VELIKI GLUMAC

Večiti neženja sa pogledom ubice: Životna priča Al Paćina! (FOTO)

Večiti holivudski neženja, poznat po legendarnim ulogama mafijaša, glumio je u nekim od najboljih filmova u istoriji kinematografije. Amerikanac italijanske krvi proslavio je u aprilu 80. rođendan, i dalje neumorno radi, a sve zahvaljujući Frensisu Fordu Kopoli, koji je insistirao da baš on dobije ulogu Majkla Korleonea

Vip priča
Autor:
Večiti neženja sa pogledom ubice: Životna priča Al Paćina! (FOTO)
Al Paćino, Foto: Profimedia

Zvali su ga kepec Paćino, a izrastao je u jednog od najvećih glumaca današnjice. Visok 168 centimetara, Alfredo Džejms Paćino nikada nije mogao da se pohvali idealima lepote koji krase mnogobrojne holivudske glumce, ali zato poseduje neodoljivi šarm lošeg dečka, što mu je donelo lepe devojke i uloge mafijaša u kultnim filmovima.

Večiti holivudski neženja, poznat po promuklom glasu, nezaustavljivoj bujici reči i naglom temperamentu, odigrao je neke od najpoznatijih likova u istoriji filma kao što to su Toni Montana, Majkl Korleone i Karlito Brigante, čije rečenice danas napamet znaju i školarci.

Iskompleksirana i drska, zavela pola Holivuda: Ništa je nije sprečilo da stigne do vrha! (FOTO)

foto: Profimedia

“Iznenađen sam, ali nakon toliko godina nekako se priviknete. Kada sam išao po sina u školu, njegovi prijatelji citirali su rečenice iz filma, a ja sam im govorio da ne smeju da gledaju te filmove’”, uz smeh je rekao Paćino na obeležavanju 28. godišnjice filma Lice sa ožiljkom, kojeg je 2011, zajedno s filmskom ekipom, promovisao u osveženom, takozvanom Blue Ray izdanju.

Od 1970. godine Al Paćino je na samom vrhu svetske kinematografije i u svojoj dugoj karijeri ovaj Amerikanac, italijanske krvi, nikada nije znao niti umeo glumački da razočara.

ITALIJANSKA KRV

Sve u njegovom životu bilo je predodređeno da bude mafijaški šef, ali na filmu. Iako je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, 25. aprila 1940. godine, u istočnom delu njujorškog Harlema, Paćinovim venama teče italijanska krv, i to Sicilijanska.

“U Americi je svaki Italijan zapravo pola Italijan. Osim mene. Ja sam potpuni Italijan. Uglavnom Sicilijanac, i malo Napolitanac. Sa mnom dobijete punu dozu’”, govori sin Roze i Salvatorea Paćina, poreklom iz Italije. Zanimljivo je da negovi baka i deda, roditelji mame Roze, dolaze iz Korleonea, mesta na Siciliji poznatog po mafijaškim porodicama. Upravo tu je rođen i fiktivni mafijaški šef Vito Korleone, kojeg je Al Paćino glumio i zauvek sebi osigurao slavu.

Životna priča Anet Bening: Fatalna žena Vorena Bitija koja ga je promenila iz korena! (FOTO)

foto: Profimedia

Harizmatični glumac imao je dve godine kada su mu se roditelji razveli, a zajedno s majkom preselio se kod bake i dede u siromašni istočni Bronks. Bio je jedinac, veoma osetljiv, svi su ga pazili, do sedme godine nije smeo da izlazi iz kuće, samo je s majkom ponekad odlazio u bioskop. Kada bi se vratio kući, znao je da pred bakom imitira likove sa filmskog platna, a danas kaže da je dečija igra imala velikog uticaja na njegovu profesiju. Kao dečak, ali i mnogo kasnije, bio je veoma stidljiv. “Naučio sam da se borim sa stidljivošću tako što sam bačen u centar pažnje.”

ŽIVOT NA ULICI

Od stidljivog dečaka postao je pravi maloletnički delikvent. Soni, kako su ga zvali prijatelji, počeo je da puši s devet godina, konzumira lake droge i alkohol s trinaest, često je ulazio u tuče s drugim dečacima, a u srednjoj glumačkoj školi bežao je sa svih časova osim s engleskog, jer je voleo Šekspira.

Kada je navršio sedamnaest izbačen je iz škole, posvađao se s majkom i završio je na ulici. Možda bi se tih godina obeleženih siromaštvom i sam otisnuo u svet mafije da mu pozorište nije spasilo život. Glumio je po podrumima, raznosio poštu, čistio, vozio… Sve, samo kako bi sebi mogao da priušti časove glume, a nekada je znao i da spava na ulici.

Kada je napunio 21. godinu preminula je njegova majka i Al Paćino je preživeo najbolniji period u životu.

Udavala se i razvodila, plesala u klubovima, uspela u Holivudu, našla srodnu dušu: Životna priča Goldi Hon! (FOTO)

foto: Profimedia

“Glumac postaje emocionalni sportista. Proces je bolan – moj privatni život trpi”, izjavio je Paćino, učenik poznatog Lija Strasberga, pobornika kontroverzne Metode, glumačke tehnike koja nalaže da glumac sopstvena iskustva i emocije prenosi na likove kako bi bio što uverljiviji. Po tom principu sazreo je jedan od najboljih glumaca današnjice, poznat po izuzetnoj i strasnoj posvećenosti ulogama, zbog koje je postao uzor mnogim mladim glumcima.

PRIČA DASTINA HOFMANA

“Ne taj kepec”, govorili su producenti Kuma (1972) reditelju Frensisu Fordu Kopoli kada je insistirao da ulogu šefa mafije Majkla Korleona dobija tad nepoznati Paćino. Veliki reditelj zapazio ga je u filmu Panika u Parku droge (1971) u kojem je Paćino glumio narkomana Bobija, što je bilo njegovo drugo pojavljivanje na filmskom platnu. Pre toga ostvario je zavidnu karijeru na pozorišnim daskama, malo je poznato da je harizmatični glumac već tada bio miljenik kritičara: na Brodveju je osvojio dve nagrade Toni za uloge u predstavama Does a Tiger Wear a Necktie? (1969) i The Basic Training of Pavlo Hummel (1970). Međutim, producenti Kuma zahtevali su još nižeg Dastina Hofmana, a mnogo glumaca velikog kalibra, među kojima i Robert Redford, Džek Nikolson, Voren Biti i tada malo poznati Robert De Niro, borili su se za ulogu.

“Ukoliko bi se snimio film o mom životu, zvao bi se Priča Dastina Hofmana”, rekao je uz smeh Paćino i nastavio: “Kada smo počinjali, De Niro, Hofman i ja, ljudi su nas stalno mešali.”

ODBIJENE ULOGE

Snimanje prvog dela Kuma (1972) proteklo je u velikoj napetosti: studio, producenti, glumci, niko nije želeo Paćina, te se bojao da bi mogao dobiti otkaz. Nakon snimljenog filma situacija se promenila, prihvatile su ga kolege, kao i publika širom sveta. Da je Kopola bio u pravu, insistirajući da ulogu dobije upravo Paćino, potvrdila je nominacija za Oskara za najbolju sporednu ulogu, koju je glumac, u svom stilu, bojkotovao jer je smatrao da je trebao da bude nominovan za glavnu ulogu. Nepravda je brzo ispravljena te je temperamentni Paćino tokom sedamdesetih čak četiri puta nominovan za Oskara: za glavne uloge u filmovima Serpiko (1973), Kum 2 (1974), Pasje popodne (1975) i I pravda za sve (1979), ali je morao da sačeka dve decenije da bi u ruke uzeo prestižnu statuu. Oskara za najboljeg glumca osvojio je za ulogu Frenka Slejda u filmu Miris žene (1992), a među velikim nagradama dobio je i četiri Zlatna globusa i dva Emija. Nekada se znao naći i u filmskim promašajima, ali glumački je Al Paćino uvek bio perfektan. Poznat je čak i po ulogama koje je odbio kao Hana Sola u Ratovima zvezda (1977), kapetana Vilarda u Apokalipsi danas (1979) Džimija Konveja i Edvarda Luisa u filmu Zgodna žena (1990). Na pitanje da li se kaje odgovara: “Kajem se. Postoji period u mom životu kada sam odbijao uloge samo zato što nisam želeo da radim. To je bilo u sedamdesetima. Ali i sada je teško poznavati sebe kao glumca. Samo s vremena na vreme dobijete osećaj za ulogu koju glumite.” Odbiti ulogu u Kopolinoj Apokalipsi ipak je bilo svetogrđe, ali lukavi Paćino izvukao se rečima: “Za Kopolu bih učinio sve, samo ne bih išao u rat.”

LJUBAVNIK S LICEM UBICE

Čini se da vreme žilavom Amerikancu neodoljivog humora ne može ništa. U životu nije trenirao mnogo, jer kaže da uvek prilegne kada ga uhvati želja za vežbanjem. Pušio je i po dve kutije cigareta dnevno (što je prestao1994), zbog čega danas ima prepoznatljivi hrapav i promukao glas, često se opijao, a tvrdi da nikada nije koristio teške droge.

Jednom je izjavio: “Sviđa mi se ono što je Norman Majler rekao o alkoholu: ‘Piće je ubilo mnogo mojih moždanih ćelija i mislim da bih bio bolji pisac bez njega, ali to bi bio jedan manje način za opuštanje.’“

Kada je u pitanju njegov odnos sa ženama, Al Paćino je pravi latino ljubavnik – ljubio je mnoge, ali nijednu devojku do sada nije zaprosio. Njegova najpoznatija veza bila je s koleginicom iz filma Kum, Dajanom Kiton, od koje se definitivno rastao nakon završnog nastavka slavne trilogije. Glumica, koja je bila u vezi i s Vorenom Bitijem, izjavila je: “Al je jednostavno najzabavniji muškarac. Za mene, to je najljepše lice. Mislim da je Voren bio divan, veoma lep, ali Alovo lice je vau! Lice ubice!”

Legenda Holivuda ima najluđu životnu priču: Zaveo 2000 žena, borio se sa porocima, skandali ga nisu zaobilazili! (FOTO)

foto: Profimedia

Premda se Paćino nikada nije oženio, ima troje dece: kćerku Džuli Meri (27), s profesorkom glume Džen Tarant, kao i 15-godišnje blizance, sina Antona Džejmsa i kćer Oliviju Rouz, s glumicom Beverli D’Anđelo.

Večiti neženja nedavno se razišao sa 40 godina mlađom argentinskom glumicom Lucilom Sola, a upoznali su se na snimanju filma Wilde Salome, koji je Paćino režirao. Pre pet godina, pod stare dane, Paćino je prekršio zakon: zbog duga državi, 188.000 dolara poreza, našao u sudnici. Inače, živi kao i pre trideset godina – glumi u pozorištu, filmu i neprestano brblja.

“Problem s mojim načinom izražavanja je da morate sa mnom provesti pedeset godina da biste shvatili o čemu govorim”, jednom je izjavio. Kaže da je dobar plesač, ali se stidi to da pokaže, a kada bi mogao ponovo da bira profesiju, onda bi bio kuvar. “Koliko se ja sećam, sedamdesete su bile o lepim muškarcima, i onda sam došao – ja.”

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs