Biografija

Iv Sen Loran: Kako je jedan muškarac promenio način oblačenja svih žena na svetu! (FOTO)

Iv Sen Loran je umro u 71. godini, ali njegova zaostavština će večno živeti

Moda
Autor:
Iv Sen Loran: Kako je jedan muškarac promenio način oblačenja svih žena na svetu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Od asistenta u Dioru do proslavljenog vlastitog brenda, Sen Loran je uvek dovodio u pitanje modne standarde i tvrdio da svet mode može biti raznovrstan.

Iv Sen Loran je rođen 1937. godine u Oranu, u Alžiru, gde je proveo detinjstvo i tinejdžerske godine. Bio je zaista stidljiv dečak kojeg su interesovale knjige i modni časopisi. Od malih nogu je bio talentovan za crtanje i počeo je da radi na vlastitom dizajnu još kao tinejdžer.

1954. godine je otputovao u Pariz kako bi se bavio dizajnom i studirao, a iste godine osvaja prvu nagradu na prestižnom takmičenju Međunarodnog sekretarijata za vunu u kategoriji "haljine". Sudije tog takmičenja su bili Kristijan Dior i Iber de Živanši.

Kristijan Dior nije podnosio ovakav tip žene: Prezirao je svaku koja se ponašala ovako!

foto: Profimedia

U junu 1955. godine, Sen Loran je odlučio da pokaže nekoliko svojih skica tadašnjem glavnom uredniku Vog Pariz. Oduševljen skicama, urednik je njegove skice pokazao Kristijanu Dioru. Impresioniran skicama, Dior je odmah Sen Lorana unapredio u svog asistenta.

Kada je umro Dior 1957. godine, Sen Loran je postao kreativni direktor Dior brenda, imao je samo 21 godinu.

Njegova debitantska kolekcija kao kreativnog direktora u Dioru, je lansirana 1958. godine. Na kolekciju je dovedena lakša odeća sa manje tkanine. Pokušao je da stvori komade koji oslikavaju siluetu. Tokom svojih godina u Dioru pokušao je da uvede mladenački sjaj u modu. Bio je inspirisan odećom koju ljudi nose na ulici i pokušao je da modu pojednostavi koliko je to bilo moguće. Izazvao je modni svet, ignorišući njegove diktate.

Iako veoma talentovan, vizije Sen Lorana nisu se podudarale sa konzervativnim stilom koju je Dior postavio i on je na kraju otpušten.

Napuštanje Diora dalo je Sen Loranu slobodu da uspostavi svoj brend. Iv Sen Loran Kotur lansiran je 1961. godine, a partner mu je bio Pjer Berge koji je morao da proda svoj stan u Parizu da bi imao novca za otvaranje kuće visoke mode.

Nova modna kuće je postavila drugačije i revolucionarne stavove o ženskoj odeći. Iv Sen Loran je želeo da se žena oseća moćno u onome što nosi.

Ralf Loren (80) u ludom svetu mode uspeo da sačuva zdrav razum, brak i porodicu: Evo kako mu je to pošlo za rukom! (FOTO)

foto: Profimedia

Iv Sen Loran je bio prvi dizajner koji je oblačio žene u mušku odeću u svetu mode. Želeo je da zamagli liniju između muške i ženske mode. Želeo je da se žene osećaju samouvereno dok nose njegove komade.

Iv Sen Loran je prvi modni dizajner koji je umetnost doveo u modu. Mešajući ova dva sveta, stvorio je modni trend koji je večan.

Krajem 1960ih, Sen Loran se pridružio drugom talasu feminizma. Kao rezultat toga manekenke koje su hodale na njegovim revijama počele su da nose prozirne bluze, bez grudnjaka, otkrivajući grudi.

Poslovni partner Sen Lorana, Berge je jednom rekao: "Iv Sen Loran je ženama dao moć." On ne samo da je hteo da žene oslobode sovje telo, već je želeo da se one osećaju moćno dok to rade.

Bio je jedan od prvih dizajnera koji su na modne revije postavili žene u boji. Naomi Kembl je zahvaljujući njemu postala prvi crni model na naslovnoj strani Vog Pariz.

Što god da je Iv Sen Loran uradio, žene svih starosnih grupa su ga sledile. Čak i ako ga više nema, brend se i dalje zalaže za osnaživanje žena širom sveta.

Napustio nas je modni mag, ali ostavio je neizbrisiv trag: 20 legendarnih izjava po kojima ćemo ga zauvek pamtiti!

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs