ZBOG ČEGA NE BI TREBALO DA BUDIMO PSA DOK SPAVA ? Veterinar objašnjava kakve ozbiljne PROBLEME to može prouzrokovati

Veterinar objašnjava zašto ne treba da budimo psa kada spava i kakve posledice to može da prouzrokuje.

Ljubimci
23:54h Autor:
ZBOG ČEGA NE BI TREBALO DA BUDIMO PSA DOK SPAVA ? Veterinar objašnjava kakve ozbiljne PROBLEME to može prouzrokovati
Zašto ne treba buditi pse ?, Foto: Shutterstock

Možda vam se nekada učinilo da vaš ljubimac previše drema i spava ali kako objašnjava Ketrin Džorž koja je stručnjak za dobrobit životinja, njima i jeste potrebno puno sna jer im to pomaže da obnove i jačaju imunitet jer se tokom sna popravljaju oštećene ćelije u organizmu, prenosi BestLife.

Bez obzira da li se radi o vašem kućnom ljubimcu ili psu koji drema u parku, buđenje usnulih pasa može prouzrokovati ozbiljne probleme, tvrde veterinari. Psi u proseku provode oko pola dana spavajući, a samo 20 odsto dana su aktivni. Ti brojevi naravno variraju kada je reč o štencima, starijim psima i velikim pasminama.

Pas
foto: Shutterstock

Psi imaju slične cikluse spavanja kao i ljudi pa tako i oni ulaze u REM fazu koja se smatra ciklusom najdubljeg sna i to je takođe faza u kojoj sanjaju.

Kada padnu u san, psima je potrebno oko 10 minuta za prelaz iz spore faze, tokom koje se disanje usporava, krvni pritisak pada, a otkucaji srca usporavaju, u REM fazu.

U REM fazi njihove oči se pomeraju ispod spuštenih kapaka i njihovo telo može reagovati na snove. U toj fazi pseće noge, rep ili čak uši će se možda trzati.

Budući da su u tako dubokom snu, nipošto ne bit trebalo da ih preplašite ili budite jer nakon toga mogu biti dezorijentisani, mogu početi da skaču, grebu ili čak grizu, objasnila je Džordž.

Veterinar Mondrijan Kontreras takođe navodi da postoje i drugi razlozi zašto nikada ne bi trebalo da budite psa koji je zaspao.

Postoje i medicinska stanja kao što su gubitak sluha, artritis i povrede leđa zbog kojih psi mogu biti reaktivniji ako se naglo probude. Ova intenzivna reakcija može dovesti do toga da se povrede ili ih iznenadna povećana fizička nelagoda može naterati da instinktivno puknu ili zareže“, rekao je.

Ako baš morate probuditi psa, stručnjaci savetuju da tiho izgovorite njegovo ime kako ga ne biste preplašili ili mu možete staviti ukusnu poslasticu pred njušku kako bi buđenje bilo pozitivnije iskustvo, prenosi N1.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs