naučno istraživanje

ZAŠTO JE POSLE SVAĐE SEKS - NAJBOLJI? Postoji čak 5 razloga!

Odsustvo partnerovog dodira podstiče žudnju, ali i maštu. Naš partner tokom svađe više nije neko koga možemo tek tako da imamo, nego nam to što je u tom trenutku nedostižan raspaljuje i maštu i žudnju.

Ljubav
Autor:
ZAŠTO JE POSLE SVAĐE SEKS - NAJBOLJI? Postoji čak 5 razloga!
Foto: Shutterstock

Koliko puta ste u filmovima videli kako ljubavni par, nakon svađe, pređe na seks? Koliko puta se vama to u životu dogodilo? Podsetimo se šta nam se događa s telom kad smo ljuti. Povećava se nivo kortizola (hormona stresa), ubrzava se rad srca, povećava se nivo testosterona, odgovornog za seksualnu želju. U adrenalinskom stanju raste i telesna temperatura, počinjemo da se znojimo. Dakle, fizički znaci gotovo su identični onima kad imamo seks. Razgovor sa naučnicima i psihoterapeutima pokazao je, čini se, da iza svega stoji naučno objašnjenje, a postoji i 5 najčešćih razloga zašto se svađa završava seksom. 1. Hormoni Nivo hormona, poput testosterona, adrenalina i kortizola (hormona stresa), tokom svađe raste, posebno kada se svađamo s ljudima koje volimo. "Kada telo oslobodi kortizol usled stresa, naša tela i umovi mogu da čeznu za bliskošću koju pruža seks", objašnjava seksualna terapeutkinja dr Dženi Skajler. S druge strane, orgazam podstiče proizvodnju serotonina, dopamina, adrenalina i oksitocina (hormon ljubavi), što ublažava učinak hormona stresa, objašnjava terapeut za seks i veze dr Endru Aron. To znači da, dok vas hormoni oslobođeni tokom svađe "podižu", hormoni oslobođeni nakon seksa vas smiruju i čine da se osećate zadovoljno, a daju vam i osećaj moći i sigurnosti.

2. Evolucija Vruće igre nakon ljutite borbe s partnerom otključavaju duboki i iskonski deo naše psihe. "Seks nakon svađe ne samo da pruža olakšanje, već stvara i uzbuđenje. Prelazite iz pretnji u osećaj pobede u prevladavanju pretnje i radost zbog preživljavanja", pojašnjava Aron. U osnovi, možete da se osećate kao da ste prevladali nešto opasno pa vaše telo usled toga postaje uzbuđeno, ili "napaljeno". 3. Teskoba i uzbuđenje Uzbuđenje i teskoba povećavaju puls, protok krvi i disanje. "Uzbuđenje zbog jedne od tih emocija verovatno će se preneti na drugu", objašnjava seksualni terapeut dr Robert Tomas, saosnivač Sextopedije. Kad smo pod stresom, poput onog izazvanog svađom, uzbuđuje se naš nervni sistem, što podstiče naš odgovor u kom biramo borbu ili beg, što nas ispunjava energijom i čini motivisanima da fizički delujemo na neki način.

4. Bavite se sadomazohizmom Jeste li znali da reč "strast" ima latinsko poreklo koje zapravo dolazi od "patior", što znači trpeti? "Postoji uska veza između besa, strasti, patnje i povezanosti", kaže Valeri Mersed, osnivačica časopisa Precipice. Borba može da bude podstaknuta seksualnim fantazijama (kroz sticanje seksualnog užitka zbog nanošenja ili primanja bola). Naravno, to ne znači da ćete sigurno završiti u takvim odnosima, ali možda završite u krugu onih koji imaju priliku da eksperimentišu. 5. Suočavanje sa traumom Traumatični događaji koji su sadržali svađu i borbu ili snažnu ljutnju ponekad mogu da se povežu sa seksualnim osećanjima. Zbog toga se događa da ste uzbuđeni kad god imate potrebu da se posvađate s partnerom. "Kad se parovi svađaju, često podstaknu okidač ili vrlo uplašeni deo svog memorijskog sistema. Strah stvara osećanje napuštenosti, neadekvatnosti ili oboje, pa seks ponekad može da ublaži taj strah povećavanjem intimnosti i ponovnim uspostavljanjem osećanja sigurnosti." I zbog svega ovoga, seks pomirenja može biti divan. Želja da uspostavite vezu i oprostite partneru je prioritet posle svađe, pa je seks pomirenja način da partneri jedno drugom ponovo iskažu ljubav i uspostave bliskost. Naravno, okrutnost, nasilje ili emocionalno zlostavljanje ukazuju na nezdravu dinamiku u vašoj vezi i trenutak kad treba podići "crvenu zastavicu" da to prekinete. Takođe, ako ikad zaključite da vaša veza postaje dobra tek nakon što su vaši odnosi stvarno postali loši, to je svakako razlog da posetite seksualnomg terapeuta, kako biste prebrodili tu situaciju ili razmislili o raskidu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs