neverovatna žena!

Životna priča Amalie Rodrigez, portugalske fado boginje: Ona je grb, zastava i duša Portugala! (FOTO, VIDEO)

Nju sa punim pravom nazivaju kraljica fado muzike jer ju je proslavila širom sveta. Amalija Rodrigez, iako više nije živa, važi ta najpoznatiju portugalsku pevačicu u istoriji.

Vip priča
Autor:
Životna priča Amalie Rodrigez, portugalske fado boginje: Ona je grb, zastava i duša Portugala! (FOTO, VIDEO)
Amalia Rodrigez, Foto: Profimedia

Fado, ili kako ovu vrstu muzike drugačije nazivaju – muzika tuge i bola, izveden je od latinske reči fatum – sudbina, i njeno pravo poreklo je nepoznato, možda je rođena među crncima, robovima u Brazilu (zemlji iz koje je fado stigao u Portugal), možda iz večite nostalgije mornara za domom, a možda iz pesama trubadura, no prvi zapisi o ovoj muzici potiču iz 19. veka. Ova muzika uvrštena je u svetsku baštinu UNESCO-a. Pevača tradicionalno prati gitara i čak i kod onih koji ne razumeju pesme koje slušaju izaziva osećaj neobične tuge, čežnje, nostalgije. Moćni glas Amalije Rodrigez dolazio je iz samog njenog srca i slušajući je niko ne može ostati ravnodušan.

Odrasla u siromaštvu, 3 puta se udavala, njegovu smrt nikad nije prebolela: Životna priča velike Mire Stupice! (FOTO)

Amalia Rodrigez
foto: Profimedia

Rođena 1920. godine, kao peto dete u porodici devetoro dece, Amalija je odrasla sa bakom u Lisabonu, kod koje su je roditelji poslali zbog teške finansijske situacije. Kod bake koja je imala šesnaestoro dece i skoro duplo unučadi, Amalija nije imala ni potrebnu ljubav ni pažnju i pretpostavlja se da se kod nje još u detinjstvu razvio melanholični duh kojim je kasnije oplemenjivala pesme koje je izvodila. Kao dete, često je pevala pred ljudima da bi dobila bonbonu ili neki drugi slatkiš. Do dvanaeste godine je išla u školu, a onda joj je baka rekla da je vreme da počne da radi i zarađuje svoj dinar. Prvi posao, Amalija je dobila u fabrici slatkiša kojih je uvek bila željna.

Ceo život nosio traume iz detinjstva, postao marioneta žene, ubijen na kućnom pragu: Zamršena životna priča Džona Lenona

Amalia Rodrigez
foto: Profimedia

Počela je da se bavi pevanjem u devetnaestoj godini. U dvadesetoj ostaje u drugom stanju i udaje se za gitaristu koga nije volela. Ovaj brak trajao je samo tri godine i za Amaliju je bio toliko težak da je razmišljala i o samoubistvu.

Džentlmen i mangup: Živeo je brzo i opasno, a zbog nje je promenio sve - Životna priča Stiva Mekvina! (FOTO)

Amalia Rodrigez
foto: Profimedia

Pred sam rat, 1938. godine, učestvovala je na jednom takmičenju na kome je pobednik trebalo da ponese titulu novog kralja fado muzike. Nije pobedila ali je to bio trenutak kada su svi zapamtili njen glas. Već početkom četrdesetih godina prošlog veka, postaje poznata van granica mesta u kome je živela, a pedesetih godina postiže svetsku slavu.

Ostaće upamćena kao pevačica koja je pevala zatvorenih očiju, sa izrazom bola na licu kao da je iskreno boli svaka reč koju izgovara.

Zvali su je najuzbudljivijom ženom na svetu: Životna priča nezaboravne dive - Erte Kit! (FOTO)

Na početku karijere porodica se žestoko bunila protiv njene karijere, uz nju su bili samo jedan njen brat i tetka koji će je i kasnije, uvek podržavati u trenucima krize. Kada je 1945. godine snimila prvi singl, Amalija shvata da je njen život – fado!

- Fado peva kroz mene, ne pevam ja fado, izjavila je tada. Vrhunac njene karijere, kao i mnogih pevača tog vremena, postaje Pariska Olimpija. Ali sredinom sedamdesetih godina, nakon Karanfil revolucije, optužena da je sarađivala sa diktatorom Salazarom i nije mogla više da peva u Portugalu. Moraće da sačeka deset godina kako bi ponovo nastupila u Lisabonu. U međuvremenu, dok je nastupala u inostranstvu, obolela je od raka.

Ostavljena od roditelja, zlostavljana u braku: Potresna životna priča najveće dive ikad - Tine Tarner! (FOTO)

Iako rehabilitovana od strane nove vlasti, Amalija se povukla iz javnog života, živela je mirno u svojoj kuću u Lisabonu gde je i umrla 1999. godine u 79. godini života.

Njeni posmrtni ostaci se nalaze u Nacionalnom panteonu u Lisabonu i ona je prva slavna žena koja je tu sahranjena. Njena smrt izazvala je nacionalnu žalost u Portugaliji.

Živela sa dva muškarca, sestrinu smrt jedva preživela: Životna priča Šarlote Rempling! (FOTO)

Amalia Rodrigez
foto: Profimedia

Snimila je nekoliko filmova i preko 170 albuma. Danas kažu da je bila mnogo više od pevačice fado muzike, bila je grb, zastava, duša Portugala… ona po kojoj prepoznaju Portugal.

(Stil.Kuirr.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs