Bašta iz snova

Pravilna sadnja i nega gladiola: Ovako gajene cvetaće godinama!

Najbolje je saditi ih u intervalima, kako biste duže uživali u prelepim cvetovima

Bašta
13:29h Autor:
Foto: Shutterstock

Gladiola je biljka koja fantastično napreduje tokom toplog leta. Ove lepotice će neprestano cvetati ako lukovice sadite u intervalima od po nekoliko nedelja. Ako naučite da negujete gladiole, za nagradu ćete dobiti velike površine preplavljene divnim bojama, a ujedno i prelepe reznice.

Kako se uzgajaju gladiole


Lukovice gladiola izgledaju kao velike lukovice šafrana (krokusa). Imaju smeđi vlaknasti omotač sa malim ravnim dnom. Ponekad se izdanci već promaljaju iz lukovica.

 

Sledite ova uputstva za negu gladiola:

 

Gladiole su cveće kome više prija dobro proceđeno pa čak i peskovito zemljište. Pored toga, vole sunčana mesta.


Sadnja je slična kao i sadnja drugih lukovica. Lukovicu gladiole ćete morati da posadite nešto dublje nego druge lukovice jer one imaju visoke snopove lišća. Na taj način ćete im pomoći da se dobro „usidre“ jer jak vetar može da ih iščupa iz zemlje.

Sadnja gladiola se odvija u samo nekoliko jednostavnih koraka:

 

  • Najpre iskopajte rov dubine oko 20cm. Napravite dovoljno dugačak rov da u njemu možete lepo da rasporedite lukovice u razmacima od 17 – 20cm. Ovakav raspored može da vam deluje čudno pa, da bi vam bilo lakše, napravite rov polukružnog ili ovalnog oblika. Vodite računa da imate dovoljno mesta da možete lepo da rasporedite oko 10 lukovica.

 

  • Lukovice ćete morati da prihranite nekim đubrivom, na primer, 5-10-10 ili 5-10-5. Preporučenu količinu đubriva stavite na dno rova ali ga obavezno pomešajte sa zemljom da ne biste uništili lukovice. Dodajte i jedan sloj zemlje bez đubriva pre nego što spustite lukovice u rov.

 

  • Sadnju gladiola bi trebalo da počnete sredinom proleća. Od trenutka kada ste posadili prve lukovice, svakih nekoliko nedelja posadite još novih. Gladiolama je potrebno od 70 – 100 dana da porastu i počnu da cvetaju, tako da će vam sadnja u intervalima omogućiti da imate biljke u cvetu čitavog leta. Ako se gladiole nalaze na mestu gde su izložene vetru, moraćete da im obezbedite neku potporu (pritka, baštenske merdevine itd.) za koju će biti privezane. Sa sadnjom prestanite približno sredinom jula.

 

  • Tokom perioda rasta redovno zalivajte gladiole i malčirajte prostor oko biljaka da bi tlo bilo vlažno.

 

  • Pravilna nega gladiola podrazumeva prihranu. Kada izrastu, prihranite ih kada vidite da se promaljaju prvi vrhovi pupoljaka. Nakon berbe cveća, možete ponovo da ih prihranite. Prilikom prihranjivanja samo stavite granule pored biljke i malo grabuljama izmešajte zemlju i đubrivo.

 

Kraljevski cvet koji smiruje um: Ovo cveće morate gajiti na terasi ili u bašti! (FOTO)

foto: Shutterstock

Nega gladiola tokom zime


Umesto da ostavljate lukovice da prezime u zemlji, izvadite ih 4 – 6 nedelja posle cvetanja. Iskopajte lukovicu i otresite sa nje što je moguće više zemlje. Isecite listove na oko 2,5cm.

 

Ostavite lukovice oko nedelju dana da se osuše. Nakon toga, četkom možete da uklonite preostalu zemlju. Lukovice gladiole čuvajte na suvom, tamnom i prohladnom mestu u mrežastim vrećama ili starim hulahopkama da usled vlage ne bi došlo do pojave buđi. Zaštite ih i tako što čete ih čuvati na mestu gde miševi ne mogu da dođu do njih jer oni obožavaju lukovice gladiola.

Gladiole su divan dodatak svakom vrtu. Ako znate kako da ih uzgajate i da se pravilno brinete o njima, ovo predivno cveće će odlično uspevati i u vašem vrtu.

 

Po receptu iskusnih cvećara: Ovo čudo od rastvora oporaviće baš svaki cvet i pospešiti njegov rast!

foto: Shutterstock

Uzgoj gladiola u saksijama

Sadnja lukovica gladiola u saksijama je dobra ideja u slučaju da nemate dovoljno prostora u bašti. Sve što je potrebno je da obezbedite odgovarajuću drenažu i uslove za rast biljke.


Uzgoj nižih sorti u saksijama odlično funkcioniše jer su one kraće i imaće manje šanse da se polome, za razliku od sorti koje rastu visoko. Ako se ipak opredelite za neku krupniju sortu, moraćete da joj obezbedite pritku kao oslonac.

 

Potrebna vam je saksija koja na dnu ima rupe za proceđivanje vode. Ako ih nema, vašim gladiolama će „noge stalno da budu mokre“ pa neće lepo da rastu. Što je još gore, velika je verovatnoća da će lukovice istruliti.

Saksija za uzgoj gladiola bi trebalo da bude najmanje 30 cm duboka i isto tolikog prečnika. Dubina saksije mora da bude takva da u nju stane lukovica i dovoljna količina zemlje za saksije (dobrog kvaliteta) kojom će ona biti pokrivena. Ispod lukovice bi trebalo da bude sloj zemlje debljine oko 5cm.

Na dno saksije stavite malo šljunka da bi proceđivanje vode bilo dobro. Gladiole ne smeju da se nalaze u zemlji koja je prezasićena vodom. Ako se to dogodi, lukovica će istruliti.

 

Lukovice posadite na dubini od 7,5 – 15cm i na razmaku od 5 – 7,5cm između svake, sa ravnom stranom lukovice okrenutom ka dnu. Brojni baštovani gladiole sade u intervalima od 2 – 3 nedelje da bi stalno imali biljke u cvetu. Pošto posadite lukovice, obilno ih zalijte. Natopite zemlju dobro da bi se slegla oko lukovice.

Gladiole zalivajte periodično. Bolje je da ih jednom nedeljno dobro natopite nego da ih nekoliko puta nedeljno zalivate pomalo. Korenje i stabljike će početi da se pojavljuju ubrzo nakon prvog zalivanja.

 

Kada počnu da se pojavljuju cvetovi, možete da ih ostavite na biljkama ili da ih uberete i napravite cvetni aranžman. Ako se odlučite da ostavite cvetove na biljci, odsecajte precvetale da bi obezbedili kontinuitet rasta. Kada gladiola precveta, nemojte seći listove. Listovi nastavljaju da stvaraju hranu koja se skladišti u lukovici i koja će biti potrebna za narednu sezonu cvetanja.

Ako želite da nastavite gajenje gladiola i sledeće godine, pošto svi cvetovi uvenu, lukovice zalivajte redovno. Listovi će početi da žute i da dobijaju smeđu boju, a na kraju će se osušiti. Kada se to dogodi, ispraznite saksiju. Otkrijte lukovice i ostavite ih tako da se osuši zemlja koja se na njih zalepila. Uklonite uvele listove, četkom uklonite suvu zemlju i čuvajte lukovice na prohladnom, suvom mestu. Tako će biti spremne za sadnju sledeće godine.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...