pogledajte

Aksesoari i garderoba koje su proslavile ikone stila: Od Grejs Keli do sestara Olsen! (FOTO)

Veliki Iv Sen Loren je jednom rekao: "Moda bledi, stil je večan". Iako se ovo nije odnosilo posebno na slavne ličnosti, mišljenje i dalje važi.

Budući da se u današnje vreme trendovi smenjuju brzinom svetlosti, a Instagram nam neprestano predstavlja novitete, postoje neki modni predmeti koji - poput zvezda koje su ih inspirisale - podnose test vremena.

Moda
Autor:
Aksesoari i garderoba koje su proslavile ikone stila: Od Grejs Keli do sestara Olsen! (FOTO)
Meri Kejt i Ešli Olsen, Foto: Profimedia

Od Grejs Keli do Odri Hepbern i modernih ikona poput Olsen blizanakinja, gotovo je nemoguće ne pomisliti na njihov trajni šik stil kao i komade s potpisom koji su postali popularni zahvaljujući njima.

I da bismo se malo prošetali modnom memorijskom trakom, zaokružili smo 12 modnih ikona i komada koje su ove dame učinile popularnim.

GREJS KELI I "HERMÈS KELLY" TAŠNA

foto: Profimedia

Jednostavno jedna od bezvremenskih torbica u istoriji mode, Hermes torba 'Kelly' svoje ime duguje 'glamuroznom' trenutku iz 1956. godine, kada je glumica i kraljica Grejs Keli nosile tada zvanu „Sac à Dépêches“ kao štit da pokrije trudnički stomak. Torbu je zapravo dobila dve godine ranije kako bi je koristila u Hičkokovom filmu „Uhvatiti lopova“ i, očigledno se u nju odmah zaljubila. I iako su je svi počeli zvati "Keli torba" nakon što su je videli 50-ih, službeno ime torbe se nije promenilo sve do 1977.

DŽEKI KENEDI I "GUCCI JACKIE" TORBA

foto: Profimedia

Iako je bivša prva dama SAD-a Žaklina Kenedi Onazis pokrenula mnoge trendove, torba Gucci 'Jackie' koja je nazvana u njenu čast je verovatno njena najveća modna baština. Slično kao i Grejs Keli objavljeno je da jeŽaklina Kenedi Onazis tokom 1970-ih torbu koristila kao štit protiv fotografa, što je ovaj komad primoralo da postane sinonim za njen stil. Torba je tokom godina ponovo pronađena u Gucci kolekcijama.

ODRI HEPBERN I "GIVENCHY" MALA CRNA HALJINA

foto: Profimedia

Odri Hepbern je nosila Živanši malu crnu haljinu tokom filma „Breakfast at Tiffany“ 1961. godine. Ovaj film se smatra najmodernijim filmom svih vremena, a Hepburn je nosila nekoliko varijacija crne haljine koje je dizajnirao Iber de Živanši

PRINCEZA DAJANA I "DIOR LADY" DIOR TAŠNA

foto: Profimedia

Princeza Dajana ostaje jedna od ikona stila u svetu mode. Nije tajna da je Dior bio jedan od omiljenih brendova pokojne princeze, što je na kraju dovelo do toga da je torba 'Lady Dior' dobila ime po njoj 1995. godine. Prvobitno joj je data kao poklon. Dajana je toliko volela torbu, naručila je u svakoj boji i često nosila na događaje i u državne posete. Čak i sada, 25 godina kasnije, nove varijacije torbe i dalje se objavljuju pod kreativnim direktorom Dior ženske odeće, Mariom Graciom Čuri.

ROUZI HANTINGTON - VAJTLI I "BOTTEGA VENETA POUCH" TAŠNA

foto: Profimedia

Torba Botega Veneta 'Pouch' postala je moderni klasik - velikim delom zahvaljujući Rouzi Hantington - Vajtli koja je na Instagramu podelila snimke svoje zavidne kolekcije. Britanski supermodel i preduzetnik redovno nosi druge komade iz kolekcija brenda, ali je 'Pouch postala istinski simbol njenog sofisticiranog stila.

KEJT MIDLTON I "EMILIA WICKSTEAD - KATE" HALJINA

foto: Profimedia

Jedna od najprepoznatljivijih haljina vojvotkinje je delo novozelandske dizajnerke, Emili viksted. Fotografisana nekoliko puta u ovoj haljini (uključujući šik kaput verziju), haljina je na kraju dobila ime po vojvotkinji.

MEHAN MARKL I "STRATHBERRY - MIDI" TORBA

foto: AP / Frank Augstein

Megan Markl je nosila torbu škotskog brenda Strathberry "Midi" za svoj prvi kraljevski angažman u 2017. godini i od relativno nepoznatog, brend je dobio međunarodno priznanje. Nakon što se pojavila sa ovom torbom, za 11 minuta su rasprodati svi modeli.

SARA DŽESIKA PARKER I "MANOLO BLAHNIK" CIPELE

foto: Profimedia

U pogledu modernih ikona stila, verovatno nema one čiji je izgled više povezan sa brendom. Iako se tehnički može tvrditi da je Keri Bredšoiz filma i serije "Sex and the City" bila zaljubljena u ove modele cipela, ljubav prema cipelama Sara Džesika Parker jedna je od retkih stvari koja je zajednička sa Keri. Često je viđena da nosi 'Manolos', kako su ih nazivali, na crvenim tepisima tokom godina, glumica je na kraju sarađivala sa proslavljenim dizajnerom cipela za sopstvenu liniju.

KRALJICA ŠPANIJE LETIZCIJA I "STEVE MADDEN - PLAZA" CIPELE

foto: Profimedia

Cipele Steven Madden 'Plaza', kraljica je nosila u više navrata. Iako često nosi komade iz haj strit brendova, slaba je prema ovom modelu.

OLSEN BLIZNAKINJE I "SAINT LAURENT - TRIBUTE" CIPELE

foto: Profimedia

Pre nego što su započele neizmerno uspešan brend The Row 2006. godine, Meri-Kejt i Ešli Olsen bile su dve najuticajnije zvezde stila 2000-ih. Bliznakinje su popularizovale cipele Saint Laurent's 'Tribute' pri čemu su one postale jedan od najprepoznatijih stilova decenije.

NIKOL RIČI I "ALEXANDER MCQUEEN - SKULL" MARAMA

foto: Profimedia

Jedan od najtraženijih dodataka 2000-ih, šal Alexander McQueen „Skull“ viđen je kao aksesoar kul devojaka posebno na zvezdi The Simple Life i „It“ devojci Nikol Riči.

ALEKSA ČANG I "MULBERRY - ALEXA" TAŠNA

foto: Profimedia

Ikona stila Aleksa Čang pridružila se redovima Grejs Keli i Džeki Kenedi 2010. godine, kada je britanski brend Mulberry imenovao torbu po njoj. Torba 'Alexa' je postala najprodavaniji stil svih vremena kada je lansirana te godine, čemu je, verovatno, pomogla i činjenica da je Čang nosila torbu mnogo puta nakon lansiranja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs