obratite pažnju

Niste svesni koliko grešite: Zbog ova 4 uzroka vam prehlada nikako ne prolazi!

Prehlada traje prosečno četiri do šest dana, a ako simptomi potraju duže, zapitajte se što radite pogrešno

Nutricija 09.12.2018. - 20:55h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Shutterstock

Prehladu uzrokuje preko 200 vrsti različitih virusa i ne leči se antibioticima jer virusi na njih ne reaguju.

 

Obično se najprije javi bol u grlu i curenje nosa. Potom dolazi do zapušenosti nosa i slabijeg kašlja. Povišena temperatura obično izostaje ili je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod dece češća.

 

Ne odmarate se dovoljno


Spavanje pomaže imunitetu da radi kako treba. Kada se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi telo moglo da se bori s virusima i pomogne vam da ozdravite. Prva tri dana, od pojave prvih simptoma,  više odmarajte.

 

Osim toga, i kada ste zdravi, ako ste neispavani i umorni, lakše ćete dobiti prehladu jer je imunitet slab, a time je telo podložnije bolestima.

 

Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od 7 sati su gotovo tri puta skloniji bolestima od onih koji spavaju osam i više sati.

 

Naučnici tvrde: Kada vas hvata prehlada, uradite ovo i pobedićete je!

foto: Shutterstock

Ne pijete dovoljno tečnosti


Kada se čovek razboli, lako postaje dehidriran, a bolno grlo može da učini da vam se pije manje vode nego inače. Takođe, povišena temperatura ubrzava potrošnju vlage iz tela kao i pojačano stvaranje sluzi.

 

Zato, kada ste prehlađeni, ali i inače - u telo unosite dovoljno tečnosti, bilo da se radi o vodi, čaju ili supi. Suzdržite se od kofeina i alkohola jer iz tela izvlače više tečnosti nego što je ostane nakon što ih popijete.

 

Po stresom ste


Stres jako loše deluje na imunološki sistem i vaš organizam ne može da se bori s virusima kako bi trebalo. Kada ste pod velikim stresom lakše ćete se razboleti, a ako ste već bolesni, sporije ćete se oporavljati i simptomi bolesti biti će lošiji, prenosi portal WebMD.

 

Sigurno ih imate u kući: Ovih 6 stvari nam svakodnevno stvaraju veliki stres!

foto: Profimedia

 To zapravo nije prehlada


Lako je zabuniti se i zameniti prehladu s nekim drugim bolestima. Na primer, čini vam se da ste prehlađeni, imate određene simptome, ali to nikako ne prolazi jer ste zapravo alergični na nešto.

 

Ruski doktor upozorava: Zbog ovih grešaka roditelja decu hvata prehlada i virus!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...