Najbolje temperature za gajenje muškatli su od 10 do 27 stepeni. Na nižim temperaturama one polako počinju da propadaju. Zalivanje muškatli mora da bude redovno, ali umereno.
Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, da listovi ne bi uvenuli. Previše vlage i preterano zalivanje izaziva truljenje korena i zato zemljište treba da bude ravnomerno vlažno. U kasnim popodnevnim časovima, ako noći nisu hladne mogu da se poprskaju odstajolom vodom.
Hibridi muškatli, poznatije kao Kaliope su veoma otporne na bolesti.
Najbolja prihrana za sobno cveće tokom zime: Lek za svaku saksiju! (RECEPT)
Muškatle najviše vole svetlo mesto, ali zaštićeno od popodnevnog sunca.
Gajite ih u manjim saksijama kako bi se tlo brze sušilo. Nakon 15 dana od presađivanja muškatle prihranite, a pre toga zalivajte ih samo čistom vodom.
15 minuta nakon zalivanja ispraznite podmetač, jer muškatle ne podnose ustajalu vodu.
Kada temp pređe 30 stepeni rast muškatli se zaustavlja.
Početkom proleća muškatle treba orezati i zaliti. Poželjno je presaditi ih. Prihranjuje se đubrivom za muškatle, ili đubrivom za cvetnice. Tokom vegetacije prihranu muškatla treba obavljati zalivanjem 1-2 puta nedeljno rastvorom za muškatle.
Muškatle se, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smeju prihranjivati prskanjem preko listova.
Šta se seje i sadi u aprilu: Proleće je stiglo, vreme je za cveće!
Kako presaditi i razmnožiti muškatle?
Muškatle se razmnožavaju semenom ili uzimanjem reznica zdravih, sočnih biljaka, a optimalno vreme za to je leto. Reznice na ožiljavanje treba staviti u topao, peščani, umereno vlažan kompost. Razmnožavanje semenom zahteva da seme bude sveže, jer brzo gubi klijavost. Muškatle zimi treba držati u sobi na prozoru, jer joj takva temperatura pogoduje.
Tople i potpuno mračne prostorije nisu pogodne za prezimljavanje muškatli jer mogu dovesti do prevremenog kretanja muškatli, stvaranje tankih bledih izdanaka i iscrpljivanje biljke. Tokom zime stalno treba uklanjati osušene listove.
Svaki balkon ili bašta mora da ima bosiljak, ruzmarin i peršun: Evo zašto!