Pravo rešenje

Stres izazvan izolacijom i korona virusom najbolje leči ovaj hobi: Stručnjaci potvrdili!

Da li i vi ovako provodite vreme u izolaciji?

Zanimljivosti
Autor:
Stres izazvan izolacijom i korona virusom najbolje leči ovaj hobi: Stručnjaci potvrdili!
Foto: Shutterstock

Od 15. marta, moja porodica i ja smo u izlaciji. Nabavili smo sve što nam je bilo neophodno od higijenskih potrepština i hrane i ne izlazimo iz našeg dvorišta.

Prvih dana izolacije grozničavo smo čitali vesti i pratili dešavanja na televiziji. Ja sam imala nekoliko ozbiljnih napada panike. Kada sam shvatila šta sama sebi radim, odlučila sam da se zanimam nečim drugim te da na neki način kanališem stres.

Pošto volim da kuvam i mesim, okrenula sam se upravo tome. Ovih dana rerna i šporet rade non-stop. Deca uživaju u kiflicama, kolačima, palačincima, a ja pečem li pečem...

Nazovite to pečenje stresa, pečenje teskobe, ali deluje.

Kad se ljudi osećaju anksiozno, traže nešto što mogu da urade, odvrate sebi pažnju od problema...

Doktor Mari Kasil, klinički psiholog koji radi sa ljudima koji imaju stres izazvan katastrofama, kaže da upravo kuvanje ljudima podstiče kreativnost, dok mirisi popravljaju raspoloženje.

"Mirisi poput vanile su utešni i podsećaju nas na srećna vremena. Mirisi su posebno povezani delovima mozga koji uključuju emocije i sećanja," tvrdi ona.

U tome je čarolija svega: "Mešanje sastojaka, gledanje kako se nešto kuva ili peče, a zatim konzumiranje toga što ste napravili, je nešto što usrećuje sve nas," kaže ova doktorka.

Ova doktorka smatra da kuvanje tako dobro kanališe stres iz razloga jer ima neku određenu rutinu koja smiruje.

Mnogi psiholozi veruju da je to jedan od najboljih načina za borbu protiv anksioznosti i depresije. Kada mesite, kuvate, vi samo razmišljate o tome: o merama, načinu na koji ćete šta napraviti, tako da ste s druge strane rasterećeni od ostalih problema.

Drugi razlog zašto je kuvanje dobro, je što na kraju ispred sebe imate rezultat svog rada. Mnogi od nas koji rade u administraciji, ispred kompjutera i td, nemaju osećaj da su nešto stvorili. Ovako gledate kako se nešto na čemu ste radili stvara tu pred vašim očima. To zadovoljstvo ništa ne može da vam zameni.

Da li vi imate hobi za vreme izolacije? Šta vas najviše motiviše i uveseljava tokom ovih dana pandemije korona virusa? Vaša iskustva podelite sa nama u komentarima ispod teksta.

(Stil.kuir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs