saznajte više

KRALJEVI LUKSUZA TOKOM PANDEMIJE UDVOSTRUČILI BOGATSTVO: Ovako se zabavljaju 2 najbogatija čoveka na svetu! (FOTO)

Pandemijska godina išla je na ruku industriji luksuza: kompanija LVMH ojačala je za 32 posto i svog vlasnika Bernarda Arnoa dovela na prvo mesto liste najbogatijih na svetu, a vlasnik grupacije Kering i njegov najljući rival Fransoa Pino udvostručio je bogatstvo pa njih dvojica svoje milijarde sad ulažu u nove sfere raskoši.

Zanimljivosti
Autor:
KRALJEVI LUKSUZA TOKOM PANDEMIJE UDVOSTRUČILI BOGATSTVO: Ovako se zabavljaju 2 najbogatija čoveka na svetu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Svake subote Bernard Arno (72), osnivač, većinski vlasnik i generalni direktor grupacije LVMH, trudio se da obiđe 25 prodavnica, svojih i konkurentskih, sve dok Covid-19 nije pozatvarao i prodavnice s luksuznom robom. Iako mu je korona pokvarila subotnje ekskurzije, profite njegove megakompanije nije ni okrznula. Naprotiv. LVMH je u prvom kvartalu ove godine zaradio rekordnih 17 milijardi dolara, 32 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Zahvaljujući gigantskom skoku LVMH-ovih deonica Arno je nedavno prvi put izbio na prvo mesto Forbsove liste najbogatijih, kojom već godinama dominiraju američki ultramilijarderi Džef Bezos i Ilon Mask.

Forbs procenjuje da Arno trenutno raspolaže s oko 186 milijardi dolara, 145 posto više nego što je imao na početku pandemije.

RITUALI ZA BOGATSTVO: Promenite ove sitnice i novac ćete privlačiti kao magnet!

slike
foto: Profimedia

Kralju industrije luksuza džepove su poslednjih godinu dana najviše punili kupci u Kini. Kad su ih pustili iz karantina, Kinezi su kao pomamljeni navalili da kupuju Luj Viton, Kristijan Dior, Živanši, Fendi, Mark Džejkobs, Bvlgari, Selin, TAG Heuer, Dom Perinjon i ostale robne marke iz portfelja kompanije LVMH, a ista se roba tržila i u SAD-u. Arno u Americi nije samo prodavao nego i kupovao: u januaru je finalizirao akviziciju američke kompanije Tiffany & Co, koju je platio 16 milijardi dolara.

- S ponosom mogu da kažem da se LVMH pokazao izuzetno otpornim. Krize nas čine jačima - rekao je u aprilu na skupštini deoničara. Tom je prilikom aktivistima za zaštitu životinja poručio da će LVMH u proizvodnji i dalje koristiti krzna i egzotičnu kožu, jer svojim kupcima ne želi da uskrati slobodu izbora, ali najavio je da će asortiman obogatiti i nekim alternativnim materijalima, na primer kožom od kaktusa. Arno ima i specijalnu savetnicu za održivu proizvodnju - dizajnerku Stelu Mekarttni. Presudan je faktor svakog poslovnog uspeha imati i dobrog rivala, pa kao što je Džef Bezos svog našao u Ilonu Musku, tako je Arnoov najljući konkurent Fransoa Pino (84), vlasnik luksuzne grupacije Kering (Guči, Iv Sen Loren, Aleksander Mekvvin, Bušeron, Brioni, Botega Veneta itd.).

IMA SAMO 7 GODINA, A VEĆ JE MULTIMILIONERKA: Bogatstvo ove devojčice iznosi 10 miliona dolara! (FOTO)

slike
foto: Profimedia

LVMH i Kering zajedno drže više od 50 posto globalnog tržišta luksuzne odeće, obuće, modnih dodataka i nakita.

I Pino je kroz pandemiju prošao bez ogrebotine te u godinu dana više nego udvostručio svoje lično bogatstvo. Trenutno ima oko 55 milijardi dolara i 23. je na Forbsovoj listi. Premda ima znatno manje od Arnoa, njih dvojica uspeh i prestiž ne mere samo novcem.Najistaknutiji francuski biznismeni, čija se prezimena rimuju, konkurenti su već 30 godina. Nadmetali su se, na primer, oko Gučija (preoteo ga je Pino) i Sefore (pripala je Arnou), a svoje suparništvo katkad pokazuju na neobične načine. Kad je Pino 90-ih u Bordou kupio čuveno vinsko imanje Šato Latur, Arno je brže-bolje u neposrednoj blizi kupio slavnu vinariju Šato Ševal Blank. Pino je 2017. kupio ekskluzivan vinograd u srcu Burgundije samo zato što Arno u istom selu ima vinariju i poveći zasad vinove loze.

OVO SU DECA BILA I MELINDE GEJTS: Čime se bave krijući se od javnosti i zašto neće naslediti bogatstvo svojih roditelja!

Selma Hajek
foto: Profimedia

Takve im akvizicije ne donose lične profite, ali dobro služe za detinjasto odmeravanje snaga i ega. Iskreno rečeno, ni jedan od njih nije naročit vinoljubac: Arnou je najdraže piće zeleni čaj, a Pinou votka.

Dramatično je bilo i njihovo nadmetanje ko će 2019. dati veći prilog za obnovu požarom uništene crkve Notr-Dam.

Tu je Pino bio brži na okidaču i prvi je ponudio donaciju od 100 miliona evra. Nekoliko sati kasnije Arno ga je zasenio obećanjem da će njegova porodica za obnovu katedrale dati čak 200 miliona evra. Nesumnjivo je uživao zamišljajući kako se Pino preznojava što ga je pobedio i na polju velikodušnosti. Nemilo se Arno i Pino takmiče ne samo u poslu nego i u istom hobiju - obojica su veliki kolekcionari umetnina, među najvećima u svetu. Arno je 2014. u Bulonjskoj šumi otvorio muzej savremene umetnosti, sagrađen prema projektu slavnog arhitekte Frenka gerija. Fransoa Pino, svekar holivudske glumice Selme Hajek, svoj je muzej savremene umetnosti smestio u staroj zgradi pariške berze, koju je preuredio japanski arhitekta Tadao Ando.

BOGATSTVO PIPE MIDLTON I DŽEJMSA METJUZA VREDI OKO 2,6 MILIJARDI DOLARA: Ovako žive daleko od očiju javnosti! (FOTO)

slike
foto: Profimedia

Taj muzej s 10.000 radova iz Pinoove privatne zbirke, nakon brojnih odgađanja svečano je otvoren 18. juna. Iako je kasnio za Arnoom, za utehu se može pohvaliti ekskluzivnijom lokacijom: njegov je muzej u blizini Luvra. Da Pino ne bi predugo uživao u svojoj sreći zbog novootvorenog muzeja, Arno je najavio skoru inauguraciju novog pariškog hrama luksuza. Na desnoj obali Sene, nasuprot Pont Neufa, nakon 15 godina renoviranja uskoro bi trebala biti otvorena spektakularna robna kuća La Samaritaine, za čiju je obnovu Arno potrošio 750 miliona evra. Kako i dolikuje kralju luksuza, renovirani La Samaritaine bit će Versaj među robnim kućama. U toj palati šopinga kupci će moći da biraju između 600 brendova, zaviriti u komcept-radnju od 200 kvadratnih metara, ručati u nekom od 12 vrhunskih restorana ili se ulepšavati u bjuti i spa centru koji se prostire na 3000 kvadtratnih metara. U sklopu kompleksa La Samaritaine biće i dečji vrtić kao i luksuzni hotel Cheval Blanc s pet zvezdica, 26 soba, 46 apartmana, najvećim bazenom u Parizu i fantastičnim pogledom na skelama obmotanu katedralu Notr-Dam. Uprkos izdašnoj Arnoovoj donaciji, radovi na obnovi slavne crkve nisu daleko odmakli i trajaće još godinama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs