Ruka dijeta

Kako pravilno odmeriti porcije hrane

Vaša šaka može poslužiti i kao mera za određivanje količine hrane koju smete pojesti
Nutricija 13.01.2014. - 18:15h
Foto: Shutterstock

Ruka dijeta je novi hit u svetu. Reč je o vrlo jednostavnom merenju količine hrane koju smete da pojedete kako ne biste unosili previše kalorija. Naime, određeni delovi šake predstavljaju merilo za veličine porcija.

Nutricionisti su odavno shvatili da je glavni problem sa prejedanjem činjenica da ljudi ne znaju pravilno da serviraju hranu i da odrede količinu koju treba da pojedu. Tako, recimo, kriška hleba obilno namazana maslacem ima 90 kalorija više nego da je debljina namaza tanja.

Drugi primer je isto tako drastičan - kašičica ulja u prelivu za salatu sadrži 45 kalorija, dok supena kašika ima 135 kalorija. Ako svaki dan jedete salatu, verovatno mislite da se hranite zdravo i s minimumom kalorija, ali samo ova mala razlika može vam doneti šest kilograma viška za samo godinu dana.

Zato, preporuke nutricionista vredi poslušati jer će vam pomoći da ubuduće pravilno odredite količinu hrane za jednu porciju.

 

Tako, na primer, pecivo koje jedete uz obrok treba da bude veličine konzerve tunjevine, dok porcija majoneza treba da bude velika kao dve kovanice od deset dinara stavljene jedna na drugu.

Što se tiče ruke, porcije merimo različitim delovima, pa tako prava količina maslaca koju mažete na hleb treba da bude velika kao poslednji zglob kažiprsta, dok je veličina komada mesa koji treba pojesti jednaka veličini vašeg dlana (bez prstiju). Porcija testenine treba da bude veličine stisnute šake, baš kao i dvostruka porcija sladoleda, porcija sira ne bi smela da bude veća od dva spojena prsta, a porcija nutele treba da bude kao poslednji zglob na palcu, što je ekvivalent jedne kašičice.

 

Ove količine hrane vam izgledaju premale? Možda baš zato imate višak kilograma...

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...