Legenda

Pričalo se kako je naredio da se njegovo telo zamrzne i u budućnosti oživi: Ono što je on uradio, malo ko može da ponovi

Prošle su 54 godine od smrti Volta Diznija, a mi vam otkrivamo zanimljivosti o njegovom životu za koje niste znali

Vip priča
Autor:
Pričalo se kako je naredio da se njegovo telo zamrzne i u budućnosti oživi: Ono što je on uradio, malo ko može da ponovi
Foto: Profimedia

Najpoznatiji producent i crtač animiranih filmova svih vremena Volt Elias Dizni, poznatiji kao Volt Dizni, preminuo je pre 54 godine, 15. decembra 1966.

Zahvaljujući njemu, većina nas je imala priliku da odraste uz likove popit Miki Mausa, Plutona i Šilje, a ulepšao nam je detinjstvo i mnogim dugometražnim animirani filmovima.

Često ga opisuju kao veseljaka koji je život posvetio tome da zabavi decu, a on je bio i poslovni čovek koji je hteo da pobedi konkurenciju, što mu je i uspelo.

Njegova kompanija The Walt Disney i godinama nakon njegova smrti posluje itekako uspešno, a sve je počelo s crtežem jednog danas legendarnog miša.

Volt Dizni
foto: Profimedia

Naime, nakon što je propala kompanija za animirane filmove koju je u Kenzas osnovao s Ubom Iverksom, na povratku kući u vozu je nacrtao Miki Musa kojemu je posudio i glas i koji je postao najuspešniji lik iz crtanih filmova svih vremena.

Miki mu je doneo prvog Oskara, a tokom karijere osvojio ih još 21 te i danas drži rekord u broju osvojenih prestižnih filmskih nagrada.

Zanimljivo je da su animirani filmovi Pinokio i Fantasia njegov studio doveli na rub propasti nakon što nisu doživeli očekivani uspeh, ali Dizni je nastavio da hrabro radi i dalje.

Volt, koji je rođen 5. decembra 1901. godine, preminuo je deset dana nakon svog 65. rođendana, od raka pluća.

Nedugo nakon njegove smrti pojavile su se teorije zavere da je zamrzao svoje telo u slučaju da nauka unapreduje do toga da ga ponovno može oživeti.

Istina je ipak da mu je telo nakon smrti kremirano, a pepeo posut po memorijalnom parku Forest Lawn u sklopu groblja u Glendaleu.

Volt Dizni
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs