najlepši ukras bašte

Veličanstvene ruže stablašice: Ovako se gaji najlepše cvetno drvo! (FOTO)

Mirisne krošnje ulepšavaće vaš vrt celog leta

Bašta
Autor:
Veličanstvene ruže stablašice: Ovako se gaji najlepše cvetno drvo! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Stablašice su prave princeze među ružama. Svojom specifičnošću, dekorativnošću i izuzetnom lepotom dominiraju svakim prostorom u kom se nađu.

Ove ruže su nekada bile ukras isključivo kraljevskih vrtova, a danas su svima dostupne. Veoma su pogodne za sadnju u vrtovima, ali i u urbanim prostorima, saksijama, terasama, ispred reprezentativnih ulaza, lokala.

Osnovna podela ruža stablašica je na uspravne (loptaste) i padajuće forme. Visina stabla može biti od 40, 60, 90 do 140 cm. Visoke stablašice su obično padajuće forme. Kao izuzetno atraktivne izdvajaju se dvobojne stablašice, žuto-crvena, belo-crvena...

Ružama odgovara mesto na kome ima dovoljno svetlosti, ali ne moraju tokom celog dana biti izložene suncu. Danas u prodaji možete pronaći veliki broj sorti koje uspevaju i u polusenci. Ruže posadite na mesto gde postoji normalno strujanje vazduha, ali da nije izloženo jakim vetrovima i da se na njemu predugo ne zadržava vlaga koja doprinosi pojavi gljivičnih oboljenja.

Tlo pre svega mora imati dobru drenažu, a ruže najbolje uspevaju na kvalitetnom humusnom zemljištu. Izbegavajte sadnju na glinovitim zemljištima, jer zadržavaju vodu u zoni oko korena, što može izazvati propadanje biljke.

Raskošni cvet zavidne lepote: Mirisna glicinija će biti ukras vašeg dvorišta ako je gajite ovako! (FOTO)

foto: Shutterstock

Posle kupovine sadnicu bi trebalo što pre zasaditi da ne bi došlo do dehidratacije i sušenja. Jamu, dubine i širine 40-50 cm, treba iskopati 15-ak dana ranije. Zemlju dobro usitnite i oplemenite dodatkom humusnog đubriva ili komposta. Pre sadnje potopite sadnicu u mešavinu vode i zemlje. Na dno dodajte kvalitetnu zemlju za ruže i prvo postavite oslonac tako što ćete ga čvrsto pobosti u tlo neposredno uz središnji deo jame. Postavite ga sa one strane sa koje duva vetar jer mu je uloga da zaštiti ružu od loma. Sadnicu postavite u sredinu i smestite je uz štap.

Vrh oslonca trebalo bi da se nalazi u visini dna krošnje, odnosno mesta kalemljenja. Postavite trsku preko rupe da bi ste proverili da li se dubina sadnje poklapa sa dubinom na kojoj se nalazila posađena u rasadniku. Nemojte je saditi dublje od mesta gde se nalazio stari trag zemlje. Rupu ispunite zemljom koju ćete dobro utisnuti. Da biste pričvrstili ružu uz štap koristite kopče za ruže koje ćete postaviti na dva mesta, odmah ispod dna krošnje, a drugu na polovinu stabljike. Ružu dobro zalijte.

Oslonac koji se koristi za pričvršćivanje trebalo bi da bude od bambusa ili sličnog materijala.

Nega podrazumeva redovno zalivanje, uklanjanje korova, okopavanje, prihranjivanje specijalnim đubrivom za ruže i orezivanje koje se obavlja svake godine u proleće, u toku leta i jeseni. Orezivanjem se uklanjaju sasušene i stare grane, bolesni i oštećeni izdanci, precvetali cvetovi, slabe i krive grane. Za orezivanje koristite naoštrene makaze sa dva sečiva, a rez mora biti zakošen na suprotnoj strani od pupoljka.

Jedna kap joda leči biljke od pepelnice, truljenja i gljivica: Ovaj trik svaki baštovan mora da zna!

Ruže stablašice su osetljivije na niske temperature. Sorte iz grupe grmolikih ruža penjačica i pokrivača tla su otpornije. Sorte žute boje su najosetljivije. Da bi ste zaštitili ružu od mraza, u poznu jesen krošnju napunite slamom i obavite jutenom vrećom. Ruže se mogu zaštititi i granama zimzelenog drveća. Redovno čistite sneg, a ukoliko su zasađene u saksiju unesite ih u hladniju prostoriju, na temperaturu oko 5 stepeni. Povremeno ih zalivajte.

Ruže stablašice obavezno orezivati na jesen kako sneg ne bi polomio stablo. Kuglaste forme orezujte kao čajevke, a kod padajućih formi grane skratite na polovinu. Na proleće je potrebno da uklonite sve odumrle, oštećene i isprepletene grane. Glavne mladice skratite na 20 do 25 cm, a bočne otprilike za 1/3. Padajuće forme ruža zahtevaju ograničeno orezivanje koje se svodi na uklanjanje starih grana. Mladice iz te sezone ne dirajte.

Mogu se saditi pojedinačno kao samostalni soliteri, u vidu predivnih drvoreda, u kombinaciji sa poleglim četinarima, ili niskim šimširom, patuljastim ružama ili perenama, pri čemu ruža zauzima centralnu poziciju. Ako sadite špalir, možete ih postaviti po visini kalemljenja od nižih ka višim. Idealne su za sadnju pored staza, kao i za pojedinačnu sadnju. Bez obzira kako su posađene, fasciniraće svojom lepotom i atraktivnošću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs