Baštovani, u akciju

Svaki balkon ili bašta mora da ima bosiljak, ruzmarin i peršun: Evo zašto!

Cveće ne mora da bude jedini ukras vaše bašte. Dajte prednost začinskom bilju

Lifestyle
Autor:
Foto: Profimedia

Greh je da i jedna saksija stoji neiskorišćena kada se u njoj može baškariti bosiljak, ruzmarin ili peršun. Korist je sledeća:

Bosiljak

Bosiljak ili kraljevska trava vezan je za različite kulture i verovanja. Kod nas se koristi pri osveštavanju vode u crkvi. Stari Grci bosiljak smatraju kraljem začina, a postoji verovanje da je rastao na mestu gde su Sveta carica Jelena i Car Konstantin pronašli krst na kojem je Isus raspet. Simbol bosiljka je i dobrodošlica, pa je dobro saditi ga na lejama na ulazu u dvorište, tj. u zardinjerama ispred ulaznih vrata.

Legenda kaže da je Bogorodica najviše od sveg cveća volela bosiljak.

Bosiljak je prirodni antibiotik, štiti srce i krvne sudove, snažan je antioksidans, jača imunitet, pomaže u borbi protiv infekcija...

Za dobro zdravlje se savetuje što više svežeg bosiljka u ishrani kao dodatak salati. Čaj od bosiljka je odličan lek protiv prvih simptoma gripa ili prehlade. Inhaliranje nad čajem od bosiljka leči upaljene sinuse...

Da biste gajili bosiljak potrebno vam je dosta vode, sunca i toplote i propusno zemljište. Krajem februara i početkom marta, bosiljak se seje u saksije. Potrebna mu je toplota da bi nikao i to do 15 stepeni Celzijusa.

Bosiljak se rasađuje u maju i može da se gaji u posebnim saksijama ili direktno u bašti. Mnogi ga koriste kao dekorativnu biljku, koja zbog mirisa zna da ulepša svako dvorište.

Lek i hrana: Ovako se bosiljak pravilno koristi!

Ruzmarin

Srpska kultura i tradicija ruzmarin vezuje za srećne događaje poput svadbe. Svatovi su se kitili svežom grančicom ruzmarina. Ruzmarin je drvenasata, višegodišnja biljka i može da se razmnoži ožiljenim grančicama. Za njegovo gajenje potrebno vam je dosta sunca, propusno zemljište i redovno zalivanje. Iako voli toplotu, ruzmarin će preživeti oštre zime. Redovno ga orezujte i uživajte u njegovom divnom cvetu.

Ruzmarin leči skoro sve bolesti: korisit se kao analgetik, opušta i smiruje, odlična je hrana za mozak (stimuliše kreativnost i produktivnost), koristi se protiv umora i stresa, podstiče cirkulaciju.

Može da se koristi u hrani. Oni koji su probali, ne mogu da zamisle pečeni krompir bez grančice ruzmarina. Ova začinska biljka odlično se slaže uz jagnjetinu ili ribu, a čaj od ruzmarina povoljno utiče na nervni sistem.

Svemoćni ruzmarin: Ovako ga koristite i bol u zglobovima, kašalj i loša cirkulacija će nestati!

Peršun

Dodatak skoro svakom jelu, svakako je peršun. Pojedina naučna istraživanja kažu da peršun sprečava rak, da je odličan antioksidans, štiti srce, a odlična je zaštita od reumatoidnog artritisa.

Najbolji učinak se dobije kada se jede svež peršun uz salate. Međutim, domaća pileća supa ne može da se zamisli bez struka svežeg peršuna koji poboljšava njeno lekovito dejstvo.

Peršun se gaji lako. Seje se početkom s jeseni ili u rano proleće. Ukoliko posejemo peršun u saksijama ili u bašti previše gusto, možemo ga i presađivati. Koren peršuna je izuzetno jak, pa ga upravo zbog toga mnogi ljudi i gaje. Shodno tome, i biljka koja se presađuje veoma će se lako primiti, jer je koren veoma adaptibilan na presađivanje. Kada se peršun poseje, potrebno je zaliti ga većom količinom vode.

Vodite računa da vam ove tri biljke uvek budu na dohvat ruke i bolesti vam ništa neće moći.

Stil.kurir.rs

Mnogo više od običnog začina: Štiti vas od raka, reume i prepun je vitamina C! Peršun će od sad biti vaša nova omiljena namirnica!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...