MAESTRO

Kralj minimalizma koji diktira trendove: Đorđo Armani u 85. godini i dalje na tronu svetske mode!

Elegancija ne znači biti primećen, već biti upamćen, reči su ultimativnog kralja mode

Vip priča
22:29h Autor:
Kralj minimalizma koji diktira trendove: Đorđo Armani u 85. godini i dalje na tronu svetske mode!
Foto: Profimedia

Čovek koji je „odredio oblik gracioznosti“, kako ga poštovaoci opisuju, najveće je ime svetske modne industrije nakon čuvenog Kristijana Diora i Koko Šanel. Raskošan talenat ovog vremešnog italijana nisu uspele da zasene mnoge dizajnerske zvezde koje su se pojavile tokom godina.

Izreku "manje je više" Armani je pretvorio u hodajuću umetnost, u figuru žene do svršenstva izvajanu i do detalja odmerenu i svedenu, tako da ne možete da shvatite da nešto tako, na prvi pogled jednostavno, može biti toliko privlačno, seksepilno i ekskluzivno.

Đorđo Armani rođen 11. jula. 1934. u Pjaćenci, gde je i odrastao sa bratom i sestrom. Porodica je 1949. seli u Milano (centar svetske mode danas) gde je čuveni kreator najpre pohađao srednju medicinsku školu, da bi je ubrzo napustio i na savet prijatelja prihvatio posao u robnoj kući La Rinascente, gde je radio punih sedam godina, pre nego što je postao frilens dizajner. Radio je za modne kuće Hitmen i Nino Čeruti, da bi 1975. osnovao sopstvenu kompaniju.

Tako je nastao Đorđo Armani S.P.A. koji danas u svetu broji preko 500 ekskluzivnih prodavnica na najatraktivnijim lokacijama u Parizu, Londonu, Rimu, Njujorku, Tokiju i brojnim drugim gradovima širom sveta, a kompanija zapošljava 5.000 radnika u 13 fabrika širom sveta.

Njegovo bogatstvo je 2020. godine procenjeno na vrtoglavih sedam milijardi dolara!

Njegova modna filozofila i minimalizam koji je uveo u modu na velika vrata rekordnom brzinom su osvojili srca potrošača i poštovaoca mode. Tako se kompanija granala i širila, da bi danas Armanijev potpis stajao na brojnim modnim podlinijama ovog brenda, poput Giorgio Armani Line, Armani exchange, Armani Prive, Emporio Armani, Armani Collecioni, Armani Jeans, Armani Teen, Armani Junior, Armani Baby, Armani Casa Home Interiors i drugim.

Pored mode, Armani je uradio dizajn i za nekoliko ekskluzivnih hotela širom sveta, od kojih je jedan u Dubaiu i nosi i ime Amani hotel Dubai, a unutrašnjost tog zdanja je oličenje Armanijevog stilskog izraza koji odiše luksuznom jednostavnošću.

Armanijeve kreacije su među najčešće nošenim od strane holivudskih i svetskih muzičkih i filmskih zvezda na crvenim tepisima u Kanu, Berlinu, Njujorku i Los Anđelesu, a njegove haljine nisu propustile nijedan crveni tepih na dodeli Oskara već decenijama.

Njegove kreacije ponele su i dan danas nose neke od najvećih zvezda ikada - Robert de Niro, Leonardo di Kaprio, Džordž Kluni, Džulija Roberts, Tom Kruz, Džodi Foster, Meril Strip, Sofija Loren, Šon Pen, Madona, Nikol Kidman, Bijonse, Glen Klouz, Dejvid Bekam, Kejt Blančet, Džoni Dep i mnogi drugi.

Godinama provedenim na samom vrhu modne indusrije i uvek u korak sa trendovima, ali nikad nedosledan svom upečatljivom minimalističkom i monohromatskom stilu, Armani je postavio visoko lestvicu onima koji u budućnosti (možda) imaju šansu da ga naslede, iako je čuveni kreator za svoj 80. rođendan izjavio da nema planove da se povuče sa modne scene.

Đorđo Armani ostaće upamćen po tome što je bio prvi kreator u istoriji koji je zabranio da njegove modele nose manekenke sa indeksom telesne mase (IBM) ispod 18, nakon što je brazilska manekenka Ana Karolina umrla od anoreksije.

Cenu uspeha, slave i moći, Armani je, kao i mnogi drugi, skupo platio. Naime, njegov privatni život pretvorio se u dugu usamljenost koja traje donašnjeg dana. Njegova jedina istinska ljubav u životu je Roberta Armani, njegova nećaka, koja i radi za voljenog strica na poslovima sa VIP klijentima. Njegovi prijatelji i ljudi koji su mu bliski tvrde da je poznati kreator jedinu ljubav u životu pronašao u svom prijatelju i poslovnom partneru sa kojim je i započeo karijeru – Serđu Galeotiju. Njih dvojica su bili nerazdvojni sve do Serđove smrti 1985. nakon čega je slavni kreator dugo bio u depresiji i čak razmišljao da napusti modu. Da li je u pitanju bila ljubav ili samo prijateljstvo, nikada nije potvrđeno...

Đorđo Armani je tokom karijere duge šest decenija pobrao broje nagrade i priznanja, ali najvažnije su kada ga je Republika Italija proglasila za viteza modnih dostignuća 1987. kao i nagrada Američkog saveza modnih kreatora za najboljeg dizajnera 1983.

Jedini je dizajner na svetu, pored Kristijana Diora, koji se pojavio na naslovnoj strani uglednog magazina Tajm.

Jedan od citata čuvenog kreatora jasno govori o tome kako je on oduvek video modu: „Elegancija ne znači biti primećen, već biti upamćen.“

(Stil.kuris.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs