RAZUZDANI MONAH MESECIMA SE NIJE KUPAO, A U MANASTIRU JE PRAVIO ORGIJE: Ono što je Raspućin radio devojkama je BIZARNO

Grigorije Raspućin živeo je razvratnički, a sebe je predstavljao "svetim čovekom".

Lifestyle
17:46h Autor:
RAZUZDANI MONAH MESECIMA SE NIJE KUPAO, A U MANASTIRU JE PRAVIO ORGIJE: Ono što je Raspućin radio devojkama je BIZARNO
Foto: Profimedia

Sebe je opisivao svetim čovekom, a upravo takav je ušao na ruski, carski dvor gde su ga svi poštovali. Međutim, Grigorije Raspućin umro je kao najveći razvratnik. Tog snežnog jutra 16. decembra 1916. video ga je kako tetura u svoj stan u Sankt Peterburgu u ranim satima, jasno prihvatajući jednu od svojih omiljenih izreka, da je vino "božji lek".

To nikako nije neobično prema policijskim telohraniteljima koji su čuvali njegov dom po direktnom naređenju cara Nikolaja II i njegove supruge carice Aleksandre, poslednjih vladara osuđene dinastije Romanov. Njihovi izveštaji su opisivali Raspućina u različitim vremenima kao "veoma pijan", "mrtav pijan" i "predoziran pićem". Ubrzo po povratku u svoj stan, Božiji čovek, poznat po tome što je izbegavao spavanje, vratio se na ulicu.

Raspućin
foto: Profimedia

Kratko ležanje ga je pripremilo za sledeći put, u njegovu voljenu "banju", kupalište u kojem će mu neka od "malih dama" sapunjati genitalije, kako je nazivao svoje sledbenice. Posle ove uzbudljive sesije, bio je spreman za brzu šetnju do najbliže crkve kako bi se odrekao Satane. Kao što je više puta govorio: "Bez greha nema pokajanja." Veče ga je zateklo kući, gde je ispio svoju 12. flašu vina Madeira za isto toliko sati, pre nego što je primio posetioca, punačku plavušu po imenu "Sestra Marija".

Njegova nećakinja Ana, koja je bila tamo, sećala se da to nije bila sestra milosrđa.

"Pomogla mu je da otkloni tenziju koja ga je očigledno obuzimala protiv njegove volje", priseća se ona.

Raspućin i sestra Marija su se povukli u njegovu radnu sobu gde su počeli da uklanjaju deo te napetosti. Ali nije mogao da se zabavlja sa njom predugo jer je te noći imao još jedan sastanak sa prelepom mladom aristokratkinjom po imenu princeza Irina. Trebalo je da se sastane sa njom u njenoj raskošnoj palati u Sankt Peterburgu nakon što su njeni gosti na večeri otišli ​​kući. Bio je to zadatak kojem se radovao, ali na koji nikada nije trebalo da pristane.

Marija Raspućin
foto: Wikipedia

Jer upravo u toj palati je trebalo da dočeka svoj bizaran i brutalan kraj — otrovana, pretučena i na kraju ubijena od strane grupe njegovih neprijatelja.

On je, ipak, bio čovek koji je serijsko zavođenje žena smatrao nekom vrstom verske dužnosti. Rođen 1869. godine, kao sin seljaka, odrastao je u sibirskom selu Pokrovskoe, gde su se njegovi mistični darovi, navodno, pokazali do njegove 12. godine. Govorilo se da su porodične krave davale više mleka kada je on bio u blizini, a on je jednom rešio krađu konja tako što je tačno prorekao da će ukradena životinja biti pronađena u kući najbogatijeg čoveka u selu.

Nakon čarolije u manastiru u kasnim dvadesetim, tvrdio je da bi spavanjem sa ženama mogao da preuzme njihove grehe i tako im pomogne da pronađu "milost Božiju".

"Ne degradiram te, ja te pročišćavam", govorio je svojim dvojkama dok ih je vodio u energične plesove oko vatre od mirisa tamjana u obližnjim šumama, nakon čega bi se navodno "radovao" sa svakom od njih.

Sa hipnotičkim očima i sposobnošću da po volji skuplja i širi zenice, imao je mnogo voljnih učenika, uprkos lošoj ličnoj higijeni.

Svakog proleća polazio je na pešačenje na razna sveta mesta i hvalio se oskudici koju je pretrpeo na putu, jednom tvrdeći da je prošao šest meseci, a da nije promenio donji veš.

Jedan čovek koji ga je sreo primetio je da miriše na kozu. Drugi su pričali o njegovom zadahu i "zubima kao pocrnelim panjevima".

To nije odvratilo grupe mladih žena koje je često dovodio sa svojih putovanja. Zanimljivo je da je njegove veze sa njima tolerisala njegova žena Praskovia, koja se, tri godine starija od njega, udala za njega kada je imao 18 godina i ostala mu verna do kraja.

Raspućin
foto: Wikipedia

"Ima dovoljno za sve", jednom je zagonetno primetila, misleći možda na legendarnu veličinu Raspućinove zadužbine.

Mnogi su to mogli da potvrde, uključujući i dve sestre, od 15 i 20 godina, koje su pozvane da mu se pridruže u kupatilu u gradu Kijevu na seansi "radovanja". Kada mu je prišla njihova ogorčena majka, rekao joj je da treba da se oseća mirno. "Svanuo je Spasovdan za vaše dve ćerke", rekao je veličanstveno.

Zadobio je naklonost u carskim krugovima kada su glasine o njegovim moćima doprle do velike kneginje Milice, lakoverne žene koja je upoznala mnoge "svete ljude" sa svojom rođakom, caricom. Među njima je bio francuski mesar i "mistik" po imenu gospodin Filip koji je tvrdio da može da učini ljude nevidljivima.

Marija Raspućin
foto: Wikipedia

Na bogosluženju 1903. godine, Raspućin je javno izjavio da će Carica biti isporučena toliko željenog muškog naslednika u roku od godinu dana i, nakon dolaska careviča Alekseja u avgustu 1904., velika kneginja je organizovala da se upozna sa ponosnim roditeljima. pri prvoj od mnogih narednih poseta carskoj palati.

Poštovanje seljaka je u to vreme bilo u modi među ruskom aristokratijom, a Raspućinova doživotna nepismenost i navika da jede prstima dobro su se slagali sa "tatom" i "mamom", kako ih je on sebi nazvao. Kao i ono što je izgledalo kao izvanredno šesto čulo.

Navodno je imao isceliteljske moći

Poštovanje seljaka je u to vreme bilo u modi među ruskom aristokratijom, a Raspućinova doživotna nepismenost i navika da jede prstima dobro su se slagali sa "tatom" i "mamom", kako ih je on nazvao.Kao i ono što je izgledalo kao izvanredno šesto čulo.

Legenda kaže da je Raspućin jednom prilikom razgovarao sa Caricom o proviđenju kada se iznenada prekinuo vičući: "On je u plavoj sobi!" Otrčali su u plavu bilijarsku sobu u palati gde je Raspućin podigao carevića Alekseja neposredno pre nego što je luster koji je pao sleteo tačno tamo gde je on stajao.

Pre svega, carica je bila porobljena "isceliteljskom snagom" Raspućinovih molitvi. Pošto je postalo očigledno da njen voljeni sin ima hemofiliju, nasledno stanje koje utiče na sposobnost zgrušavanja krvi, činilo se da je on jedina osoba koja može da zaustavi tok kad god se Aleksej povredi.

Od tada se sugerisalo da je njegova tajna bila u sposobnosti da smiri carevića, snižavajući mu krvni pritisak i na taj način olakšavajući krvarenje. Ili je to moglo biti njegovo gađenje prema novom čudesnom leku aspirinu, koji su ruski sudski lekari izdali za ublažavanje bolova i koji je tek u kasnijim godinama otkriven da je antikoagulant koji bi znatno pogoršao krvarenje.

Raspućin
foto: Profimedia

Šta god da se krilo iza izlečenja, caričina vera u Raspućina bila je nepokolebljiva i njegovo ime je postalo poznato širom Rusije.

Dok je njegova žena ostala kod kuće u Pokrovskom, on je uzeo stan u Sankt Peterburgu, gde su ulice napolju bile prepune njegovih sledbenika, takozvanih "Rasputinki". Znalo se da se njih do 400 odjednom skupilo pre izlaska sunca, čekajući čak tri dana da ga vide.

Ovi poklonici su došli u potrazi za čudotvornim lekovima ili uspomenama, uključujući Rasputinove isečene nokte. Oni su bili veoma cenjeni, uprkos tome što je jedan menadžer restorana u Sankt Peterburgu svedočio da su ruke Božjeg čoveka "prljave, sa izgriženim, pocrnelim noktima".

Oni za koje se smatralo da su dovoljno privlačni da postanu njegove "male dame" bi, poput sestre Marije, bili pozvani da mu se pridruže u njegovoj studiji. U njemu se nalazila sofa koja je bila toliko iskorišćena da su joj leđa na kraju popustila.

Raspućin
foto: Profimedia

Jezive orgije

Izveštaji o takvim ekscesima ubrzo su se proširili Peterburgom, a oni izvan grada imali su i druge strašne priče. U jednom manastiru monahinje su tvrdile da je Raspućin pravio orgije i kupao se sa iskušenicima.

Ubrzo su mu život ugrozili ogorčeni klirici, među kojima je bio i nepokolebljivi monah po imenu Iliodor čija je revnost bila tolika da je u jednom trenutku prikupio 120 bombi sa kojima je mogao da ga pošalje.

Nikada ih nije rasporedio, umesto toga odlučio je da zamahne sekirom prema Raspućinu i zapreti da će ga kastrirati.

Na sličan način, pomahnitali patuljak Sveti Čovek po imenu Blaženi Mitja prvo je udario "pravog Hrista", kako ga je car očigledno nazvao, a zatim pokušao da mu skine muškost.

Raspućin je preživeo takve napade, ali u godinama koje su prethodile njegovoj smrti, bilo je sve više ljutnje zbog njegovog sve većeg uticaja na dvoru. Potvrđujući božansko vođstvo, mogao je da ubedi caricu da učini skoro sve, a to mu je takođe dalo veliki uticaj na cara, bezbojnog i neodlučnog čoveka koji se uglavnom slagao sa željama svoje žene.

Raspućin
foto: Profimedia

Jedan od onih protiv kojih je radio bio je carev ujak, veliki knez Nikola, koji je bio veoma nepoverljiv prema Rasputinu i jednom je pretio da će ga obesiti. Godine 1915. Rasputin je pozvao cara da skine velikog vojvodu sa komande nad milionskom vojskom zemlje i na to je pristao, iako je zemlja tada bila angažovana u Prvom svetskom ratu.

Takođe je rečeno da je Raspućin iskorišćavao taj rat u svoju finansijsku korist, naplaćujući 2.000 rubalja svaki put (oko 200 funti danas) za zadržavanje vojnika sa fronta.

Drugi tračevi su ga optuživali da je spavao sa Caricom. Ovo je bilo malo verovatno jer je bila žena toliko skromne da je marljivo pokrivala toalet i kadu kada nisu bili u upotrebi. Ali Rasputin je nehotice podstakao glasine tokom pijane večere u restoranu u Moskvi.

Ovom prilikom njegovo uobičajeno hvalisanje svojim mestom u naklonosti carskog para kulminiralo je urlanjem da je "stara devojka" spavala sa njim. Kada su ga gosti za drugim stolom pitali da li je on zaista Raspućin, on je spustio pantalone i mahnuo im svojim najpoznatijim likom, sve vreme delivši beleške na kojima je pisalo "Voli nesebično".

Carica je ipak odbila da čuje ni reč protiv njega, radije verujući da se varalica predstavlja kao Raspućin i da se loše ponaša u javnosti kako bi ocrnio njegovo ime.

Ovo je podstaklo sumnju da je carica, rođena u Nemačkoj, radila sa Raspućinom na sabotiranju ruskih ratnih napora.

Navodi se da je metak za koji se tvrdi da je ubio Raspćina ispalio agent britanske tajne službe, usred zabrinutosti da je lobirao da Rusi sklope separatni mir sa caričinom domovinom. Agent koji je najčešće nazivan atentatorom bio je Osvald Rajner, koji je bio u palati princeze Irine ujutru nakon Rasputinovog ubistva i naredna 24 sata.

Bio je na Oksfordu sa njenim mužem, princom Feliksom Jusupovim, i ideja da je mogao da ubije Raspućina nije tako čudna. Ali Jusupov je imao svoje razloge zašto je želeo Raspućinovu smrt. U junu 1915, rulja se okupila na Crvenom trgu u Moskvi pozivajući da se Rasputin obesi. Guverner grada bio je otac princa Jusupova, "tata Feliks", a kada se požalio caru na nemire koje je izazivao Raspućin, on je na licu mesta otpušten. Bogati Jusupovi su bili opasna porodica za otuđenje, a Jusupov nije štedeo novca pripremajući razrađenu zamku kojom bi se osvetio Raspućinu sledeće godine.

Tada 29-godišnji princ je bio biseksualac ​​i nije bio nesklon onome što je nazvao "ljubavnim odnosima posebne vrste" čak i nakon što se oženio princezom Irinom, priznatom lepoticom, 1914. Pretvarajući se da želi Rasputinovu pomoć da se oslobodi takvih želja, on ga je još više privukao sugerišući da bi trebalo da dođe u palatu kasno jedne noći na sastanak sa svojom ženom.

Raspućin je uveden u sobu u podrumu palate, bezbedno van dometa potencijalnih svedoka. Zbunjen Madeirom koju je popio ranije tog dana, rečeno mu je da je princeza gore i da može da je upozna čim Jusupov i njegova tri prijatelja odu. U stvari, bila je daleko na Krimu. Zaverenici su nameravali da otruju Rasputina dok je čekao vezu. Ali bez obzira na to koliko su ga vina i hrane sa cijanidom zasipali, nije pokazao štetne efekte. Sumnjajući da je njihova žrtva zaštićena natprirodnim moćima, ubili su ga.

Čak i tada, posle nekoliko sati, činilo se da se nekim čudom vratio u život i uspeo da pobegne. Međutim, dok je trčao preko dvorišta palate, ponovo je pogođen - iako se kasnije niko nije mogao složiti oko toga ko je ispalio metak. Čak i tada, jedan izveštaj sugeriše da je još uvek bio živ kada su sledećeg jutra pregledali njegovo telo. "Okrenuvši lice prema gore, zastenjao je i izgledalo je kao da je prevrnuo desnim okom što me je fiksiralo, ošamućeno, ali strašno", tvrdi Vladimir Puriškevič, političar koji je bio deo zavere.

Raspućin je do tada svakako trebao biti mrtav. Jusupov je žestoko napao palicom, pretukao ga tako temeljno i žestoko da su mu čak i testisi bili smrskani. Njegovo telo pronađeno je dva dana kasnije kada je uočen rukav njegove bunde kako viri iz leda na obližnjoj reci.

Kada je princ kasnije bio umešan u njegovo ubistvo, car ga je proterao na jedno od udaljenih imanja porodice Jusupov, ali se nije usudio dalje da ga kazni iz straha od pobune. Hvaljen kao heroj, princ je preživeo revoluciju, a on i princeza Irina živeli su godine na jugu Francuske.

Dakle, vera u Raspućinove isceliteljske moći opstaje čak i vek nakon što ga je strast prema ženama koja je tako dominirala njegovim životom na kraju dovela u iskušenje na smrt, piše Dejli mejl.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs