Neverovatno

Kraljevski cvet koji smiruje um: Ovo cveće morate gajiti na terasi ili u bašti! (FOTO)

Ova egzotična lepotica može krasiti i vašu baštu ili terasu

Bašta
Autor:
Kraljevski cvet koji smiruje um: Ovo cveće morate gajiti na terasi ili u bašti! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Hortenzija vodi poreko iz Japana i bila je ukras mnogih carskih palata, a vremenom je postala omiljena biljka širom sveta, pre svega zbog svog raskošnog i sofisticiranog izgleda, kao i božanstvenih boja.

Pored izgleda koji je odmor za oči i ulepšava enterijer stana ili bašte, hortenzija je biljka za koju se tvrdi da smiruje um. Može se naći u preko 60 varijacija. Jedna od neverovatnih osobina joj je što može da menja boju, pa je nazivaju još i kameleon među cvećem.

Horetenzija je višesezonska biljka i može trajati četiri godine uz pravilnu brigu i negu, a rast joj je u rasponu od 50 do 150 centimetara.

Šta se sve sadi u aprilu: Cveće, povrće i voće za najlepšu baštu!

Latinski naziv ove lepotice je Hydrangea, što u prevodu znači rezervoar vode, što sugeriše da ova biljka traži mnogo zalivanja.

Potražnja za hortenzijom je ogromna i nije je lako naći, pogotovo u našoj zemlji. Nekada je u cvećarama morate poručiti i nedeljama unapred, a parovi je najčešće biraju za dekoraciju venčanja, tvrde cvećari.

Međutim, hortenziju ne morate čekati, možete je sami uzgojiti u svom vrtu ili na terasi.

Evo kako vaše hortenzije mogu da promene boju: Jednog leta roze, drugog leta plave!

Ono što je najbitnije da znate kada je uzgajanje hortenzije u pitanju jeste da ova biljka preferira vlažna mesta i zahteva dosta vode. Ukoliko želite da dobijete svetliju nijansu hortenzije zadadite je u zemljište sa manje kiselosti, a ukoliko, pak, želite da dobijete cvetove intenzvno plave ili ružičaste boje, kiselije zemljište će vam to omogućiti. Klasična ili bela hortenzija, koja spada među najpopularnije zahtevaće, takođe, manje kiselo tlo. Bitno je dodati da kada sadite hortenziju, a da to nije u saksiji koju možete pomerati po potrebi – izaberete mesto koje je veći deo dana u hladu, jer ova biljka ne podnosi duge periode izlaganja jakom suncu, jer na taj način ostaje bez neophodne vode.

Još jedna bitna napomena jeste da hortenziju nije dobro zalivati i prskati po jakom suncu, jer može da se desi da joj listovi i cvetovi svenu. Uvek je zalivajte kada temperatura opadne, dakle predveče ili rano ujutru. Pored klasičnog zalivanja, potrudite se da isprskata i listove i cvetove, jer će to biljci prijati, a cvetovi će izgledati svežije i bujnije.

Pratite ove savete i sigurno ćete imati doživljaj kraljevskog vrta u vašoj bašti ili na terasi, a možete se igrati sa kombinacijom boja ove božanstvene ukrasne biljke.

Najzdraviji hobi tokom izolacije: Kako da savršeno uredite baštu i oporavite svoje cveće!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs