Iako se u Turskoj najviše pije zašećereni crni čaj, jako je popularan i čaj od jabuke, posebno među turistima.
Na tržištu mnogih zemalja se mogu naći instant čajevi od jabuke koji se samo razmute u toploj ili hladnoj vodi, ali posto takve instant verzije često sadrže šećer, evo recepta kako ga prave po kuhinjama u Turskoj.
Čaj koji treba piti na jesen što više: Smrt za viruse, prehlade i toksine, normalizuje varenje!
Priprema:
- Jabuke dobro oprati, posušiti, pa iseći neoljuštene na sasvim tanke kolutove.
- Složiti ih na papir za pečenje i staviti u rernu na sasvim nisku temperaturu ili na 100 stepeni ako je rerna sa vrućim vazduhom.
- Kada su jabuke suve sa gornje strane, prevrnuti ih, pa ponoviti postupak.
- Osušene jabuke prokuvati desetak minuta sa malo cimeta, pa ostaviti da stoje jos desetak minuta poklopljene. Procediti.
- Boja ovog čaja zavisi od boje i količine jabuka, a na litar vode potrebno je 4-5 većih jabuka. Ako se već jabuke suše dobra ideja je osušiti veću količinu koju možete jesti kao zdravi čips od jabuka ili sačuvati u papirnoj vrećici za pripremanje čaja nekaki drugi put. Važno je samo da su dobro osušene.
- Jabuke se mogu sušiti i na sobnoj temperaturi, samo sto sušenje traje duže. Poželjno bi bilo da su jabuke neprskane.
- Čaju od jabuka nije potrebno dodavati šećer. Umesto toga izaberite slatke jabuke, a ako već ne pijete nezaslađen čaj, zasladite ga s malo meda.
Pomaže u mršavljenju, čuva jetru, smanjuje pritisak: 7 razloga zašto treba da pijete čaj od šipka!