Doktor za biljke savetuje

Najzdraviji hobi tokom izolacije: Kako da savršeno uredite baštu i oporavite svoje cveće!

Pravilno pozicioniranje biljke može biti ključno za njen razvoj zdravlje. Imajte na umu da ne prija svima ista količina svetlosti, kao ni toplota

Bašta 30.03.2020. - 14:12h Autor: Kurir Bašta
Foto: Shutterstock

U danima mirovanja, kada se preporučuje da ostanemo kod kuće i na taj način
zaštitimo i sebe i druge od širenja, naš mozak i telo traže aktivnost. Urođeno nam je da budemo aktivni, pa duži periodi mirovanja stvaraju određenu nelagodu pa zato tragamo za načinima kako da se pokrenemo.

 

Biljke su najbolji način da se uposlimo i ujedno uradimo nešto lepo i korisno. Zato smo poričali sa master inženjerom zaštite bilja iz Urban Gardena Ljubišom Đurićem, doktorom za biljke, koji kaže da je dugogodišnje sobne biljke potrebno jednom godišnje, u rano proleće ili u jesen, presaditi u za broj veće saksije.

"Na dno saksije stavljamo drenažni sloj, odozgo adekvatnu zemlju ili supstrat. Nakon toga biljku treba zaliti, ali ne preterano. Simptomi prezalivenosti biljke su oboreni požuteli listovi. Ukoliko želimo da pokušamo da takvu biljku oporavimo naš predlog je da je presadite, promenite joj zemlju, uklonite oštećene listove, prihranite je i tretirate je sa nekim biljnim eliksirom, antistres preparatom. Sličan postupak je i ako se biljka suši usled nezalivenosti" otkriva doktor za biljke.

 

10 biljaka koje se posade jednom, a cvetaju 10 godina: Cveće koje ne zahteva održavanje! (FOTO)

foto: Shutterstock

On ističe da pravilno pozicioniranje biljke može biti ključno za razvoj i zdravlje biljke.


"U odnosu na vrstu i njene potrebe moramo izabrati mesto gde ćemo je posaditi ili postaviti saksiju. Moramo voditi računa o količini svetlosti koja je nekoj vrsti potrebna, postoje vrste koje lepo napreduju u zaseni ili čak potpuno mračnim prostorima: zamija, sanseverija, lovor višnja, hortenzija, rododendroni itd. Kod sobnih biljaka je važno skloniti biljku od grejnih i
rashladnih tela
kao i od promaje", napominje Đurić.


On upozorava da ukoliko primetite na biljkama naslage na pazuhu listova, znate da je to pokazatelj prisustva leptirastih i štitastih vaši.

 

"U ovom slučaju je najbolje ručno uklanjanje, što je težak i dugotrajan posao,
pa možete koristiti i neki hemijski preparat. Biljke su često izložene stresu,
koji je najčešće posledica promene temperature, mraz ili visoke temperature", ističe doktor za biljke.

 

Ovo je najpopularnija ruža penjačica: Sorta stara 90 godina, nikog ne ostavlja ravnodušnim! (FOTO)

foto: Shutterstock

On dodaje da će svako ko ima vrt i želi da se bavi njime u ovom periodu, priuštiti sebi divnu rekreaciju.


"Priprema zemljišta, izbor smeše semena i prihrane neophodni su sada ako
želite da u vašem vrtu stvorite mekani travnati tepih kao sa slikarskog platna. A da bi vaš vrt izgledao kao iz bajke, pred vama stoji ogroman izbor uvek gracioznih ruža, gustih živih ograda, vitkih tuja, prelepih kamelija i mnogih drugih biljaka. Na vama je samo da poželite magiju i ona će se stvoriti upravo u vašem dvorištu", zaključuje doktor za biljke.

 

(Kurir dodatak Bašta)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs