Isprobajte i vi

Terapija ruzmarinom za lepu i zdravu kosu: Sprečite opadanje i ubrzajte rast!

Postoje određeni načini da usporite proces opadanja kose, pa da čak i ubrzate njen rast, a istraživanja su pokazala da je tu vrlo delotvoran ruzmarin
Nega
20:18h Autor:
Terapija ruzmarinom za lepu i zdravu kosu: Sprečite opadanje i ubrzajte rast!
Foto: Thinkstock

Svi želimo da imamo zdravu i bujnu kosu, pa nije ni čudo zbog čega njeno opadanje ili ubrzano stanjivanje može da ima negativan uticaj na samopouzdanje. Gubitak kose (alopecija) je čest problem, malo više kod muškaraca nego kod žena, a mogu da je uzrokuju mnogobrojni faktori, od kojih su najčešći: genetski faktori, hormonska neravnoteža, kožna oboljenja, problemi sa štitnom žlezdom, manjak hranjivih materija u ishrani, hronični stres, jaka boja za kosu, nuspojave određenih lekova itd.

Ruzmarin kao lek: Protiv raka, nadutosti, akni, za savršen vid, a čisti i dom

Prirodni gubitak kose najčešće se javlja usled procesa starenja, kada folikule počinju da se skupljaju i počnu da proizvode tanju kosu s kraćim životnim vekom. Međutim, postoje i određeni načini da usporite proces opadanja kose, pa da čak i ubrzate njen rast. Istraživanja pokazuju da je ruzmarin prilično dobar u tom procesu, najverovatnije zbog povećanja cirkulacije krvi na vlasištu. Evo na koje načine možete da ga koristite s ciljem stimulisanja rasta kose.

Svakodnevno šamponiranje

Za svakodnevno negovanje kose, šamponu ili regeneratoru dodajte esencijalno ulje ruzmarina. Koristite dve kapi ulja za svakih 30 ml šampona ili regeneratora. Ukoliko ne šamponirate kosu svaki dan, onda samo nanosite regenerator: kosu nakvasite, nanesite regenerator i isperite kao i obično.

Kosa poput grive: Domaća maska od samo dva sastojka za rast i oporavak!

Svakodnevna masaža

Za svakodnevnu masažu koja stimuliše rast kose, dve kapi esencijalnog ulja ruzmarina dodajte u 30 ml baznog ulja (kao što je ulje jojobe). Ulje utrljajte na vlasište i masirajte tri minuta pre pranja kose.

Tretman toplim uljem jednom nedeljno

Jednom nedeljno upražnjavajte tretman toplim uljem. Za ovaj tretman vam je potrebno 50 ml baznog ulja i pet kapi ulja ruzmarina. Ulja pomešajte u manjoj tegli koja može da se zatvori. Teglu stavite u lonac s ključalom vodom, na par minuta, da se ulje zagreje. Postepeno masirajte vlasište uljem, koristeći prste, nekoliko minuta (ulje utrljajte na suvo vlasište). Potrudite se da malo ulja utrljate i na samu kosu, sve do vrhova.

Podmladite se pomoću jednostavnih caka: Tajna je u detaljima!

Na kosu stavite kapu za tuširanje ili je umotajte u plastičnu kesu, pa je nakon toga prekrijte što toplijim, vlažnim peškirom. Peškir zamenite novim, nakon što se prvi ohladi (menjajte peškire sve dok ne skinete kesu ili kapu s glave). Kosu isperite nakon pola sata do 45 minuta i šamponirajte blagim šamponom (najbolje je da koristite dečiji šampon).

Napomena: Esencijalno ulje ruzmarina ne preporučuje se osobama koje pate od visokog krvnog pritiska.

Nega svetskih žena: Kineskinje belancetom učvršćuju kožu, Grkinje neguju kosu ruzmarinom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs