Bruno Gehard. Tokom zavidne karijere dao je glas i u nekoliko animiranih filmova, a bio je nominovan za prestižne filmske nagrade poput Zlatnog globusa i BAFTA-e.

Saša Baron Koen je rođen 13. oktobra 1971. godine u jevrejskoj porodici u engleskom Hemersmitu. Odgojen je u jevrejskoj kulturi, a još danas aktivno govori hebrejski. Obrazovanje je završio u školama za dečke, a na Univerzitetu Kembridž završio je istoriju.

Tokom odrastanja bio je velik fan serijala Monti Pajton, a još danas kao svog najvećeg idola navodi Pitera Selersa. Početkom 90-ih godina jedno je vreme radio kao model, a onda se zaposlio u britanskim medijima. Kada je Šanel 4 tražio nove zvezde javio se upravo Saša koji im je za audiciju poslao svoj film o fiktivnom albanskom televizijskom novinaru, koji se kasnije izrodio u Borata Sagdijevog.

foto: Profimedia

Do kraja 90-ih za svoje je komedije već dobijao i nagrade, a otkako se pojavio kao Ali G osvojio je publiku širom sveta. Jedan od najpoznatijih njegovih intervjua koje je odradio kao Ali G bio je onaj s Dejvidom i Viktorijom Bekam 2001. godine. Početkom novog milenijuma proglašavali su ga i jednim od najboljih TV likova u istoriji, a njegovu je emisiju kasnije otkupio i HBO za američko tržište.

Kao Borat se pojavio 2006. godine, a za komediju je osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji. Bio je nominovan i za Oskara za najbolji scenario za taj film. Kasnije je pokorio sve i kao Bruno, a tokom karijere je izazivao i brojne kontroverze zbog tema koje je pokretao u svojim emisijama i filmovima.

foto: Profimedia

Javnost ga je osuđivala zbog ruganja brojnim zvezdama poput Džesike Simpson, ali i zbog seksizma i antisemitizma koje je pokretao u satiričkim filmovima. Ipak, mnogi su stali i u njegovu odbranu te su se složili kako treba imati hrabrosti za takvu komediju u današnje vreme.

Država Kazahstan mu je čak pretila i službenom tužbom zbog načina na koji je prikazao tamošnje stanovništvo kao Borat. Na svojoj službenoj stranici je trebao da promeni i domenu koja bi glasio borat.kz. Visoki državni službenici iz Kazahstana u to su ga vreme i branili te su isticali kako nema ništa lošeg u dobroj šali.

I dok njegovi imaginarni likovi osvajaju svet, Sašu Barona Koena prikazuju u drugačijem svetlu, on živi mirnim privatnim životom. Glumicu Islu Fišer je upoznao 2002. godine na zabavi u Sidneju, a brzo nakon toga postali su par. Verili su se 2004. godine, a pred oltar su stali 2010. u Parizu. Zajedno imaju troje dece i trenutno žive u Los Anđelesu, a o svom privatnom životu retko pričaju u intervjuima.

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs