SAVETI ZLATA VREDNI

Metod doktora Gejla: Rešite se stresa i negativnih emocija u 7 jednostavnih koraka!

Vrlo jednostavana tehnika koju možete ovog momenta da počnete da sprovodite 

Saveti stručnjaka 16.01.2021. - 21:49h Autor: Stil
Foto: Shuterstock

Stres je okidač za mnoge bolesti, naglašavaju lekari. Gomilanje negativnih emocija ostavlja posledice na naše telo i uglavnom se ispoljava kroz neke fizičke smetnje.

 

Stres ne možemo izbeći, ali možemo da naučimo da ga kontrolišemo. Ovo je 7 jednostavnih koraka, doktora psihijatrije Gejla Salca koji daju rezultate:

 

1. Napravite listu stvari na kojima ste zahvalni 

 

Kada vas savladaju stres i anksioznost, setite se svih stvari na kojima ste zahvalni. Iako zvuči suludo, ali pokazivanje zahvalnosti za najmanje stvari, poput tople šoljice čaja ili sunčanog dana može da podigne raspoloženje i smanji negativne emocije.

 

2. Odmorite se

 

Prema jednoj studija objavljenoj 2017. godine u časopisu Nature Revievs Neuroscience, oni koji ne spavaju dovoljno reaktivniji su na emocionalno negativne stimuluse, u odnosu na one ljude koji su odmorni.

 

3. Nabavite kućnog ljubimca

 

Prema istraživanju klinike iz Klivlenda, samo maženje životinje može da poveća nivo serotonina i dopamina. Eksperimentom u kojem je učestvovalo 2000 vlasnika kućnih ljubimaca, zaključeno je da je 74% njih doživelo poboljšanje mentalnog zdravlja.

4. Meditirajte

 

Meditacija je dokazano dobra u slučajevima anksioznosti i depresije, zato kada se osećate nelagodno, odvojite 10 do 15 minuta i fokusirajte se na svoj um i telo.

 

5. Provodite više vremena u prirodi 

 

Provođenje vremena u prirodi povoljno utiče na nivo stresa. Prema studiji objavljenoj u International Journal of Environmental Health Research, čak i provođenje samo 20 minuta u parku čini čuda za mentalno zdavlje.

 

6. Vežbajte

 

Fizička aktivnost dokazano smanjuje nivo stresa i podstiče proizvodnju serotonina. Potrebno je da izdvojite samo 30 minuta, 3 puta nedeljno, kako biste se osećali mirnije.

 

7. Okružite se dragim ljudima 

 

Dragi ljudi u nama bude lepe emocije i povećavaju naše samopuzdanje. Kada osećate da vas stres nadvladava, okrenite se prijateljima i razgovarajte sa njima.

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...