čuvajte odeću

Pravilno održavanje džempera: Kad se ovako se peru i suše, uvek će izgledaće kao tek kupljeni!

Zbog svog sastava i tipova tkanina neki džemperi se ne mogu održavati standardnim pranjem u veš mašini. Evo saveta kako da ih pravilno tretirate da biste mogli što duže da ih nosite

Enterijer
Autor:
Pravilno održavanje džempera: Kad se ovako se peru i suše, uvek će izgledaće kao tek kupljeni!
Džemperi, Foto: Shutterstock

Pojedini materijali lako gube svoju teksturu i prilično su osetljivi pa je poželjno tretirati ih na poseban način. To posebno vredi za vunu i kašmir od kojih su napravljeni omiljeni džemperi.

Pranje

U zavisnosti od materijala, džempere i pulovere potrebno je prati nakon dva do pet nošenja. Tako modele napravljene od kašmira stavi na pranje nakon dva ili tri nošenja, dok je vunene komade poželjno oprati nakon pet nošenja. Naime, vuna prirodno odbija prljavštinu, prašinu i tečnost pa je možete bezbrižno nositi nekoliko dana. Kad je reč o samom pranju, bez obzira na to od kog je materijala napravljen vaš omiljeni džemperak, najsigurnije je poštivati uputstva sa etikete ili ga oprati ručno. Hemijsko čišćenje je jedna od opcija, posebno ako je reč o skupocenom komadu.

Dodatni savet: Pri ručnom pranju vunenih komada koristi blagi prašak i hladniju vodu jer se vuna skuplja na visokim temperaturama.

Korisno znati: Kako da se džemper ne ućeba

foto: shooterstock

Sušenje

Vunena odeća lako se širi dok je mokra pa je najbolje lagano je protresti nakon pranja i položiti na peškir da se ocedi i da peškir upije vodu. Iz istog razloga izbegavajte prejako ceđenje svojih džempera, samo lagano rukama pritisnite materijal.

Uklanjanje "grudvica"

Čestim nošenjem vunenih džempera na njima se stvaraju neželjene "grudvice" zbog kojih tvoj omiljeni topli komad može da izgleda staro i iznošeno. Srećom, ovaj problem lako ćete rešiti uz pomoć običnog brijača.

Postupak je sledeći: Jednom rukom zategnite džemper na mestu gde su se pojavile grudvice, a drugom rukom nežno uklonite višak vune. Brzo, jednostavno i efikasno!

Moderno, a praktično: 20 načina da nosite džemper haljine! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs