Obavezno pročitajte

ČAJ OD ŠIPKA: Nekoliko dobrih razloga zašto treba da ga pijete

Već odavno znate da je čaj dobar za vaz i da ima mnoge benefite za vaše zdravlje, ali to se uglavnom odnosi na zeleni ili crni čaj, ali evo zašto treba da pijete i čaj od šipka

Fitnes & Nutricija
22:57h Autor:
ČAJ OD ŠIPKA: Nekoliko dobrih razloga zašto treba da ga pijete
Foto: Profimedia

Čaj od šipka može imati niz blagotvornih dejstava na organizam, a lekari ga najčešće prepotučuju kod urinarnih infekcija.

foto: Shutterstock

Ubrzava probavu

Znate da je hidratacija ključ za održavanje brzog probavnog sistema, a čaj od šipka može da pomogne u tome. "Ovaj biljni čaj takođe može da funkcioniše kao prirodni diuretik, pomažući da se uklone vodu i natrijum iz tela, pridonoseći normalnom mokrenju i stolici", kaže Raunder. Međutim, nemojte da preterujete sa ovim čajem. "Odrasli ne bi trebalo da popiju više od dve litre čaja od šipka dnevno, a deca i trudnice ne bi trebalo da konzumiraju više od jedne litre dnevno", rekla je Raunder zbog aluminijuma i mangana koje čaj sadrži.

Bogat vitaminom C

Ovaj biljni čaj može vam pomoći da izbegnete razne zimske bolesti. "Čaj od šipka je bogat vitaminom C, ključnim vitaminom koji pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema",kaže Raunder.

Pomaže u mršavljenju

"Postoje neke studije koje sugerišu da šipak pomaže u gubitku kilograma", rekla je Raunder. Jedna studija je pokazala da konzumiranje ekstrakta šipka tokom 12 nedelja rezultira smanjenjem telesne težine i gubitkom stomaka. Važno je naglasiti da je istraživanje rađeno na ekstraktu šipka, koji je koncentrisaniji od čaja. No, čaj takođe pomaže u mršavljenju samo je potrebna veća količina.

foto: Profimedia

Može da smanji upalu

Voće i povrće nisu jedini način da dobijete svoju dnevnu dozu antioksidansa, čaj od šipka takođe je bogat polifenolom, antocijanom. Ta jedinjenja mogu da vam pomognu u smanjenju upale u telu koje kad su izvan kontrole, mogu da povećaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i artritisa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs