Valentino garavani

Životna priča najglamuroznijeg kreatora na svetu: Ni jedan muškarac ne želi da mu žena izgleda kao dečak! (FOTO)

Njegovo ime poznato je u celom svetu ne samo zbog mode nego i zbog elegancije, načina života i težnje za savršenom lepotom, kojoj je genijalni dizajner posvetio svaki trenutak svog života

Moda
Autor:
Životna priča najglamuroznijeg kreatora na svetu: Ni jedan muškarac ne želi da mu žena izgleda kao dečak! (FOTO)
Valentino, Foto: Profimedia

Mr. Šik, kako ga zovu Amerikanci, ili najinternacionalniji i najglamurozniji italijanski kreator, povukao se iz sveta mode 2008, nakon 45 godina rada. Što se profesionalnog angažmana tiče, zauvek je napustio modnu industriju, učinivši to glamuroznom oproštajnom revijom. Priznao je da mu je teško, ali da mu neće nedostajati svet mode, zbog onoga što je postao: “Svet mode je propao, svi rade isto. Više me ništa ne stimuliše. Nema izazova, radosti, kreativnosti, sve se svodi na brojeve. Bilo bi mi beskrajno dosadno da radim u svetu koji više ništa ne nudi.”

Najintrigantnija dama u modnoj istoriji: Ko je bila muza Iv Sen Lorena koju je obožavao čitav modni milje Pariza? (FOTO)

Valentino je tada s modne piste mahnuo obožavaocima, klijentima, modnim kritičarima i novinarima, boreći se sa suzama, dok je u pozadini stajalo 30 manekenki u crvenim haljinama. U istoriju mode ušla je njegova izjava: “Crvena je jedina boja osim bele i crne”!

MODA I PLES

Klemente Ludoviko Garavani rodio se 11. maja 1932. u Vogeri. Bio je uvek miran i staložen mladić, kojeg je odmah nakon srednje škole privukao svet tkanina i mode. “Moji roditelji su bili neverovatni. Bio sam razmaženo dete, ali ih nikada nisam razočarao. Nikada. Sećam se da sam sa 14 tražio pantalone po meri, nisam hteo one iz prodavnice, kao i cipele ručne izrade. Gledao sam filmove i sanjao divne žene, sofisticirane, s draguljima oko vrata. Nakon filma Le fanciulle delle follie s Hedi Lamar, Lanom Tarner i Džudi Garland odlučio sam da postanem modni dizajner. Duge haljine, crno i belo, bio sam još dečak…”, izjavio je.

Upisao je profesionalnu školu Figurino u Milanu, ali ga je njegova prirodna radoznalost terala na neprestana putovanja po inostranstvu. Tako je studirao francuski na Berlitz School, a zatim preselio na duže vreme u Pariz. Moda nije njegova jedina ljubav, ljubitelj je svega lepog i harmoničnog, pohađa časove plesa kod Violomina i Vere Krilove. Te godine su za njega prošle u potrazi za samim sobom, za sopstvenim identitetom, nekim unutrašnjim nemirom koji ga je terao da eksperimentiše, da od jednog komada odeće napravi bezbroj varijanti, još uvek nedovoljno definisanih.

Tokom odmora u Barseloni otkrio je svoju ljubav prema crvenom i tako je nastala slavna – Valentinova crvena: “Crveno je život, krv, strast, ljubav, apsolutna borba protiv tuge i zlovolje.”

Kralj visokih potpetica poručuje: Ovo je jedini model sandala koji vam je potreban ovog leta! (FOTO)

foto: Instagram

BELA KOLEKCIJA

Početkom pedesetih, nakon što je primećen na važnom konkursu, počinje da radi kao saradnik u kući mode Žana Desea u ateljeu Gaja Laroša. Valentino se 1959. vraća u Rim, gde je otvorio svoj modni atelje u Via Kondoti, a godinu dana kasnije počinje da sarađuje s Đankarlom Đametijem. “Imao sam mnogo sreće na početku: odmah, čim sam otvorio atelje u Rimu, imao sam klijentelu kakvu samo možete da poželite. Lepe gospođe iz visokog društva, prave žene za moje kreacije.”

Godine 1962, nakon trijumfa prve kolekcije na reviji u Firenci, Valentino je ubrzo postao jedan od najcenjenijih i najpopularnijih kreatora u svetu. Francuski Vog posvetio mu je cele dve strane, što je znak njegovog proboja među najveća modna imena.

U Dalasu 1967. godine, Valentino je primio nagradu Nejman Markus, što je svojevrsni modni Oskar, te Marta Avard u Palm Biču. Iste godine kreirao je uniforme za stjuardese i stjuarde aviokompanije TWA i predstavio prvu kolekciju za muškarce. U tom periodu Valentinove stalne klijentkinje, ali i prijateljice, bile su Elizabet Tejlor, iranska kraljica Farah Diba Pahlavi, Žaklina Kenedi, supruga vlasnika Fiata Marela Anjeli, princeza Margaret

“Uvek svima kažem da sam postao Valentino belom kolekcijom iz 1968. godine. Tada sam imao sve, od Rotšildovih do Fordovih žena. Te godine Džeki se udala za Onazisa u mojoj haljini boje slonovače, sa čipkastim gornjim delom i vazdušastom suknjom, koju je posle celi svet kopirao.”

Kralj minimalizma koji diktira trendove: Đorđo Armani u 85. godini i dalje na tronu svetske mode!

foto: Profimedia

MOĆ PRAVE HALJINE

Prve Valentinove kreacije na širem tržištu pojavljuju se sedamdesetih, što je veoma važan korak u njegovoj karijeri. Bio je prvi i jedini italijanski kreator koji je sklapao ugovore s većim radionicama za proizvodnju i prodaju odeće s njegovim imenom na internacionalnom tržištu. Otvara nekoliko novih prodajnih mesta po celom svetu (Tokio, Ženeva, Pariz) počinje više vremena provoditi u Njujorku, gde otvara četiri butika, a njegove kreacije pojavljuju se na naslovnicama magazina Tajm i Lajf. Postao je modni vladar celog sveta i njegova karijera od tada se kretala stalnom uzlaznom putanjom. Od tada pa do završetka karijere, Valentinove kreacije nosile su najveće svetske zvezde, čiji je bio omiljeni dizajner: kreirao je bezbroj glamuroznih večernjih haljina za svečanost dodele Oskara, neke od najskupljih venčanica za Elizabet Tejlor, Kortni Koks, Dženifer Lopez

Tajna njegovog uspeha je u ogromnoj ljubavi prema onom što radi i u želji da dizajnira odeću koja će da slavi žensku formu i da stavlja akcent na senzualnost.

Jednom je izjavio kako ne veruje da bi ijedan muškarac na svetu želeo da izađe sa ženom koja je obučena kao dečak. Uvek je imao jasnu ideju o tome šta želi. “Lepa, mlada, zavodljiva i radosna žena, za koju ću kreirati nešto nosivo. Nikada mi se nije sviđao minimalizam, jer mi se nije činilo da pomaže ženama da se lepše osećaju. Mislim da svaka žena želi da se dopadne muškarcu, a da jedna haljina mnogo može pomoći. Može joj dati moć, što, po mom mišljenju, znači osećati se sigurno u sopstvenoj odeći. Ne sviđa mi se kada nema harmonije između haljine i onog ko je nosi, onda odeća postaje beživotna, ne postaje element glamura.”

Iv Sen Loran: Kako je jedan muškarac promenio način oblačenja svih žena na svetu! (FOTO)

NEKAD I SAD

“Ne sviđa mi se kad vidim mlade u teatru, u prvom redu, u poderanom džinsu ili kratkim pantalonama. Postoji nešto što se zove poštovanje mesta na koje odlazimo i svaka odeća nije za svaku priliku. Neka mesta jednostavno zaslužuju da se obučemo prikladno. Volim videti lepo obučene ljude. Smetaju mi muškarci u džemperima, bez kravate, neuredne žene u bezličnim pantalonama. To je nedostatak kulture i samopoštovanja. Šteta je zapostavljati eleganciju u odevanju, dovoljno je samo malo, negovana kosa, malo ruža na usnama, dobro krojene pantalone… Ali, uvek! Ujutro je najvažnije da ugledate svoj dopadljiv odraz u ogledalu, lakše ćemo da preguramo dan. Nekada su žene, moje klijentkinje, četiri puta dnevno menjale odeću. Danas više nije tako, ali nije to ono što me ljuti. Nedostatak elegancije vremenom je sve prisutniji, možda je u pitanju duh današnjeg vremena koji se promenio. Možda je to i u redu. Ja sam odrastao opsednut filmskim divama četrdesetih koje nisu izlazile iz kuće ako sve na njima nije bilo savršeno, a današnje, u farmerkama i majicama… Ne, ne sviđaju mi se.”

Ralf Loren (80) u ludom svetu mode uspeo da sačuva zdrav razum, brak i porodicu: Evo kako mu je to pošlo za rukom! (FOTO)

foto: Profimedia

KRALJ LUKSUZA

Savršena personifikacija sopstvenog brenda, Valentino je u svakoj prilici vrhunski odeven, ne uvek u odeću sa svojim potpisom, tu su i Ralf Loren i Savil Rou, prepoznatljiv je po besprekornoj frizuri i preplanulom tenu. Živi svugde pomalo, u Njujorku, na Kapriju, u okolini Rima, u Gstadu ili na 43-metarskoj jahti. Dvanaest godina je bio u vezi s Đankarlom Đametijem, živeli su zajedno s njihovim majkama sve dok nisu umrle: Tereza Garavani 1977, a Lina Đameti 1996. godine.

33 godine odmora u klasičnom italijanskom raskošu: Valentino prodaje vilu u Toskani

foto: Profimedia

Đankarlo je najznačajnija figura u Valentinovom životu, 45 godina je bio njegov menadžer i uspešno vodio ogroman posao. Valentinov i Đametijev način života uvek je karakterisalo ekstremno izobilje. Džon Ferčild, slavni bivši urednik magazina Women’s Wear Daily, izjavio je 2004. u intervjuu za Veniti Fer: “Valentino i Đankarlo su kraljevi života na visokoj nozi. Svi ostali stilisti ih gledaju, dive im se i čude. Ne verujem da je ikada ijedan od njih zaradio novca kao njih dvojica, Đankarlo zna kako da napravi novac. A ako su ih i zaradili, nisu znali da ih potroše kao Valentino. U godinama kada su teroristi Crvenih brigada po Rimu otimali ljude, Valentino se vozio u blindiranom mercedesu. I to crvenom! Bože moj, mislio sam kako ih izaziva i da će ga ubiti.”

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs