Rešite ih se što pre

Sigurno ih imate u kući: Ovih 6 stvari nam svakodnevno stvaraju veliki stres!

Prema tvrdnjama psihologa, ove stvari mogu da utiču na vaše svakodnevne emocije i prouzrokuju stres

Enterijer 06.11.2018. - 11:19h Autor: miss7
Foto: Shutterstock

Dobro je poznata činjenica da neke situacije poput gužve u saobraćaju, previše posla i neispavanosti uzrokuju stres i ometaju nas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. No, da li znate da postoje stvari za koje možda ne biste rekli da su uzrok stresa, a upravo one, prema rečima psihologa, utiču na svakodnevne emocije i uzrokuju stres? I većinu od njih imate u svojoj kući! U nastavku otkrijte o čemu je reč:

 

1. TV

 

Puno ljudi ima naviku da drži uključen TV prilikom obavljanja različitih aktivnosti, ne znajući da im to može prouzrokovati dodatni stres. Prema sprovedenim istraživanjima, višak bespotrebne buke uzrokuje svakodnevni stres i ometa nas u svakodnevnim obavezama. Imajte to na umu kad sledeći put posegnete za daljinskim upravljačem.

 

2. Pokloni i nasleđene stvari

 

Ok, jasno nam je da je tetkina tetka imala dobru nameru kada vam je poklonila kolekciju (pre)šarenih tanjira, ali činjenica je i da ne mora da nam se svidi sve što dobijemo. A upravo takvi pokloni su česti okidač stresa. Naime, zadržavanje (bespotrebnih) dobijenih stvari uzrokuje fizički nered i samim tim emotivno opterećenje. S jedne strane ne želimo to u svojoj kući, dok s druge osećamo krivicu ako ih se rešimo. Možda će se ti tanjiri baš svideti tvojoj baki i obe ćete biti srećne.Rešite ih se!

 

Siguran put do pozitivne energije i harmonije: Uredite spavaću sobu po Feng šui principu! (FOTO)

foto: Profimedia

3. Igračke iz detinjstva

 

Isto pravilo kao za poklone i nasleđene stvari važi i ovde - rešite ih se što pre! Znamo da je prilično teško rastati se od omiljene lutke ili medvedića iz detinjstva, ali krajnje je vreme da prihvatite činjenicu da ste odrasli i da takve stvari samo stvaraju dodati nered. Podsetimo, fizički nered = emotivno opterećenje!

4. Previše ogledala

 

I dok dizajneri enterijera savetuju stavljanje što više ogledala u kuću (posebno ako je vaš životni prostor mali i skučen), istraživanja su pokazala da stalno gledanje u ogledala može izazvati stres. Naravno, to ne znači da morate u potpunosti da ih izbacite iz kuće i šminkate se naslepo, ali bilo bi dobro da ograničite njihov broj.

5. Polomljene stvari

 

Polomila ti se stolica i već nekoliko meseci (ili godina) sami sebe uveravate da ćete je popraviti? Nemojte se zavaravati - nećete! Psiholozi smatraju da okruživanje polomljenim stvarima kreira sličnu energiju u našem životu i da je bolje rešiti ih se što pre.

6. Hrpa starih papira

 

I na kraju, gomila starih papira. Već i sama pomisao na to izaziva nervozu jer nema ničeg goreg od nereda koji ti papiri uzrokuju - a ni sami više ne znamo za šta služe! Bez obzira na to da li je reč o starim računima, čestitkama ili prastarim skriptama, hrpe papira mogu dovesti do anksioznosti i stresa i bilo bi mudro da ih što pre pobacate.

 

KonMari metod slaganja ormara: Ovako se odeća neće gužvati, a sve će biti nadohvat ruke!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...