SMRŠALA 19 KILOGRAMA

LEKARI UPOZORAVAJU DA AUTOFAGIJA MOŽE DA IZAZOVE OVE OPASNE POSLEDICE: Milena (35) je osetila neke i JEDVA SE IZBORILA!

Ovaj način ishrane nije za svakoga!

Saveti stručnjaka
18:07h Autor:
LEKARI UPOZORAVAJU DA AUTOFAGIJA MOŽE DA IZAZOVE OVE OPASNE POSLEDICE: Milena (35) je osetila neke i JEDVA SE IZBORILA!
Foto: Shutterstock

Milena Stojanović (35) bila je na autofagiji skoro deset meseci i smršala je 19 kilograma! Ali, kako ističe, taj put joj uopšte nije bio lak! Naime, susrela se sa brojnim negativnim stranama ovog načina ishrane.

Autofagija, povremeni post ili "fasting" predstavlja režim ishrane u kojem se izbegava konzumiranje bilo kakve hrane u peirodu od 10 ili 12 sati. Ova "dijeta" postaje sve popularnija, ali stručnjaci ističu da ne postoje dokazi da može biti opasna, ali upozoravaju da bi neki ljudi trebalo dobro da provere svoje zdravlje, pre nego što se odluče za nju.

Međutim, Milena se tokom takvog načina ishrane osećala veoma iscrpljeno i razdražljivo. Nije mogla da se odrekne u potpunosti slatkiša, koje je pre toga jela u velikim količina, pa se zbog toga osećala loše, što se odrazilo na njeno psihičko stanje. Sa druge strane, kada je videla da se kilogrami smanjuju, dobila je motivaciju za dalje. Što je otišlo u drugom smeru, sve manje i manje je jela, strogo gledajući da ispoštuje satnice autofagije. To je počelo dodatno da je opterećuje, jer, iako je gubila kilograme, a imala ih je 84, nije bila srećna! I anksioznost je pokucala na vrata.

Dokazano je da tokom perioda u kojem ne konzumirate hranu možete podstaći telo da brže sagoreva masti i smanjiti nivo šećera u krvi, ali mnoga iskustva pokazuju da se nakon držanja autofagije, kilogrami mogu brzo vratiti. Što se desilo i Mileni. Kada je prestala da se pridržava tog režima ishrane, vratila je nekoliko kilograma...Ali, tada se obratila nutricionisti, koji ju je usmerio kako dalje da nastavi sa ishranom.

Ukoliko imate ovakvih problema ili potreba, obavezno se konsultujte sa lekarom, pre nego to počnete da primenjujete autofagiju!

1. Veće kalorijske potrebe

U ovu grupu spadaju osobe koje lako i brzo gube na težini, mlađi od 18 godina, trudnice ili dojilje.

2. Rizik od poremećaja u ishrani

Ukoliko postoji rizik od anksioznosti, bulimije ili drugog poremećaja u ishrani, autofagiju treba izbegavati i odmah se obratiti stručnjaku.

3. Iscrpljenost

Ukoliko primetite da vam tokom ovog režima nedostaje energija, previše ste umorni ili razdražljivi, odmah prestanite sa takvom ishranom

4. Ne preporučuje se osobama koje pate od kardiovaskularnih oboljenja.

Prema mišljenju lekara, kod autofagije se mogu javiti ove nuspojave:

  • povećanje hormona stresa, kortizola, što može dovesti do još veće želje za hranom
  • prejedanje nakon isteka autofagije
  • dehidratacija (ako ne jedete, može se desiti da zaboravite da pijete vodu ili potrebu za vodom pripisujete gladi)
  • osećaj umora i nedostatak energije
  • poremećaj sna
  • negativno raspoloženje
  • nervoza

Autofagija predstavlja novi način ishrane - nekome izuzetno prija i preporodi ga, dok se drugi suočavaju sa nekim od navedenih posledica. Zato je najbolje, pre nego što se odlučite za ovu dijetu, da konsultujete doktora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs