Majstor svog zanata

3 modna pravila koje nam je u amanet ostavila Koko Šanel!

Ona je imala ideju da promeni žensku modu, ali nije znala da je zauvek ostavila svoj pečat

Moda
Autor:
3 modna pravila koje nam je u amanet ostavila Koko Šanel!
Foto: Profimedia

Ikona stila, moderna revolucionerka, modna kreatorka, koja do sada nije bila samo žena već i neponovljiva Koko Šanel!

Bila je takvog karaktera da je odlučila da će promeniti žensku modu, učiniti je prirodno elegantnom i prefinjenom. I ispunila je sve što je zamislila: u modnim krugovima se još uvek priča o njoj, a mnogi poznati dizajneri još slepo prate njena pravila, jer njen stil čak i 2019. godine, možemo nazvati relevantnim.

3 modna pravila koje nam je zaveštala Koko Šanel:

1. Bez skupe odeće

Koko Šanel je modnim sladokuscima jasno stavljala do znanja da im uopšte ne treba skupa odeća, jer što je skuplja, to je izgledala lošije. A onda je stvorila suknju ravnog kroja koja joj je jedva prekrivala kolena. Bio je to bum! Njena kreacija ukratko je naglasila ženski struk, bokove, kolena i neverovatne noge. Takva suknja se može kombinovati samo sa cipelama koje imaju visoke potpetice.

Bujne i raznobojne ženske haljine za veče jednostavno su uništene pred elegantnom crnom mini haljinom koju je Koko takođe dizajnirala, kako bi modni sladokusci osetili i drugačije ukuse. Ova haljina vrlo brzo postaje klasik, kako za mlade moderne devojke, tako i za zrele žene.

Koko Šanel je svakodnevni stil dovela do perfekcije.

2. Klač torbica

Koko nije videla eleganciju u običnim torbama. Klač torba sa kaišem, koja se nosi preko ramena je njen izum. Naravno, ove torbice uopšte nisu retkost i nalaze se na svakom koraku, ali celi šarm je upravo u skaldu sa Šanel stilom. Prava Šanel torbica ima:

  • Boju koja nije "blistava",
  • Bez masivnog sjaja je (pored logotipa)
  • Malog, pravouganog oblika
  • Kaiš mora biti isprepletan sa kožom i metalom;
  • Mora da ima tajni džep,
  • Kvadratnu kopču.

Ovaj stil torbe prema Koko može čak i najdosadniju odeću učiniti neodoljivom, dajući joj sofisticiran izgled.

3. Parfem

Koko Šanel, kada je prestavljala svoj, sada već famozni parfem "br.5", rekla je "da duša same žene miriše tako." Prefinjena aroma sa mirisom đurđevka nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Tokom jednog intervjua, kada su Merilin Monro pitali: "Šta noću nosiš?", glumica je odgovorila: "Ništa, samo 5 kapi Šanela".

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs