Savet za ljubitelje cveća

Evo kako vaše hortenzije mogu da promene boju: Jednog leta roze, drugog leta plave!

Hortenzija može da menja boje kao kameleon

Lifestyle 25.04.2019. - 12:06h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Istinski ljubitelji cveća u svojim baštama pažljivo neguju hortenziju - zeleni žbun bogat cvetovima roze, plave i bele boje.

 

Neki srećnici su doživeli da njihova hortenzija menja boju kao kameleon, pa je često jedno leto cvetala roze cvetovima, dok je sledeće leto odlučila da ima plave cvetove.

 

Promene boje kod hortenzije zavisi od ph zemljišta, piše Naturallivingideas.com

 

Sada kada znate ovu tajnu, kontrola menjanja boje hortenzije je u vašim rukama. Promeniti ph vrednost zemljišta nije naročito teško, većin je učila slične eksperimente na časovima hemije u srednjim školama.

 

Međutim, ako imate hortenzije krem boje, u problemu ste, jer ova hortenzija tvrdoglavo ostaje u svojoj boji. Eventualno može malo da pređe u rozikastu tokom leta.

 

Soda bikarbona u bašti: Cveće buja, puževi beže, zemlja se čisti! Odlična zamena za pesticide!

foto: Profimedia

 

Ako želite da vaša hortenzija ima plavo - ljubičaste cvetove, zemljište oko nje mora biti više kiselo. Kiselo zemljište će pomoći da se aluminijum prenese u biljke što će usloviti plavu boju.

 

Ukoliko je vaša hortenzija plava, onda znači da je zemljište oko nje izuzetno kiselo. Organsko đubrivo će vam pomoći da dodatno zakiselite zemljište.

 

Organsko đubrivo možete da napravite od ostataka iz vaše kuhinje kao što su talog od kafe, kora od banane i td.

 

Ako žudite za roze hortenzijom posavetujte se sa stručnjacima iz poljoprivredne apoteke koji će vam preporučiti proizvode za snižavanje kiselosti zemljišta što će usloviti da vaša hortenzija cveta u roze boji.

 

Ljuska od jaja, pepeo, školjke sa letovanja, kao i kora od limuna će učiniti da se zemljište oslobodi od kiselosti pa ćete dobiti hortenziju u nežno roze boji.

 

Stil.kurir.rs

 

Sve o muškatlama: Evo kako se gaji, zaliva i prihranjuje najlepše balkonsko cveće! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...