Balkon kao iz bajke

7 vrsta raskošnog cveća kojem treba samo sunce! (FOTO)

Lako se gaje i baš svakom uspevaju

Bašta
Autor:
7 vrsta raskošnog cveća kojem treba samo sunce! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj cveća, a imate terasu koja je dobro osunčana tokom većeg dela dana, važno je da znate koje cveće uspeva na suncu, jer postoje i vrste koje sunce doslovno ubija.

Neka vaš sunčani balkon bude ukrašen sa sledećih 7 lepotica - one na suncu bujaju!

1. Petunije

Jedna od najpoznatijih vrsta cveća s obilnim cvetovima za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvetna lepotica dolazi u mnogo oblika i boja cveta, a može biti i dvobojna. Ako želite da vaše petunije budu bogate cvetovima jednom nedeljno ih prihranjujte tečnim đubrivom za petunije bogatim gvožđem. Cvetaju od ranog leta do početka jeseni i redovno im treba kidati cvetove koji su se osušili, jer to pospešuje cvetanje.

Soda bikarbona u bašti: Odlična zamena za pesticide! Hrani biljke, odbija puževe!

foto: Profimedia

2. Muškatle

Muškatle dolaze u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Poznate su po svojoj otpornosti i nezahtevnosti. Kako bi lepo rasle, obvezno je uklanjanje uvelih cvetova i požutelih listova kako se ne bi razvile bolesti. Za rast im treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca i propustan supstrat bogat hranjivim materijama.

foto: Shutterstock

3. Pustinjska ruža

Ima debelu stabljiku, izdanke i mesnate listove pa je stoga i dobila ime Obesum što u prevodu znači debeli – ogroman. Cveta u prepoznatljivoj žarko ružičastoj boji koja je u sredini cveta svetlija. Biljku nije potrebno đubriti niti joj davati prihranu. Za cvetanje zahteva veliku količinu prirodne svetlosti, ali tokom letnjih meseci mlade biljke (starosti do jedne godine) potrebno je skloniti s direktnog sunčevog svetla kako ne bi došlo do oštećenja biljke. Kao sukulentna biljna vrsta, ne zahteva puno vode. Zaliva se samo kada je zemlja potpuno suva i potrebno ga je prilagoditi godišnjem dobu.

Zaboravljena perunika, cvet koji je najlakše gajiti: Evo kako da podmladite stare sadnice!

4. Margareta

Višegodišnja je biljka, grmolikog oblika s malim cvetovima, ne većim od pet centimetara, belih latica koje omeđuju žuto središte, a rastu na vitkoj dugoj peteljci. Listovi su tamnozeleni na obe strane i nazubljeni, a gornji listovi su kraći i rastu uz peteljku cveta. Margarete cvetaju od juna do septembra, a razmnožava se semenom u proleće ili deljenjem u jesen i proleće. Odgovara joj sunčano ili polusenovito mesto, obična vrtna i redovno vlažna, ali drenirana zemlja.

5. Verbena

Uglavnom je nalazimo u crvenoj, ružičastoj boji, kao i u plavoj, ljubičastoj, žutoj i beloj boji sa zelenim tvrđim reckavim listićima, koje mogu na dodir ruke ostaviti lagano peckanje. Postoji grmolika verbena i puzavica. Naraste do 30 centimetara visine i sadi se u razmaku od 20 do 25 centimetara. Budući da je reč o jednogodišnjoj biljci, svake godine je morate ponovo zasejati ili kupiti rasad. Verbena je savršeno cveće za balkon, ali može se uzgajati i u vrtu, a u ni u jednoj od ove dve varijante nega ove lepe biljke nije prezahtevna. Voli sunčana i topla mesta i umereno zalivanje. Za obilno cvetanje treba je redovno orezivati.

Pravilna sadnja i nega gladiola: Ovako gajene cvetaće godinama!

foto: Shutterstock

6. Vinka

Ovo neodoljivo cveće dolazi u više boja, a možete ga saditi u teglice ili u zemlju, kako vam više odgovara. Jednom kada je donesete u svoj dom, presadite je u veću teglu da ima prostora za rast. Kada je u pitanju zalevanje, ono neka bude redovno, ali pazite da ne preterate i pre zalivanja proverite da li je zemlja suva.

foto: Profimedia

7. Bakopa

Cvetovi bakope mogu biti jednobojni ili višebojni, a najčešće su beli, ljubičasti, žuti i ružičasti. Veoma je lepa i u kombinaciji s drugim cvećem kao što su verbena, surfinija, grmolika pelargonija, begonija puzavica i slične vrste. Cveta od juna do oktobra, a najbolje raste na suncu ili u polusenci uz redovno zalivanje s vodom koja je odstajala (nikako ne hladnom). Posebno joj pogoduje jutarnje sunce i popodnevna senka jer tada celog leta neumorno cveta. Bakopi odgovara dobro drenirana, plodna i kontinuirano vlažna zemlja, dok je na sušu i mraz osetljiva. Tokom cvetajućeg razdoblja treba je prihranjivati svakih 14 dana tečnim đubrivom za cvetnice.

Najlepši začini uvek pri ruci: Kako da sami, bez muke, uzgojite omiljene začine!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs