Veličanstveni iris

Zaboravljena perunika, cvet koji je najlakše gajiti: Evo kako da podmladite stare sadnice!

Prelepi cvet krasiće i vašu baštu od ranog proleća ako ga uzgajate na pravi način

Bašta
Autor:
Zaboravljena perunika, cvet koji je najlakše gajiti: Evo kako da podmladite stare sadnice!
Foto: Shutterstock

Perunika (Iris-Barbata-hibrid) se bez sumnje ubraja u najelegantnije perene u leji tokom leta. U aprilu otvaraju cvetove niže sorte, a onda u maju i junu slede srednje i visoke sorte. Uprkos svojoj markantnoj pojavi, ova perena je veoma laka za negu ukoliko joj se nađe odgovarajuće mesto u bašti.

Potrebno joj je dosta sunca, vodopropusna zemlja i neutralni do blagi krečnjački supstrat. Ovo su najbolji preduslovi za bogato cvetanje.

Evo kako se gaji:

Perunika raste na različitim tipovima zemljišta, ali za gajenje zahteva srednje laka i plodna zemljišta, normalne vlažnosti, kiselosti pH 5-7. Nisu pogodna teška, suviše kisela i vlažna zemljišta.

Za gajenje perunike kao lekovite vrste koriste se neselekcionisane sorte.

Najbolji predusevi za proizvodnju perunike su strna žita i okopavine đubrene stajnjakom. Bez obzira koji je predusev, preporučuje se duboka jesenja obrada zemljišta do 40 cm.

Predsetvena priprema se obavlja u jesen ili u proleće, što zavisi od načina razmnožavanja i vremena setve (sadnje).

Mineralna đubriva se dodaju u predsetvenoj pripremi zemljišta u količini 500-800 kg/ha NPK 15:15:15 u zavisnosti od plodnosti zemljišta.

Vintidž bašta iz snova: Magična oaza i u vašem dvorištu - bez uloženog dinara!

foto: Shutterstock

Sadnja se obavlja u jesen, od kraja oktobra do polovine novembra, a u proleće čim vremenske prilike to dozvole. Jesenja sadnja je bolja, jer se postiže veći prinos rizoma i sadržaj etarskog ulja.

Razmnožava se pomoću rasada, deljenjem izdanaka i deljenjem rizoma. Razmnožavanje izdancima i rizomima je najčešći način. Obavlja se u jesen, posle vađenja rizoma. Prvo se izdvajaju vršni izdanci i sitniji rizomi i čuvaju do sadnje. Rasađuje se na 30-40 cm x 20-30 cm, što zavisi od kvaliteta zemljišta (sadržaj humusa i dubina oraničnog sloja).

Za gajenje se često koriste plitka i kamenita zemljišta na južnim padinama brda, gde se rasađuje na manji razmak.

Kako da podmladite stare sadnice perunike

Period od kraja jula do početka oktobra idealan je za ovaj posao, tada je pravo vreme i za sadnju novih biljaka. Tako će ove rasađene biljlke imati dovoljno vremena da do zime obrazuju adekvatan koren. Pre sadnje zemlju dobro prekopajte i obogatite zrelim kompostom. Vodite računa o tome da rizom ne bude posađen preduboko u zemlju. Trebalo bi da nakon sadnje viri za trećinu iznad zemlje. Ovo pravilo važi za sadnju i u leje i u saksije.

Perunika koja se uzgaja u saksiji deli se na isti način kao ona što raste u leji. U vrtu razmak između sadnica mora da bude od 20 do 40 cm.

1. Za sadnju u saksije pogodne su niže i srednje sorte. Kada biljkama postane tesno, treba ih razdeliti i presaditi u svežu zemlju da ne bi počele da pate zbog nedovoljno hranljivih materija i postale lenje za cvetanje.

2. Busen biljke se po pravilu lako vadi iz saksije. Ukoliko imate poteškoća, isecite saksiju makazama.

3. Busen pažljivo prepolovite da biste lakše došli do biljke. Skinite zemlju s korena koliko je god moguće.

4. Rizome razdvojite i isecite na komade od 10 cm. Svaki od njih mora da ima lišće i dobar koren.

5. Skratite lišće na užim delovima kako bi mesta reza bila što manja. Eventualna trula mesta odsecite.

6. Preostalu zemlju pažljivo stresite s korena ili je skinite prstima.

7. Skratite listove na dužinu šake da biste smanjili odavanje vode. Makazama ukoso secite lišće.

8. Koren takođe malo skratite.

9. Pomešajte zemlju za cveće i pesak i vodite računa o tome da nova saksija ima dovoljno veliki otvor na dnu. Preporučljiv je i drenažni sloj od kamenja.

10. Posadite rizome tako da lišće viri iz zemlje. U saksiji razmak između biljaka može da bude manji nego u leji. Blago ih prekrijte zemljom i dobro sabijte.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs