rASKOŠNO I MIRISNO CVEĆE

Raskošni cvet zavidne lepote: Mirisna glicinija će biti ukras vašeg dvorišta ako je gajite ovako! (FOTO)

Cveta od aprila do juna i celom ulicom širi divan miris

Bašta
Autor:
Raskošni cvet zavidne lepote: Mirisna glicinija će biti ukras vašeg dvorišta ako je gajite ovako! (FOTO)
Foto: Profimedia

Glicinija, viserija ili plava kiša je bogata cvetajuća, drvenasta penjačica, mnogo popularnija nego što možete da zamislite. Naime, po ovom cvetu ime je dobila i izmišljena ulica, Visterija Lejn, iz serije Očajne domaćice.

Visterija Lejn je bila puna glicinija, a ako želite i vi da vam dvorište krasi ova puzavica evo kako da je gajite.

Plava kiša cveta od aprila do juna, a njeni cvetovi su dugi od 15 do 30 centimetara i podsećaju na grozd.

1. Glicinija je vanjska biljka kojoj treba dosta svetla i najbolje napreduje na punom suncu.

Pri sadnji gliciniju je potrebno staviti na položaj gde će biti zaštićena od vetra. Sadi se u propusnom i suvom tla. Gliciniji je važno osigurati vrlo čvrst oslonac po kojem će se penjati te je treba usmeravati da se penje putem kojim želite, a to ćete i popostići tako da biljku na željeni način privežete za oslonac, ističe Mira Bosno, arhitekta.

Glicinija je idealna za prekrivanje balkona, metalnih struktura ili ograda te je lep ukras ulaza u kuću i garažu. No treba imati na umu da se, ako je redovno ne orezujete, može pretvoriti u invazivnu penjačicu koja će uništiti čak i metalnu armaturu.

foto: Profimedia

2. Glicinija se najčešće razmnožava reznicama.

Može se uzgojiti i iz semena koje se nalazi na plodu mahune, ali tada do prvog cvetanja može proći i više od 10 godina. Kada se razvija reznicama, to se radi tako da se odabere zdrav izdanak i odreže na dužina od petnaestak centimetara. Reznicu treba zasaditi u kompost i redovno prskati listove te paziti da se kompost ne isuši.

Reznice koje su uzete u rano proleće mogu se zasaditi na otvoreno u jesen, a one kasnije se mogu presaditi u proleće, ali moraju prezimiti u zatvorenom prostoru.

foto: Profimedia

3. Gliciniju je potrebno orezivati da bi bujno cvala.

Cvetovi glicinije ostavljaju seme koje je smešteno u mahune. Glicinija cvetne pupoljke razvija u blizini baze rasta prethodne godine, tako da orezivanjem u rano proleće cvet dolazi do izražaja. Sredinom leta treba je ponovo orezati za trećinu izraslog dela i još jednom u jesen, opet za trećinu. Glicinija se podrezuje i orezuje ručnim makazama.

Glicinija može narasti i do 20 metara u visinu te 10 metara u širinu, a da bi dostigla svoju punu veličinu, potrebno joj je čak do 20 godina. Njena stabljika s godinama odrveni.

foto: Profimedia

4. Glicinija cveta u proleće, prvo se pojave cvetovi pa tek nakon toga listovi.

Glicinija može cvetati još dva-tri puta tokom godine, sredinom leta i krajem jeseni. Cvetove zamenjuju baršunaste mahune dužine 10 do 17 centimetara koje traju do zime. Cvetovi nekih vrsta izuzetno su prijatnog mirisa, a posebno dolaze do izražaja ako je biljka posađena na tende. Kineske i japanske vrste cvetaju tek nakon 5 do 7 godina, dok američke vrste, koje su manje robusnog rasta, cvetaju već u drugoj godini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs